Een VWO-diploma als postcodekanjer? Schei toch uit.

by Déjà Vu

David van Benthem

Het is al even bekend, maar middelbare scholieren hoeven dit jaar geen eindexamen af te leggen. En blijkbaar is dat voor veel mensen reden om hun wrok daarover te uiten. Zo vergeleek Instagramkanaal ‘anaalkabaal’ met meer dan 127.000 volgers de diploma’s van dit jaar met een gratis verkregen gift. Ondertussen zag ik menig student het goedkeurend delen op zijn of haar story. Maar, dacht ik, waarom halen mensen het in hun hoofd om hier nu hun wrok over te uiten?

Juist zij die nu hun Magister openen en een 4,6 voor Economie en een 3,9 voor Frans zien staan, is het ontbreken van een eindexamen funest. Als je als scholier een braverik was en netjes je huiswerk deed, was de vuurdoop hooguit een recap waarin je alles met wat geoefen nog even herhaalde. 

Als ik denk aan de mensen die nu boos zijn, schat ik in dat ze of de beste van de klas waren, of juist zelf met moeite hun eigen diploma hebben bemachtigd. Trots en exclusief voel je je dan, dat je bij de aanstaande academici hoort. Maar ook voor hen zou een ‘gratis’ diploma niet hebben uitgemaakt, want cum laude hadden ze toch wel gehaald. Of ze zouden er juist blij mee moeten zijn geweest als ze zelf amper hun jaar hebben gehaald. 

Nee, medelijden bij de eindexamenkandidaat is beter geplaatst. Hij kan nu nergens naartoe werken en staat op het gebied van ontwikkeling vooral stil. Continu dag in dag uit bij papa en mama thuis, terwijl je op dat moment juist tegen ze rebelleert: hoe kut moet dat zijn? Van vijf uur per dag gamen, blowen in je eentje en niet uit kunnen gaan wordt geen enkele puber blij. 

Gelukkig zijn er tegelijkertijd studenten die wel solidair zijn en het goede voorbeeld geven. Zij die massaal hun ervaringen aanbieden om de oudste scholieren te helpen bij hun studiekeuze. Of nog belangrijker: zij die zich vrijwillig opgeven om de eenzaamheid of het virus zelf te bestrijden. Dat bewijst dat er meer bestaat dan wrok, egoïsme en boosheid. 

Iedere jongere die het geluk heeft om gezond thuis te zitten, heeft de loterij al gewonnen. Pas op het moment dat je zelf op de IC ligt, weet je weer hoe weinig die 8 voor biologie of beeldende vorming waard was. Een beetje medeleven met de student van morgen kan daarom in deze tijd geen kwaad. 

Het is nog steeds mogelijk om mee te doen met de HSVL-opbeuractie! Je kan nu een berichtje sturen naar een oudere om een hart onder de riem te steken. Schrijf dan nu je berichtje naar extern@dehsvl.nl en onze extern Daniëlle zal ervoor zorgen dat je berichtje goed terechtkomt!

You may also like

Leave a Comment