De Lorelei, een Rijnlegende

by Déjà Vu

Enzo Bons

Eenieder van ons is bekend met de legenden van de sirenen, de beeldschone halfgodinnen die zeelieden met bijna erotisch gezang verleidden om naar hen toe te komen. Menig reiziger zou zijn schip te pletter hebben geslagen op de rotsen rond het eiland van de sirenen. Hoewel de meeste van ons hen kennen uit de Odyssee van de Griekse dichter Homerus of recentere moderne verbeeldingen van vergelijkbare fenomenen, hoeven we helemaal niet zo ver te kijken om kennis te maken met zulke volksverhalen. Denk bijvoorbeeld aan het verhaal van de Lorelei.

De Lorelei is een hoge rots aan de binnenkant van een hele scherpe bocht in de Rijn nabij het Duitse stadje Sankt Goar. In deze bocht is de Rijn tegelijkertijd met 113 meter het smalst en met 25 meter ook het diepst. Zo ontstaat er een gevaarlijke stroming, die samen met de aanwezigheid van rotsen onder het wateroppervlak het einde van menig schip heeft betekend. Ook vandaag de dag nog verongelukken schepen rond de 555’ste Rijnkilometer. Dat gevaar werd al snel een legende, die meteen doet denken aan de Romantiek.

Volgens de legende van de Lorelei leefden er vroeger allerlei waternimfen rond de hoge rots. Dat veranderde toen de rivier steeds drukker werd bewoond en bevaren. De nimfen trokken weg uit het gebied om elders hun heil te vinden, maar één nimf kon geen afscheid van de rivier nemen en bleef alleen achter. Eenzaam zat ze daar dan, op de rots van de Lorelei. ‘s Nachts zong zij naar schippers, die door de zoete klanken van haar stem als betoverd nergens anders aandacht meer voor konden opbrengen. Zo verloren zij de controle over hun schip en vergingen met man en muis.

Het verhaal eindigt als de zoon van de lokale graaf de eenzame waternimf eens van dichtbij wil bewonderen. Hij voer naar haar toe, maar raakte ook betoverd door haar prachtige gezang. Toen de graaf dit hoorde, besloot hij voor altijd met haar af te rekenen. Hij stuurde zijn manschappen op haar af om haar ter dood te brengen. Toen zij de rots echter beklommen hadden, gooide de nimf haar parelketting onder haar wonderschone gezang in de rivier, waarna de golven tot bovenaan de rots reikten en de nimf meenamen. Daarna zou zij nooit meer zijn gezien.

Net als vele legenden is ook het verhaal van de Lorelei zijn eigen leven gaan leiden. Zo is het bezongen door de populaire band Dschingis Khan en speelde het verhaal een rol in een aflevering van Bassie en Adriaan en een Suske en Wiske strip. Tot op de dag van vandaag is de rots een populaire toeristische bestemming en is er aan de voet van de rots een beeld van de nimf te bewonderen.

You may also like

Leave a Comment