Donald Duck weekblad bestaat 60 jaar

by Vice-Praeses

In deze maand oktober viert Donald Duck haar 60-jarig jubileum. Op 25 oktober 1952 viel het weekblad voor het eerst op de deurmat, toen nog uitgegeven door Margriet. Abonnees van Margriet konden voor 15 cent ook wekelijks de Donald Duck ontvangen. Waren de eerste nummers van het blad nog gedeeltelijk in zwart-wit, in 1954 kwam het vrolijk weekblad volledig uit in kleur. Ter ere van het 60-jarig jubileum maakte Donald Duck dit jaar een rondreis door alle twaalf de Nederlandse provincies. Op 20 oktober werd er in het Nederlands Stripmuseum Groningen een expositie over Donald Duck geopend die tot 13 januari te bezichtigen zal zijn. Hier kunnen bezoekers ondermeer zien hoe het blad zestig jaar geleden is ontstaan.

Donald Duck was voor het eerst op het witte doek te zien in de korte Disneyfilm ‘The Wise Little Hen’ uit 1934. Donald Duck had hier echter maar een bijrol. Ook zag de eend er nog heel anders uit dan de Donald Duck van nu: hij had een langere nek en snavel. De eend werd al gauw zo populair dat Walt Disney besloot een strip te maken voor nieuwsbladen die alleen over Donald Duck zou gaan. De bekendste tekenaar van de Donald Duck verhalen was Carl Barks, hij bleef Donald Duck tekenen tot in 1966. In Nederland werden de pagina’s van het weekblad eerst nog geheel gevuld met Amerikaanse strips. Momenteel bestaat de Donald Duck vooral uit strips gemaakt door Nederlandse striptekenaars.

Donald Duck speelt een belangrijke rol in de geschiedenis. De eend werd ingezet als een Amerikaans propagandamiddel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In 1943 werd de korte Disney-film ‘Der Fuehrer’s Face’ uitgebracht. In deze film beleeft Donald Duck een nachtmerrie dat hij in Nazi-Duitsland is beland en moet werken in een wapenfabriek. In de film werden Amerikanen aangemoegd om oorlogsobligaties te kopen.

De populariteit van de Donald Duck, met stripverhalen van de temperamentvolle eend en andere stripfiguren zoals Dagobert Duck, Katrien, Guus Geluk, Kwik Kwek en Kwak, bleef sinds de lancering van het blad in Nederland stijgen. Het blad heeft ruim 270.000 abonnees in Nederland en is daarnaast het meest gelezen blad onder studenten. Dit bleek uit een onderzoek van Nationaal Studentenonderzoek in 2008.

Lisette van Broekhoven


 


You may also like