Een geschiedenislesje in oranje ellende

by Déjà Vu

Koniginnedag 2005 - 2

Anouk Bosch

Over precies twee weken is het zover: Koningsdag. De dag dat men zich massaal hult in de kleur van de wimpel en iedereen even de aversie tegen de geur van weeïge schmink en de kleur oranje van zich afschudt. Er moet namelijk gefeest en gezopen worden. Lekker gek doen met je rood-wit-blauwe brilletje. Lekker sjansen in je meest ordinaire glittershirt. Waarom ook alweer, eigenlijk?

Koningsdag was voorheen Koninginnedag. Maar daarvoor was het wéér iets anders: Prinsessedag. Dat klinkt nu meer als iets wat in het leven geroepen wordt voor verwende kleuters, maar in 1885 was dit toch echt een initiatief van de regering om het volk een nationale feestdag te geven. Gedurende het grootste gedeelte van de 19de eeuw vierde de Nederlandse bevolking ‘Waterloodag’ op 18 juni. Hiermee werd de bevrijding van de Franse bezetting herdacht. De slag raakte echter in vergetelheid en daarom ging men op zoek naar een nieuwe reden om feest te vieren.

In 1885 ging men over op het vieren van de verjaardag van de jonge prinses Wilhelmina, op 31 augustus. Dit gebeurde aanvankelijk alleen in Utrecht, maar in de loop van de jaren namen steeds meer steden de dag over. Toen Wilhelmina de troon besteeg na de dood van Willem III werd de naam veranderd in Koninginnedag. Toen Juliana haar moeder opvolgde, werd de datum van Koninginnedag veranderd naar haar geboortedag: 30 april. De datum is dus erg grillig: immers werd Prinsessedag niet opnieuw geïntroduceerd bij de geboorte van een nieuw prinsesje, maar wel aangepast toen een nieuwe koningin de troon besteeg. Voor Beatrix werd de moeite al helemaal niet meer genomen: de verjaardag van haar moeder bleef in ere als nationale feestdag. Dit had ook te maken met de winterse datum waarop Beatrix verjaart.

Inmiddels hebben we de boel dus wél weer omgegooid voor de nieuwe koning. Sinds 2013 vieren we braaf de mannelijke variant van Koninginnedag op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander. De vraag is hoeveel mensen er écht denken aan het verjaren van onze monarch. De meeste mensen lijken op 27 april toch zichzelf het liefst tot Prins Pils te kronen. Met een oranje opblaaskroon welteverstaan.

Koningsdag is een erkende nationale feestdag waarbij het grootste gedeelte van de mensen vrij krijgt. Je moet en zal dus iets van dit evenement meekrijgen. Kies een kamp en doe je voordeel met deze tips.

Tips voor mensen die graag Koningsdag vieren
1. Denk vooral niet aan Willem-Alexander.
2. Vervang water in waterflesjes door pure wodka.
3. Negeer risico’s op gehoorbeschadiging.
4. Probeer te vermijden dat je hoofd iets van verwachtingen creëert. Er is niet zoiets als een Koningsdag die loopt zoals gepland.
5. Geniet van vochtig lichaamscontact met onbekenden en hecht geen waarde aan de mensen waarmee je op stap gaat, want je zult ze kwijtraken en nieuwe vrienden moeten maken. Gelukkig gaat dat zelden zo makkelijk als op de dag dat iedereen universeel oranje en dronken is.

Tips voor mensen die niet van Koningsdag houden
1. Ga in een kleine stad naar een kleedjesmarkt. Eet ijsjes, koop goedkope boeken en kleren en schmink eventueel een piepklein vlaggetje op je wang.
2. Is het zowaar lekker weer? Ga op een kleedje liggen in een park waar géén activiteiten worden gehouden en ervaar hoe rustig de rest van de wereld is als je medemens zich om onduidelijke redenen naar stervensdrukke pleinen begeeft. Met slecht weer kun je onder het dekentje liggen. Thuis. Op de bank.
3. Voor gevorderde Koningsdagvermijders: verf een steen oranje om in de goede sfeer te blijven en ga eronder liggen tot de hossende ellende voorbij is.

You may also like

Leave a Comment