Freedom temporarily closed

by Déjà Vu

Sinds 1 oktober is een deel van de overheid in de VS dicht. Hoe zit dat eigenlijk, bij onze trans-Atlantische buren?

door Pablo Kamsteeg Heel kort hoe het werkt: het Amerikaanse congres maakt een budget wat de president volgens de wet moet uitvoeren. Maar om de doorgaans negatieve balans van die begroting te compenseren moet de president lenen. Op een bepaald moment wordt de staatsschuld dan te hoog en gaat door de ingestelde debt ceiling de Amerikaanse overheid tijdelijk dicht. Dat heet een government shutdown. En in die situatie zit de VS nu. Extra uitleg over die begrippen vind je in de twee links onderaan.

Om de overheid weer aan de praat te krijgen is vóór 17 oktober een resolutie nodig van het Congres die de debt ceiling verhoogt, anders gaat de US Government geheel op slot. Dat lukt nu niet, omdat de Republikeinen meteen ook over het structurele begrotingstekort en over bezuinigingen willen onderhandelen. De belangrijkste eis van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden binnen die begrotingsonderhandelingen is dat de dure Patient Protection and Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare, wordt teruggedraaid of aangepast. Dat is sowieso een no-go voor Obama en de Democratische meerderheid in de Senaat, maar zij  weigeren per definitie te onderhandelen over de begroting voordat eerst de debt ceiling omhoog gaat en de overheid weer open is.

De Democraten vinden dat de GOP’s de financiële situatie van Amerikaanse ambtenaren in de weegschaal leggen voor politieke doeleinden. Bezuinigingen eisen, en dan vooral op een al getekende wet, vóór de overheid open gaat, is volgens de Democraten chantage. Amerikanen lijken, naast de Republikeinen, de regering in zijn geheel de schuld te geven: http://politicalticker.blogs.cnn.com/2013/10/10/shutdown-polls-no-winners-but-a-bigger-loser/

Overigens zit er dit weekend wel wat beweging in die posities. Er ligt een aanbod van de Republicans op tafel dat een volledige shutdown zes weken uitstelt, zodat in die tijd onderhandeld kan worden over het budget.  Zie daarvoor ook de political ticker van CNN.

Is dit ongehoord? Niet helemaal. De government shutdown is onderdeel van het politieke spel. Ook Bill Clinton kreeg hiermee te maken, in 1995. Die situatie vertoont sterke gelijkenissen met nu. Het belangrijkste verschil? Toen zat de wereld niet in een pril herstel(?) na jarenlange crisis. Een situatie die door een mogelijke Amerikaanse recessie, ingegeven door enorme bezuinigingen (als alternatief voor extra lenen), weer volledig onderuit geschopt kan worden. Gelukkig heeft youtube veel prachtig beeldmateriaal.

Vergelijk het statement van Bill Clinton in 1995

met het statement van Obama aan de vooravond van de shutdown, en zoek de overeenkomsten.

Het is een interessante vraag wie er electoraal het best vanaf komt. Het is interessanter te kijken of de VS een duurzame oplossing kan vinden voor haar staatsschuldprobleem zonder de economie om zeep te helpen. Maar er staat nog iets anders op het spel. Door dit soort patstellingen en gebekvecht lijkt het alsof de Amerikaanse overheid niet tot oplossingen kan komen. Daardoor verliezen burgers het vertrouwen in hun regering. Ze stellen dan bijvoorbeeld voor om alle leden van het Huis van Afgevaardigden te vervangen. Of ze radicaliseren. En komen bij de volgende verkiezingen helemaal niet meer opdagen. De grote verliezer is dan de democratie. En dat is in economisch barre tijden heel gevaarlijk.

Pablo Kamsteeg

 

Om je meer in dit onderwerp te verdiepen, verwijs ik graag naar de zeer informatieve video’s die Keith Hughes op zijn youtubepagina plaatst. Zoals deze:  

Ook deze twee zijn interessant en vooral leuk:

Verder staat in het NRC van afgelopen weekend nog een mooie samengestelde productie over dit onderwerp. Daar kun je onder andere lezen wat de dieperliggende oorzaken van deze patstelling in Washington zijn, zoals het gerommel binnen de Republican Party en de structurele economische problemen van Amerika.

You may also like