De kracht van Kerstmis

by Déjà Vu

Karianne Ooijevaar

“It’s beginning to look a lot like Christmas”. Dezelfde kerstmuziek op repeat, kerstkaartjes (of appjes) ontvangen en de kerstlichtjes zichtbaar in elk huis. Het is weer de tijd van het jaar die vreugde brengt aan zovele mensen. Afgezien van familiebezoekjes en heerlijk eten, doet Kerstmis mij ook denken aan een inspirerende, historische gebeurtenis: de Christmas truce.

Kerstavond, 1914. Toen de avond viel, na uren van vuurgevechten tussen de geallieerden en de centrale machten, werd het langzaam rustiger aan het westfront. De Duitse troepen hadden hun loopgraven versierd met kaarsen en begonnen met het zingen van kerstliederen. De Engelsen hoorden vanuit de verte het gezang en beantwoordden dit met hun eigen versie van dezelfde carols. Aarzelend, na het geluid van dit meertalige koor, klommen een paar soldaten uit hun verdedigingswerk en ontmoeten elkaar in no man’s land. Ondanks de taalbarrière praatten ze met elkaar, wisselden cadeautjes uit en speelden voetbal. Een gevoel van broederschap maakten zich meester over deze gezworen vijanden en de kerstvrede leek te zijn neergedaald over het slagveld.

Hoewel op sommige plaatsen aan het front de gevechten doorgingen als normaal, werd dezelfde gebeurtenis ervaren tussen zowel het Britse als het Belgische en Franse leger die vochten tegen de Duitse troepen. In enkele gevallen werd er geen enkel schot gelost tot aan nieuwjaarsdag. Vaak werd er echter al snel een einde gemaakt aan dit spontane bestand en veranderden de aardige vreemden weder in het kwaad waar tegen gevochten moest worden.

De Christmas Truceheeft me altijd gefascineerd. Hoe kan het dat men tijdens de kerst plotseling de wapens neerlegt en als vrienden praat over hun geliefden thuis? En vooral, hoe is het mogelijk om na deze gebeurtenis de wapens terug op te pakken en diezelfde mensen neer te schieten, omdat ze aan de verkeerde kant vechten? Helaas kan ik hier de antwoorden ook niet op geven, maar dat het tijdens de kerst was, heeft er ongetwijfeld iets mee te maken.

Dat Kerstmis vroeger significante betekenis had, is hier duidelijk aan op te merken. Het simpel zingen van kerstliederen was genoeg om de verschrikkingen van de oorlog voor slechts enkele uren naar de achtergrond te verschuiven en kerst te vieren met tot dan toe onbekenden. Tegenwoordig wordt die kerstgedachte overwoekerd door de commerciële waarde van de feestdagen. Alles moet grootser, mooier en duurder. Verdwijnt de betekenis van kerst? Zouden het gevoel van vredigheid, samenzijn met mensen en in zeker zin liefde niet de boventoon moeten voeren? Eenieder verdient het toch om deze dagen door te brengen met degenen die hem of haar het meest dierbaar zijn en kerst te ervaren als een moment van rust en vrede in deze soms hectische tegenwoordige tijd? 

Dan rest mij enkel nog om jou een fijne en sfeervolle kerst te wensen namens de gehele redactie van de Déjà Vu! 

You may also like