Een bocht te ver, de huid te vroeg

by Déjà Vu

Marit de Roij

Vorige week waren Max Verstappen en Steven Kruijswijk Nederlandse helden. De één had als eerste Nederlander een Formule 1-race gewonnen, de ander reed in de roze trui door Italië en stond op het punt om de eerste Nederlandse Girowinnaar te worden. Verstappen werd uitgebreid gehuldigd voor hij naar Monaco vertrok en de kijkcijfers van de Giro namen met de dag toe. Eindelijk deden we er weer toe.

Vol verwachting keek men uit naar de Grand Prix van Monaco. Max zou zich in deze en volgende wedstrijden ontpoppen tot het nieuwe icoon van de autosport. Op een nieuwe podiumplek werd gerekend. Steven zat twee dagen voor het einde zo stevig in de leiderstrui van de Ronde van Italië dat het roze in Turijn hem niet meer kon ontgaan. Onze nieuwe helden zouden sportgeschiedenis gaan schrijven.

Voor beiden was de race één bocht naar links te ver. In een fractie van een seconde waren al Verstappens kansen verkeken en zag Kruijswijk twee en een halve week totale dominantie in een vierde plaats veranderen. Verstappens dromen eindigden in de vangrail, die van Kruijswijk in een sneeuwbank. In de uiteindelijke wedstrijdverslagen zijn hun namen niet meer dan een voetnoot bij het verhaal van de winnaars.

Nederlanders zijn goed in het verkopen van de huid wanneer de beer nog niet geschoten is. Zie ook het Ajaxdebacle van een paar weken geleden en Douwe Bob. Voor Kruijswijk werd al een huldiging gepland in Den Bosch, voor Verstappen stond er ongetwijfeld ook al het een en ander klaar. We hebben nog geluk dat de Pauws en DWDD’s van deze wereld met vakantie zijn, anders zouden er ongetwijfeld kenners aan tafel zitten om ons erop te wijzen hoe verschrikkelijk knap de prestaties desondanks waren – en vast ook iets over “moreel winnaar” en “vertrouwen voor de toekomst.” Ik vrees dat wij het zelfs het WK Huid-Verkopen-Voordat-De-Beer-Geschoten-Is op de valreep uit handen zouden geven.

You may also like

1 comment

malaysian kratom 9 november 2019 - 22:24

kratom ingredients where to buy kratom green kratom dosage

Reply

Leave a Comment