Dit is een voetbalcolumn

by Vice-Praeses

Iedere ochtend zit Pelé ongeduldig voor mijn slaapkamerdeur te wachten, omdat hij trek heeft in brokjes. Pelé is – voor alle duidelijkheid – mijn kat. De verwijzing naar de Braziliaanse voetballer Edson Arieniesdo Nascismento (bijnaam Pelé) komt door de kleur van zijn vacht (voor de voetballeken onder ons die dit niet snappen: Pelé is een hele donkere man en ik heb een zwarte kat). Ondanks het vernoemen van mijn kat naar een voetballer, heb ik weinig belangstelling voor voetbal. Waar de behoefte vandaan kwam om  een column over voetbal te schrijven, weet ik dus eigenlijk niet. Misschien komt het omdat ik in de boekwinkel Vijftien jaar Hardgras heb staan lezen (voor de voetballeken onder ons die dit ook niet snappen: Hardgras is een tijdschrift waarin voetbalcolumns staan). Toch gaat het daarin vaker over de bijzaken van de sport, zoals de uitspraken van voetbalorakel Johan Cruijff, de bril van Edgar Davids, of over extreem toegewijde voetbalsupporters. Met name het laatste is fascinerend zelfs als je voetbal niet interessant vindt: voetbal doet duidelijk iets met mensen. Waarom verliest een speler zich bijvoorbeeld in hartstocht of waarom windt de wedstrijd een duizendkoppige menigte op tot razernij? Dit zijn zeer oude voetbalfilosofische vragen. Ik citeer ze uit de Homo Ludens van historicus Johan Huizinga. Volgens Huizinga kunnen wij volledig worden meegesleept door het spel omdat ‘het spel’ nu eenmaal deel van ons is en de menselijke samenleving is doorweven van spel. Voetbal wakkert bij mij ook altijd de zin om een spel te spelen aan, maar dat spel heet: hoe kan ik zo irritant mogelijk zijn als er voetbal op tv is. Gezien ik ben opgegroeid met twee broers die wél van voetbal houden, heb ik dan ongeveer mijn halve leven kunnen nadenken over de regels van dit spel. Zie hieronder een korte selectie.

 

 1) Roep constant dat spelers buitenspel staan. Ook al staan ze niet  buitenspel.

 2) Als de bal buiten de lijn gaat, roep dan dat de bal buitenspel is.

 3) Roep dat de scheidsrechter vals speelt.

 4) Maak sowieso veel geluid dat niet correspondeert met het geluid (oe, ah,   JAAAA!) van de voetbalkijkers.

 5) Ga regelmatig voor het beeldscherm staan, met name in spannende  situaties. Simpel en een beetje flauw, maar wel doeltreffend.

Kortom: ik ben een bedreven stoorzender geworden in de loop der jaren. En hoe belangrijker de wedstrijd, des te leuker het is. Op dit moment ben ik niet zo op de hoogte van welke voetbalwedstrijden op tv zijn, maar in juni is het EK. Meer dan genoeg om naar uit te kijken, denk ik dus.

Anika van de Wijngaard

You may also like

Leave a Comment