Aboriginals vandaag de dag: vluchteling in eigen land?

by Déjà Vu

australia-aborigines-460door Anne Brehler Reizend langs de oostkust van Australië lijkt het net of je in  ieder ander westers land bent (afgezien van de mooie mensen en de bloedhitte natuurlijk, ook de bosbranden niet te vergeten!). Maar hoe noordelijker je komt, hoe meer het landschap en de bewoners veranderen. Zie je in het zuidoosten vooral westerse mensen (vooral geëmigreerde Europeanen), zo kom je in het noorden meer Aboriginals tegen, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Als je met deze mensen spreekt, komt er vaak naar voren dat ze zich gediscrimineerd voelen. En dat in hun eigen land. In een documentaire over dit onderwerp noemde een Aboriginal man zich zelf een ´vluchteling in eigen land´. Hoe komt dit?

In een grote stad als Sydney zie je bijna geen oorspronkelijke bewoners meer (als ze er zijn spelen ze tegenover het Opera House op een didgeridoo, leuk voor de toeristen http://www.youtube.com/watch?v=o1RmWs-qoQI ), in steden als Cairns en Darwin (noordelijker) bepalen ze vaak het straatbeeld. Deze splitsing is lastig te verklaren, maar zou er mee te maken kunnen hebben dat de geëmigreerde Europeanen zich in grote steden als Sydney en Melbourne zijn gaan vestigen (misschien omdat hier het klimaat ook minder vochtig is dan in het noorden). Door deze vestiging zouden de Aboriginals misschien naar het noorden verdreven zijn.

Toen ik in Cairns was, vertelde een lokale gids mij dat er veel problemen zijn met Aboriginals. Die problemen betreffen overmatig alcohol gebruik en contact met de politie. Als je bijvoorbeeld naar de gevangenissen in het Northern Territory (staat in centraal Australië) kijkt, is het merendeel van de gevangenen Aboriginal. Deze problemen zijn niet uit de lucht komen vallen. De gids vertelde mij dat de Aboriginals vroeger betaald kregen in materiële zaken, geen geld maar alcohol of meubels. Niet zo heel raar dat je daar van gaat drinken. Die traditie werd overgegeven van generatie op generatie en dan wordt het heel moeilijk om die traditie te doorbreken.

Ook is het zo dat Aboriginals moeilijk een baan kunnen vinden en zo veel Aboriginals in armoede leven. Men is echter wel op de goede weg nu. De meeste bedrijven hebben een beleid dat ze minstens één persoon van Aboriginal-afkomst moeten aannemen (voor het integratieproces is dit natuurlijk goed, maar dat zo’n regel nodig is, is toch eigenlijk te gek voor woorden). Ook worden kinderen uit Aboriginal families door de Australische overheid aangemoedigd om te gaan studeren. Zo sprak ik een jongen die een kwart Aboriginal was (hij zag er echter heel westers uit) en daardoor gratis mocht studeren.

Zoals gezegd proberen de meeste Australiërs de tegenstellingen te verminderen, maar er zullen altijd racisten overblijven. Er bestaat een documentaire op YouTube waarin Aboriginals geïnterviewd worden en hun kijk geven op de hedendaagse situatie, erg interessant. Dit is de documentaire die ik in de inleiding noem. Op een gegeven moment zegt hier een oude Aboriginal man zich nog steeds een vluchteling in eigen land te voelen. Hij baseert dit op een aantal wetten die de Australische regering heeft ingevoerd tegen de Aboriginals en hun vrijheid, bijvoorbeeld een wet dat Aboriginals niet mogen drinken. Australië is wel (zoals blijkt uit het voorafgaande stuk) op de goede weg, maar er moet nog heel veel gebeuren om de Aboriginals volledig te laten integreren en het racistische idee van veel Australiërs te laten verdwijnen.

Anne Brehler

Documentaire:

You may also like

Leave a Comment