En Zo Is Het Gegaan

by Déjà Vu

GoddarwinAltijd wanneer ik iemand de naam Darwin hoor zeggen, of zelf een achteloze gedachte wijd aan de man, popt er bij mij een liedje op in mijn hoofd. ‘Ammehoela, wat een onzin, wat een mega kletsgepraat. Lees maar in de Bijbel hoe het daar geschreven staat. We stammen echt niet af van de aap of van de vis. Ik zal je nu vertellen wat de echte waarheid is!’ neurie ik mompelend, en ga daarna verder met waar ik mee bezig was. Het is een liedje wat ik geleerd heb op mijn christelijke basisschool.

door Anouk Bosch Het zit nog even goed in mijn hoofd als Nederland Heeft Twaalf Provincies en de liedjes van de groep 8 musical, want ik heb zoals veel mensen de irritante neiging om informatie in liedjesvorm heel goed te onthouden. Het liedje wat in mijn hoofd aan Darwin gekoppeld zit heet En Zo Is Het Gegaan en gaat op een speelse manier in op het scheppingsverhaal. Dit zou niet zozeer storend zijn als het liedje niet ook, op diezelfde vrolijke toon, de oerknal en de evolutietheorie te kakken zet. Mijn basisschool herinner ik me verder als redelijk ruimdenkend, ook kinderen die niet christelijk waren of met een ander geloof waren opgevoed waren van harte welkom. Maar over de kijk van een atheïst, moslim of boeddhist op bepaalde zaken werd eigenlijk nooit iets gezegd.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap dat mensen hun kinderen gelovig opvoeden en gelukkig heb ik daar niks over te zeggen. Ik snap ook dat een basisschool een christelijke grondhouding aanneemt, zeker als je het geloof ziet als een belangrijke leidraad. Ik heb ook in de verste verte geen moeite met religie. Ik snap alleen niet dat een instelling als een school, die kinderen zou moeten voorbereiden op een leven in een ingewikkelde wereld als de onze en zoveel mogelijk algemene kennis zou moeten meegeven, dergelijke liedjes aanleert. Want hoe kan een kind leren kritisch maar ook ruimdenkend te zijn als hij of zij met de paplepel ingegoten krijgt dat andersdenkenden idioten zijn? Wat voor basis geef je een kind mee als je op een geniepige manier zo’n boodschap in een liedje stopt? Ik heb tot mijn twaalfde mee zitten brullen dat Darwin onzin verkoopt om er later achter te komen dat ik gewoonweg voor mezelf niet weet wat waar is en wat niet. Maar niet iedereen hoeft tot die conclusie te komen en met een beetje pech groei je als kind op in een wereld waar iedereen hetzelfde verhaal verteld waardoor je heel lang klein gehouden wordt en bepaalde ideeën waar je het ontzettend mee eens kan zijn nooit te horen krijgt.

Kinderen nemen een hoop voor waar aan en zouden er denk ik juist baat bij hebben om niet gehersenspoeld te worden met vooroordelen over dingen waar ze nog nauwelijks iets van weten. Het gaat dan niet zozeer om alleen dit liedje als wel om het bewust opdringen van een bepaalde denkwijze en het verdringen van andere ideeën. Kinderen worden al genoeg beïnvloed door het gekleurde beeld van veel volwassenen. Laat scholen er alsjeblieft voor zorgen dat kinderen later van verschillende dingen het een en ander weten om vervolgens zelf te bepalen hoe en waar ze uitspraken over doen, zodat ze niet een eindeloze stroom mensen napraten zonder er zelf over nagedacht te hebben. Er zijn al genoeg mensen die ja en amen zeggen, een school zou kinderen moeten leren begrijpen dat het ook oké is om er voor uit te komen als je er eigenlijk anders over denkt.

Anouk Bosch

Het lied:

You may also like

1 comment

me 22 februari 2018 - 17:07

You undoubtedly make it appear to be quite simple using your presentation on the other hand locate this topic to get truly the one thing that we feel I had in no way understand. It seems like very complicated and really extensive personally.. سرور مجازی My business is having a look in advance for your upcoming release, I am going to seek to master them!

Reply

Leave a Comment