Ga je mee naar het stadion?

by Déjà Vu

ADO-sloop-1”Ik zou best nog wel een keertje met die ouwe naar ADO willen kijken.
In het Zuiderpark, de lange zij, een warme worst, supporters om je heen.
Lekker kankeren op Theo van der Burgh en die lange van Vianen.
Want bij elke lage bal dan dook die eikel er steevast overheen.”

 door Erik Rovers Met deze woorden brengt Harrie Jekkers in het lied ”O o Den Haag” een ode aan het Zuiderpark. Van 1925 tot 2007 vormde dit stadion de thuisbasis van ADO Den Haag. Berucht waren de supporters van de tribune Midden-Noord. Zij zorgden voor ”vocale ondersteuning” in het stadion, maar helaas ook voor rellen tegen rivaliserende supportersgroepen. Beroemd is ook het Haags Kwartiertje. Als de wedstrijdklok op 74 minuten en 50 seconden stond, telden de supporters massaal af tot de 75e minuut. Het was gebruikelijk om hierna tot het einde van de wedstrijd de eigen spelers harder toe te schreeuwen en de tegenstander bij balbezit uit te fluiten:

Maar het Zuiderpark is sinds 6 januari geschiedenis. Op deze dag begon de sloop van de laatste tribune. Hiermee verdwijnt er wederom een klassiek voetbalstadion, waarvan we er in de laatste twintig jaar een aantal zijn kwijtgeraakt. Veel clubs achten een modern stadion noodzakelijk om de stap naar de vaderlandse voetbaltop te kunnen maken. Hierbij is geen ruimte voor sentiment. Knusheid, staantribunes en aftandse frietkramen maken plaats voor chique catering, fanshops en sponsorboxen voor de vermogende supporter.

Zo verruilde de Alkmaarse voetbalclub AZ in 2007 de Alkmaarderhout voor het DSB-stadion. Het oude stadion voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. Met DSB-topman Dirk Scheringa dacht AZ met een nieuwe accommodatie de stap te kunnen maken naar de top. AZ moest van een provinciale club een nationale topclub worden, maar na de ondergang van DSB, waardoor de club bijna failliet ging, stelde de club haar ambities bij.

Eenzelfde lot onderging de Arnhemse club Vitesse. Hoewel Vitesse nu bekend staat als een club van het grote geld en er in Arnhem al voorzichtig wordt gesproken over een landstitel, was het halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw net als AZ een bescheiden provincieclub. Het speelde van 1950 tot 1998 haar wedstrijden in het stadion Nieuw-Monnikenhuize, wat voor een deel nog uit houten tribunes bestond. Maar met de opkomst van geldschieter Karel Aalbers moest Vitesse jacht maken op de traditionele topclubs. Hierbij hoorde in de visie van Aalbers een hypermodern stadion. Dit kwam er in 1998 met de opening van het multifunctionele GelreDome. Naast voetbalwedstrijden vinden er namelijk ook concerten plaats. Vitesse werd echter niet de topclub die Aalbers voor ogen had en tot op de dag van vandaag oogt het stadion opvallend leeg bij voetbalwedstrijden. De oudere supporter zal op zo’n moment zeker met weemoed terugkijken op het oude stadion.

Maar zelden zal de overgang van een oud naar een nieuw stadion tot zoveel beroering hebben geleid als bij Ajax, toen in 1996 stadion De Meer werd ingeruild voor de Amsterdam Arena. De Meer werd in 1934 geopend en diende dus ruim zestig jaar als thuisbasis voor Ajax:

Met de overgang naar de Amsterdam Arena verdween volgens oudere supporters de sfeer niet alleen uit het stadion, maar uit de hele vereniging. Ajax werd van een voetbalvereniging een voetbalbedrijf, waarbij commerciële belangen de boventoon voerden. Veel Ajaxsupporters herkenden hun club niet meer terug. Daarbij was de Amsterdam Arena een kolossale betonnen bak zonder sfeer en speelde Ajax haar wedstrijden op een veredelde akker. Ik spreek uit ervaring dat de sfeer, en het veld, de laatste jaren flink zijn verbeterd. Her en der op de tribunes wordt echter nog wel eens met weemoed gesproken over De Meer, waar je bij wijze van spreken al met 1-0 voorstond bij het betreden van het veld.

Met de sloop van het Zuiderpark verdwijnt na de Alkmaarderhout, Nieuw-Monnikenhuize en De Meer dus wederom een klassiek voetbalstadion. Momenteel is in Rotterdam een discussie gaande over de toekomst van het stadion van Feyenoord, de Kuip. Als voetballiefhebber hoop ik van harte dat dit stadion aan de sloophamer weet te ontsnappen  en niet het lot ondergaat van bovengenoemde voorgangers.

 Erik Rovers

You may also like

Leave a Comment