Die goeie ouwe pier: van Hollands welvaart tot vergane glorie

by Déjà Vu

Sandrine Thelosen

Het is een typische gevalletje you love or hate him: de pier van Scheveningen. Al jaren stond het ding op instorten, maar sinds hij in 2013 voor drie miljoen euro is gekocht door een projectontwikkelaar en een hotelketen schijnt er licht aan de horizon. Zaterdag 18 juli is het bouwwerk dan ook weer gedeeltelijk opengesteld voor publiek. Het restaurant en de toren zijn weer te bezoeken en ook de bungy jump-liefhebber kan zich weer uitleven. Er wordt hard gewerkt het overige achterstallig onderhoud ook te renoveren en men hoopt ‘ergens in augustus’ helemaal open te gaan.

Over het huidige pand zijn de meningen nogal uiteenlopend. De één vindt hem gewoon lelijk, de ander wil er een rijksmonument van maken. Beiden lijken mij een beetje te ver gaan, maar echt een lust voor het oog is het niet. Dit in tegenstelling tot de originele pier die ruim honderd jaar geleden werd gebouwd.

Op 6 mei 1901 werd het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina geopend door Prins Hendrik. De houten constructie lag direct tegenover het Kurhaus, zodat hotelgasten direct de promenade op konden. Er waren een aantal winkeltjes en aan het eind bevond zich een paviljoen. In deze jaren was het leven aan zee sterk in opkomst en gasten beleefden er een exclusieve vakantie. Maar toen kwam de oorlog en zoals bij veel mooie gebouwen het geval was, moest ook de Scheveningse pier het ontgelden. Langs de Haagse kust moest ruimte gemaakt worden voor de Atlantic Wall. Scheveningen en het Statenkwartier werden tot sperrgebied verklaard en ook de pier was toen verboden gebied. Langs de boulevard kwam een grote betonnen muur om tanks tegen te houden. Het paviljoen op de pier werd gebruikt als opslagplaats, de promenade werd verwijderd en vervangen voor een hangbrug om een invasie moeilijk te maken voor de geallieerden. Uiteindelijk brandde de pier op 26 maart 1943 geheel af en de resten werden door de Duitsers gesloopt. Doodzonde, want hierdoor werd in 1959 besloten het huidige pand te bouwen.

Mocht je na het zien van dit Haagse kunstwerkje graag nog even terug in de tijd willen of wil je meer weten over Den Haag in de Tweede Wereldoorlog en de Atlantic Wall? Tot 1 november is er een, ietwat kleine en kinderlijke, tentoonstelling te zien in het Museon in Den Haag. Eveneens kan je een wandelroute volgen langs plekken waar de verdedigingslinie lag, die wel de moeite waard is. Gelukkig zijn daar nog heel wat mooie pandjes blijven staan. Tot slot is de pier van 24 tot en met 27 september de locatie van het festival TodaysArt.

 

Museon: http://www.museon.nl/nl/tentoonstellingen/atlantikwall

TodaysArt: http://todaysart.org

You may also like

Leave a Comment