De destructieve krachten van de selfiestick

by Déjà Vu

Cornalijn Meinders is in Rome

Als ik mijn wandeling richting de metro maak, loop ik langs het Colosseum. Nu hoor ik jullie denken: wat is daar nu mis mee? Met het gebouw zelf op zich niks, maar met de mensen eromheen wel. De afgelopen maanden had Rome te maken met een groeiende, sociale trend, namelijk het gebruik van een selfiestick.

Tegenwoordig kijken mensen alleen maar naar de bezienswaardigheden via hun telefoon om te checken of ze er zelf wel goed opstaan en of het Colosseum wel een leuke achtergrond vormt. Naast het feit dat dit mij gewoon irriteert (als je er bent, neem dan op zijn minst de moeite om gewoon te kijken), is het ook nog eens gevaarlijk om je door deze meute heen te bewegen. Aangezien mensen geen oog meer hebben voor de omgeving en voor hun medemens is het mij toch twee keer bijna overkomen dat ik gemept werd met een selfiestick. Meneer en mevrouw vonden dat ze niet de juiste positie hadden en zagen zich genoodzaakt de telefoon inclusief stick 180 graden te draaien. En dat was nou net de kant waar ik mij bevond. Gelukkig ontwikkel je hier ook snelle reflexen (mede door het ontwijken van auto’s als je wil oversteken) dus heb ik hier geen fysiek letsel aan overgehouden, hooguit een trauma voor selfiesticks.

selfiestick

Maar ik moet wel zeggen dat het ontwijken van de selfiesticks makkelijker is dan het vermijden van de verkopers van de selfiesticks. Je kan nu namelijk op elke straathoek ook een stick kopen. Dit is heel fijn als je die van jou bent vergeten of als iedereen in het gezelschap een eigen wil. Maar niet zo fijn als je geen behoefte hebt aan deze apparatuur.

Gelukkig heeft het bestuur van Rome ook ingezien dat het groeiende selfiestickdrama ook voor problemen kan zorgen. Zo is het verboden om je selfiestick mee te nemen in het Colosseum – dit verklaart wel waarom ze er dan maar allemaal voor gaan staan met de stick. Het idee is dat de selfiesticks de monumenten kunnen beschadigen. Dit gebeurde overigens nadat een Amerikaans stel was gearresteerd en aangeklaagd voor vandalisme. Aangezien ze hun initialen in het Colosseum gekerfd hadden en op het punt stonden om daar een selfie van te maken. En je raadt het al: dit wilden ze doen met een selfiestick.

Cartoon: “Rembrandt Selfie” uit The New Yorker, 16 maart 2015

 

You may also like

Leave a Comment