De mysteries van de prehistorische taakverdeling

by Déjà Vu

Waar ik me altijd over heb verbaasd is de manier waarop lesgegeven wordt over de prehistorie op de basis- en middelbare school.  Het mooie aan de prehistorie is dat we ontzettend veel niet weten. Prehistorie en historie worden vaak afgebakend door geschreven bronnen. De historie begint zodra er geschreven werd. De prehistorie heeft dus vanzelfsprekend geen geschreven bronnen en wordt verteld vanuit de archeologische vondsten. Veel ruimte voor interpretatie, dus. 

door: Nina Littel

Op de basisschool, leerden wij echter over allerlei ‘feiten’ die kinderen vanzelfsprekend slikten als zoete koek. We leerden verhaaltjes met uitgebreide dialoog. Nog beruchter waren de nagespeelde films die we over deze spraakmakende periode zagen. Vaak werd piekfijn de taakverdeling aan ons uitgelegd. Over de dialoog kunnen wij nog heen kijken, wij begrijpen ook dat dit niet letterlijk zo heeft plaatsgevonden. De taakverdeling wordt daarentegen doorgaans als feit aangenomen.

Op muurtekeningen zien we wel dat de jacht een grote rol speelde in de samenleving. Ook in archeologische vondsten zien we dit terug. Maar hoe weten we dat het de mannen waren die jaagden? Het lijkt alsof er naar de bronnen is gekeken zoals  men nu onderscheidt welk openbaar toilet bij welk geslacht hoort. Heeft het poppetje een rokje, dan is het poppetje een vrouwtje. Heeft het poppetje geen rokje? Dan is het poppetje een mannetje. Op de wandtekeningen zien wij geen rokjes, dus dan zijn de poppetjes mannetjes.

Het kan echter heel goed zijn dat vrouwen ook gejaagd hebben, naast de mannen of in plaats van de mannen. Op 10 oktober 2013 is er door archeoloog Dean Snow aan het licht gebracht dat de grotschilderingen waarschijnlijk door vrouwen zijn gemaakt.
Naast tekeningen van bizons en paarden lieten de eerste schilders namelijk ook hinten van hun identiteit achter op de wandschilderingen. Zij omlijnden hun handen met roodbruine verf, waarmee zij als het ware hun werk ondertekenden. Een nieuwe analyse van deze handafdrukken in Frankrijk en Spanje wekken de suggestie dat deze vroege artiesten vrouwen waren, gezien de grootte van hun handen en de relatieve afstand van hun vingers. Verrassing, want de meeste archeologen dachten dat het mannen waren geweest.

Een van de populaire interpretaties was dat de mannen dieren schilderden om invloed uit te oefenen op het lot van echte dieren die ze zouden vinden op hun jacht. Als de muurtekening liet zien dat het beest gevangen werd, dan zou dit ook daadwerkelijk gebeuren. Het feit dat vrouwen deze tekeningen gemaakt hebben zou kunnen indiceren dat vrouwen bezig waren met het lot van hun vangst. Het belangrijkste feit is dat niets zeker is. De rolverdeling waarin mannen jagen en vrouwen koken is een van de mogelijke opties, geen vastliggend feit.

Verder lezen? Prehistoric cave prints show most early artists were women door Nidhi Subbaraman. Dit artikel verscheen 15 October 2013 in NBC NEWS / SCIENCE NEWS

You may also like

7 comments

خرید تار 11 augustus 2018 - 07:12

thank you4

Reply
persian tar 11 augustus 2018 - 07:05

thank you7

Reply
خرید تار 1 augustus 2018 - 10:56

thank you6

Reply
persian tar 1 augustus 2018 - 10:55

thank you8

Reply
خرید vps 22 juli 2018 - 11:50

thank you10

Reply
persian tar 24 juni 2018 - 19:46

thank you13

Reply
خرید vps 24 juni 2018 - 19:44

thank you6

Reply

Leave a Comment