Driekoningendepressie

by Déjà Vu

Julius van der Poel

Nu de laatste oliebollen en stukjes kerststol zijn opgepeuzeld en de stofzuiger keer op keer verstopt raakt van de dorre dennennaalden is het einde van de feestdagen definitief. Deze constatering kan alleen maar neerslachtige gevoelens oproepen. Met het vertrek van de drie koningen die op zondag hun mirre, goud en wierook bij het koninklijk kindeke zouden hebben gedumpt, begint dan toch echt het nieuwe jaar met de maand januari; een maand die na het jaarlijkse december-bacchanaal altijd magertjes, koud en donker aanvoelt. 

Een vreugdevuur is volgens mij het enige wat deze kille januarimaand nog enigszins kan voorzien van wat warmte en gezelligheid. Zo krijgen bovendien al die afgetuigde ex-kerstbomen een tweede bestaan als kurkdroog vreugdehout. De smeulende neerslachtigheid wordt verjaagd door het genot van een knisperend en flakkerend vuur. Volgens de inwoners van Scheveningen overigens de beste methode om mensen deze maand een hart onder de riem te steken, hetzij helaas minder geschikt op winderige dagen… 

Er zijn blijkbaar meer mensen die rond deze tijd van het jaar te maken krijgen met de Driekoningendepressie. Zo zag ik afgelopen week bij Jinek programmamaker Tim den Besten en psychiater Damiaan Denys die pleiten dat we meer moeten zwelgen om zo aandacht te schenken aan de minder leuke dingen van het leven. Om het het zwelgen te bevorderen onder de Nederlanders werd de avond van 4 januari door de VPRO gedoopt tot Nationale zwelgavond, een avond die in het teken moest staan van de ‘momenten die je liever niet op insta zet’. Ik kan u ten zeerste aanraden om uw fijnste dekentje te nemen en daarmee op de bank te ploffen, ramen en deuren te sluiten en u over te geven aan het het heerlijke gezwelg. 

Al dit zelfmedelijden moet toch aan het denken zetten. Het lijkt me aannemelijk dat zelfs de drie koningen last zullen hebben gehad van enige zwaarmoedigheid toen ze van het zalige kribje weer terug moesten naar hun verre streken. Er zal menig traantje zijn weggepinkt door die drie wijzen gedurende hun terugreis. Hoe zouden zij uiting hebben gegeven aan de somberheid van die januarimaand in het eerste jaar van onze jaartelling? De Duitsers bestonden nog niet en dus was het woord Weltschmerz nog niet bedacht. 

Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk het vreugdevuur. Kijkend in de vlammen is er tijd om te reflecteren op die dagen in het jaar die wat minder spannend zijn. Een vuurtje verdrijft duisternis en kou. Wat kan iemand nog meer willen op deze grijze dagen? 

Wilt u dus de Driekoningendepressie verdrijven? Neem die dorre Huisden en maak een heerlijk knapperend vuurtje. Zo ontkomt u niet alleen aan die teleurstelling en uitzichtloosheid van de januarimaand, maar met een beetje geluk en een gunstige wind ook nog aan uw vervelende buren. Zalig nieuwjaar… 

You may also like