De studentengids voor Koningsdag

by Déjà Vu

koningsdag

Mike van de Gender

Morgen is het weer zover: Koningsdag. Een dag die onder ons studenten vooral bekend staat als een dagje vrij, met veel markten en evenementen om in de nabije en verre omgeving te gaan bezoeken. Elke stad organiseert weer wat anders (hoewel veel festiviteiten erg op elkaar lijken). Ik zal daarom hieronder enkele leuke activiteiten in verschillende steden uitlichten die je op je vrije dagje kan bezoeken.

Den Haag
Vrijwel de meeste studenten die niet in Leiden blijven gaan door het politieke hart van ons land ronddwalen. Den Haag biedt op Koningsdag een groot arsenaal aan mogelijkheden. Zo kun je op de Grote Markt genieten van het The Life I Live-festival, dat vanaf het centraal station te bereiken is met historische trams die speciaal voor Koningsdag door de binnenstad rijden. Tevens is er op en rondom het Malieveld een leuke Koningskermis. Voor de wat minder actieve studenten valt er tevens een enorme Geraniummarkt of een van de vele open musea te bezoeken.

Delft
In de nabijgelegen studentenstad Delft weten ze tevens hoe ze een feestje moeten bouwen. Op de Markt wordt met koningsdag een groot festival georganiseerd, dat zich van het stadhuis tot aan de Nieuwe Kerk strekt. Ook treden er door de gehele binnenstad verschillende kleine bandjes op. Zo kun je op de Wijnhaven genieten van bekende lokale artiesten of op de Beestenmarkt op een terrasje naar wat alternatieve muziek luisteren. Voor de vroege vogel (of goede feester) begint om 6 uur ’s ochtends de rommelmarkt, die het overgrote deel van de stadskern in beslag neemt.

Utrecht
Als uitvinder van Prinsessedag, de voorloper van Koninginnedag en later Koningsdag, mag de Domstad natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Zoals elk jaar zal de bekende vrijmarkt van Utrecht een grote publiekstrekker zijn. Op de Vredenburg zal vanaf het begin van Koningsnacht tot aan het einde van Koningsdag typische Hollandse muziek gedraaid worden, terwijl op het Domplein Q-Music met het festival Kingdom wat bekendere hits zal laten horen. Een persoonlijke aanrader is het caféfestival op de Neude, dat door enkele lokale caféetjes wordt georganiseerd. Voor de wat mindere feestgangers zijn er redelijk wat musea en monumenten te bezoeken.

Rotterdam
Ook in en nabij Rotterdam wordt er uitbundig aan Koningsdag gedaan. De tweede stad van ons land organiseert het grootste techno- en housefestival van het land op het Willemsplein. Hieromheen worden tientallen kleine en grote evenementen georganiseerd. Voor de koningsborrelaar heb je tevens de containerbar Noord op het Noordplein, waar je met een goede en goedkope cocktail of espresso naar verschillende lokale bandjes kunt luisteren. Ook zijn er verschillende kleinere vrijmarkten, die tezamen de vrijmarkt van Utrecht evenaren. Rondom de Euromast kun je ’s middags genieten van een leuke kermis en in de avonduren een spectaculaire vuurwerkshow aanschouwen.

Tilburg
Niet te vergeten is de eeuwige hekkensluiter. De stad waar Willem II zo van hield omdat het hem nabij zijn geliefde, verloren gegane België bracht zal dit jaar onze huidige koning verwelkomen. Het industriële en naar eigen zeggen culturele hart van Brabant heeft naast het koninklijk huis nog veel meer bezienswaardigheden te bieden. Zo zullen er als vanouds in de verschillende stadsdelen grootse braderieën gehouden worden. Ook de Brabantse festivals zullen niet ontbreken. Zodra de koning zijn rondje over de Heuvel gedaan heeft zal het overgrote deel van de commerciële binnenstad in een groot festivalterrein veranderen, waarbij het nauwelijks meer te zien is waar het ene feestje eindigt en het volgende begint. Verschillende musea, waaronder het Textielmuseum, hebben speciale acties en verassingen voor de mensen die het feestvieren even beu zijn.

Je kunt natuurlijk ook altijd nog deze vrije dag aangrijpen om de achterstand van je paper weg te werken of alvast wat voor de aankomende tentamenweek te gaan doen. Ieder zijn ding. Ik kan je echter verzekeren dat je heel wat zult gaan missen.

You may also like

Leave a Comment