Donald Trump fascistisch?

by Déjà Vu
la-na-tt-trump-fascist-inclinations-20151209

Afbeelding door David Horsey voor de Los Angeles Times.

 

Cornalijn Meinders

“It is better to live one day as a lion than 100 years as a sheep,” een citaat van Mussolini dat eind februari door Donald Trump op Twitter werd geplaatst. Samen met de steunbetuiging van de Ku Klux Klan was dit voor veel media aanleiding om Trump een fascist te noemen. Of om te stellen dat hij de naam van zijn voorouders weer moet aannemen.

Over de quote zei Trump dat het hem niet uitmaakte van wie deze afkomstig was en dat het er om gaat dat het een goede quote is. De steun van de Ku Klux Klan heeft Trump later verloochend maar pas nadat andere prominenten hem gezegd hadden dat hij absoluut niet de steun van deze partij kon accepteren. Niet alleen Trump, maar ook zijn achterban wordt nu in verband gebracht met het fascisme. Zo was er afgelopen weken een filmpje te zien waarin stellingen van Hitler aan de aanhangers van Trump werden voorgelegd terwijl gedaan werd alsof ze van Trump afkomstig waren. In het inmiddels bijna 53 miljoen keer bekeken filmpje waren de geïnterviewden het eens met de stellingen. Maar is Trump wel zo makkelijk een fascist te noemen?

De meest gangbare definitie van het fascisme is een autoritair systeem met een leider aan de rechterkant van het politieke systeem, die de democratie verwerpt. Het is niet onbegrijpelijk als je kijkt naar de ideeën die Trump heeft dat mensen geneigd zijn om de link met het fascisme te leggen. Een goed voorbeeld hiervan is het standpunt van Trump dat Amerika weer groots moet worden. En hij is daar (volgens hemzelf) de aangewezen man voor. De Amerikanen hoeven zich geen zorgen meer te maken, als Trump aan de macht komt. Hij belooft namelijk dat alles dan goed zal komen. Een tweede voorbeeld is het plan om moslims niet meer toe te laten in de VS. Met de toenemende VS-haat van delen van de moslimpopulatie vindt Trump het een gevaarlijk idee om moslims in het land te laten, om wat voor reden dan ook. Net als het hek wat tussen de Amerikaans-Mexicaanse grens gebouwd moet worden om de illegale oversteek van Mexicanen te stoppen. Dit is slechts een greep uit de ideeën en plannen van Trump. Kunnen we met alleen deze voorbeelden wel zeggen dat Trump een fascist is?

De Volkskrant betoogde twee weken geleden dat men Trump met mate een fascist moet noemen. Aan heel veel criteria van het fascisme wordt namelijk niet voldaan. Zo werd gesteld dat Trump, behalve de oorlog tegen IS, geen nieuwe oorlogen wil aangaan. Maar ook dat hij het individu boven de staat stelt. Twee dingen die juist totaal niet kenmerkend voor het fascisme zijn.

You may also like

Leave a Comment