Economie? Gadverdamme!

by Déjà Vu

Melle Havermans

‘Economie? Gadverdamme!’ Dat is de reactie van de meeste mensen als het onderwerp op tafel komt. Economie is veel te moeilijk om je in te verdiepen. Zelfs de Wikipedia-pagina over economie bestookt je al met allerlei vage termen: achterwaardse integratie, outputgapen liquiditeitenmassa zijn woorden die zomaar in het oog springen (en dan nog maar niet te spreken van de Malthusiaanse Catastrofe!). En als je even niet oplet ben je zomaar beland in de wiskundige wereld van de econometrie; een wereld die jou als geschiedenisstudent natuurlijk de stuipen op het lijf jaagt. We kunnen economie daarom maar beter overlaten aan de economen en onszelf er verder verre van houden. Toch?

            Fout. Economen zijn er bovenal goed in economie moeilijker te maken dan dat het is. Toch is het belangrijk om er het een en ander vanaf te weten. Je maakt er immers zelf deel van uit. Hiervoor is geen beter startpunt dan het boek Economics: The User’s Guidevan Ha-Joon Chang. 

            In dit boek beschrijft Ha-Joon Chang de werking van de economie. Hij doet dit in twee grote stappen. Allereerst probeert hij een totaalplaatje te schetsen. Hoe heeft kapitalisme zich door de jaren heen ontwikkeld? Wat zijn de belangrijkste economische theorieën? En wie zijn eigenlijk de belangrijkste spelers binnen de economie? Na deze vragen beantwoord te hebben gaan we door naar het tweede deel. Hier krijgen we een inkijkje in de werking van de huidige economie; over de oorsprong en effecten van ongelijkheid, de werking van banken, en de rol van de staat.

            Ha-Joon Chang schrijft duidelijk en leuk. Naast een heldere uitleg van de werking van economie zit het boek vol met humor en verwijzingen naar populaire cultuur. Door deze aanpak leest het boek weg als een roman, zonder dat het op diepgang inlevert. Het “enge” onderwerp economie blijkt ineens niet zo eng niet meer; het wordt iets wat jij en ik kunnen begrijpen. Dat is de reden dat Economics: The User’s Guidemet kop en schouders boven andere boeken over economie uitstijgt. 

            Economie is belangrijk. Heel belangrijk. Omdat het zo’n impact heeft op het dagelijks leven is het een mustom er meer vanaf te weten. Zo kan je het onderwerp beter begrijpen en er betere uitspraken over doen – iets wat rondom verkiezingen nog wel eens handig kan zijn. Economics: The User’s Guide van Ha-Joon Chang is hiervoor hét ideale startpunt. Dus: koop en lees dat boek!

Dit boek bestellen voor jezelf of als cadeautje? Bestel het via Athenaeum en krijg 10% korting door bij het afrekenen de kortingscode “AMDiscount” in te vullen!

https://www.athenaeum.nl/?utm_campaign=65&utm_medium=affiliate&utm_source=547


You may also like