De gevlogen uil

by Déjà Vu

Bob Joosten

Het zijn interessante tijden, zoveel is wel zeker. Twee weken geleden behaalde Thierry Baudet een overweldigende, historische zege bij de provinciale statenverkiezingen. Uit het niks won het Forum voor Democratie (FvD) 13 zetels in de Eerste Kamer en is de partij in een aantal provincies, waaronder Zuid-Holland de grootste partij geworden. Het politieke landschap lijkt te zijn veranderd en het politieke klimaat lijkt te verhitten.

Wat moeten we opmaken uit deze bijzondere overwinning? Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat een groot deel van de bevolking erg ontevreden is met de huidige gang van zaken. FvD snoept van de teleurgestelde dissidenten van uiteenlopende partijen als VVD, SP, PVV en D66. Voor velen is Baudet de perfecte kandidaat voor het premierschap en velen geloven dat hij zijn beloftes kan waarmaken. Het is nu aan FvD om te laten zien of zij daadwerkelijk iets kunnen bereiken en hun standpunten kunnen verwezenlijken. Gaat het Baudet lukken om de ‘brokstukken van de mooiste beschaving’ opnieuw in ere te herstellen en de ‘boreale wereld’ te redden? Allemaal vragen die zichzelf moeten beantwoorden, maar tegelijkertijd weer meer vragen over de ideologie van FvD doen oproepen.

Boze mensen stemmen dus op FvD, maar er zijn ook een hoop mensen boos geworden vanwege de verkiezingszege van Baudet. ‘Als je Thierry dood wil schieten zeg dan ‘paf’!’, ‘Volkert, waar ben je?’ zijn allemaal uitspraken van de afgelopen weken die je achterlaten in stomme verbazing. Dat uitgerekend een universitair docent zulke uitspraken durft te doen, is uiterst triest, maar dat er ook allerlei malloten dergelijke idiote dingen roepen, is tekenend voor het gepolariseerde klimaat. Parallellen met Pim Fortuyn doemen op en dat is een zeer slechte zaak. We leven in een vrije samenleving, waar iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. Dat geeft niet alleen gekkies op straat of sociale media, maar ook Thierry Baudet het recht om zich te uiten op hun eigen gewenste manier. Het is echter belangrijk dat we onze afkeuring blijven uiten tegenover radicaal en extreem gedachtegoed of oproepen tot geweld en politieke moord.

Laten we hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt en dat er wordt opgestaan voor de vrijheid van meningsuiting, zeker wanneer deze mening van een volksvertegenwoordiger met een groot mandaat komt. Laten we deze vrijheid van meningsuiting koesteren en beschermen en op een beschaafde en fatsoenlijke manier de discussie aangaan met de meningen die ons niet aanstaan of pal tegenover onze overtuigingen staat.

You may also like