Grote verscheidenheid in een kleine reis

by Vice-Praeses

Nu iedereen weer z’n krachten bij elkaar aan het verzamelen is om de tentamens en feestdagen met glans te doorstaan, is het tijd om te reflecteren op de recente prachtige HSVL-reis met bestemming Leuven en Brussel.

Vrijdagochtend 30 november reisden zo’n 30 HSVL’ers via verzamelpunt Roosendaal naar Leuven. Diezelfde middag brachten we een bezoekje aan de Universiteitsbibliotheek. Vol enthousiasme vertelden twee medewerkers de indrukwekkende geschiedenis van de Universiteit en de verbondenheid met de stad. Veel ‘ouds’ in Leuven blijkt eigenlijk nieuw. Grote stukken van de bibliotheek en de stad zijn in de Eerste Wereldoorlog verwoest en daarna weer opgebouwd. De studiezaal was het absolute topstuk. Van deze architectonische inrichting en overigens ook woest aantrekkelijke studenten kan de UB te Leiden nog heel wat leren!

Zoals bij elke HSVL-reis is het noodzakelijk de wandelschoenen aan te doen. Eerst doodangsten uitstaan bij het beklimmen van de 296 treden tellende UB-toren. Vervolgens een stadswandeling van twee Belgische studentes met een correct historisch inzicht in plekken die ook in de avond zéér de moeite waard bleken te zijn.

Ook de Belgische cultuur kreeg tijdens deze reis volop de aandacht. Neen, ik heb het niet over de Belgische patat of wafels, amai, ik spreek natuurlijk over Stella Artois. Dit goudblonde goedje wordt gebrouwen iets buiten het centrum van Leuven. Gehesen in fluorescerende hesjes werden wij over de heilige grond van de brouwerij geleid, met als afsluiting een koude Stella getapt op professionele wijze.

Zaterdag richtte de reis zich op de hoofdstad van Europa, Brussel. Na een bezoek aan het ondergrondse gangenstelsel van het paleis Coudenberg ging de groep naar het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europese Parlement. Dit interactieve museum is voor de pro-Europeaan een echte aanrader. De vrije tijd in de middag werd door sommige leden der HSVL op cultureel verantwoorde wijze ingevuld, door zich te begeven in een wereld van surrealisme in het Magritte Museum. Na een goddelijk exquise drie gangen menu in restaurant Raphael begaf de groep zich later in de avond op de Oude Markt. Voor deze nacht geldt, what happens in Leuven stays in Leuven.

Zondagochtend bijkomen in de Hortus van Leuven, de Kruidtuin. Voor de HSVL-doorzakkers een goed moment de innerlijke gemoedsrust weer terug te vinden. In dampende temperaturen begaven wij ons door de kassen van de oude Kruidtuin. Natuurlijk konden de persiflages van ‘van Kooten en de Bie’ er niet bij ontbreken: “typisch een gevalletje van scheurgras.”

Na dit ecologische uitstapje door naar hogere sferen, de Abdij van ’t Park. De schoonheid van dit prachtige complex, dat beide oorlogen heeft doorstaan, was een grote verrassing. De abdij wordt gerestaureerd en is pas in 2020 gereed. Hierop werd enthousiast gereageerd door de groep: “reünie over 8 jaar!”

Wat deze reis ons liet zien is dat Leuven en Brussel een grote verscheidenheid kennen aan historisch en cultureel erfgoed die gedurende de jaren goed zijn geconserveerd. De heropbouw van gebouwen die in de Eerste Wereldoorlog zijn verwoest, straalt historische allure uit. Voor de mensen die deze geweldige reis hebben gemist, in 2020 een herkansing!

Merel Slijp

You may also like

1 comment

persian tar 5 juli 2018 - 19:57

thank you14

Reply

Leave a Comment