Allang niet meer kinderachtig

by Déjà Vu

meeste-arrestanten-sinterklaasintocht-gouda-niet-vervolgd

Nathan Looije

Met stijgende verbazing heb ik afgelopen weekend de intocht van de goedheiligman aanschouwd. Sint Nicolaas kwam niet alleen met zijn wel bekende Zwarte Pieten, maar dit jaar werden ook de Roetpieten en Witte Pieten geïntroduceerd. Dit enkel en alleen omdat er een fractie van de Nederlandse bevolking een aversie tegen Zwarte Piet heeft, vanwege de koppeling die zij maken met de slavernij en racisme. Ik zal verder niet ingaan op het feit of Zwarte Piet een goed gegeven is of niet, want daar zijn wat mij betreft al genoeg woorden aan vuil gemaakt. Wel is het zeer opmerkelijk dat er zoveel commotie gaande is rond Zwarte Piet dat er tijdens de intocht in geen enkel shot geen politie te zien was. Deze beelden zorgden ervoor dat dit kinderfeest voor mij nooit meer hetzelfde zal zijn.

Angst is het woord dat de sfeer van de intocht van afgelopen zaterdag het best beschrijft. Bang moeten zijn dat elk moment een groep demonstranten van welke partij dan ook ten tonele verschijnt om een kinderfeest te verzieken. Waar gaat het toch heen met ons land? Een handjevol mensen scandeert dat Zwarte Piet racistisch is en wat doen de beleidsbepalers? Die laten hun oren hangen naar deze kleine groep mensen, om vervolgens de stem van de overgrote meerderheid van Nederland te negeren. Er is geen enkel land in de wereld dat op deze manier omgaat met dit soort situaties. Maar nee, wij Nederlanders willen het braafste jongentje van de klas zijn en onze banier met overdreven tolerantie hoog houden. Een werkelijk waanzinnige houding die naar mijn mening de kop moet worden ingedrukt.

Even voor de duidelijkheid: het is niet mijn bedoeling om hier partij te kiezen. Met dit betoog wil ik enkel duidelijk maken hoe belachelijk het is om als beleidsbepalers iets wat zo weinig draagvlak heeft binnen de bevolking erdoorheen te drukken. Ik stel mij wel eens voor hoe dit in dictatoriale regimes zou worden opgelost. Hoe zouden leiders als Poetin en Erdogan omgaan met dit soort situaties? Hoogstwaarschijnlijk zullen zij de meeste van zo’n kleine groepering laten ‘verdwijnen’ waarna de extravagantie van dit soort groepen zou afnemen. Ik ben absoluut geen voorstander van dit soort regimes, maar in Nederland slaan we door naar de andere kant. De kant waar we in al onze naïviteit naar mijn mening te snel afstand doen van een traditie die al decennia lang hetzelfde is.

Het siert ons Nederlanders dat wij ook een stem willen geven aan minderheden binnen onze maatschappij. Het laat zien hoe wij in een ideale wereld met elkaar wensen om te gaan. Een prachtige houding, ware het niet dat zo’n idealistische wereld nog niet bestaat. Het feit blijft dat we in een democratie leven waar over het algemeen een afspiegeling van de meerderheid van de bevolking de norm is. Daarom ben ik van mening dat een regime wel degelijk de punten die minderheden aandragen moet overwegen, maar dat het nog steeds de taak heeft om besluiten te nemen op basis van het gros van de bevolking. Maar misschien is dat wel de realist die in mij naar boven komt.

You may also like

Leave a Comment