Het glas halfvol in tijden van Corona

by Déjà Vu

Twan Kerkvliet

Bij het schrijven van een blog in deze tijd, kan het haast niet anders dan dat het Coronavirus centraal staat.  Het heeft een grote impact op al onze levens, menigeen zal deze blog lezen om aan de verveling van het doelloos thuiszitten te ontsnappen. In plaats van een nieuwe lading kommer en kwel over jullie uit te storten wil ik graag de aandacht vestigen op de talloze lichtpuntjes die in deze tijden vaak ondergesneeuwd raken door de grote ladingen negatief nieuws.

Misschien wel het grootste puntje wat ik tot nu toe heb gezien is de grote solidariteit waarmee mensen het virus tegemoet treden. Lokale initiatieven om de extra kwetsbare leden van onze maatschappij zoals de ouderen te helpen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo zijn mensen massaal bereid om boodschappen te doen voor ouderen, zodat zij een lagere kans hebben om aan het virus blootgesteld te worden. 

Tegelijkertijd wordt er een strijd gevoerd tegen een ander virus: het eenzaamheidsvirus. Doordat ouderen, of andere kwetsbare leden van de maatschappij, weinig of helemaal geen bezoek meer kunnen krijgen,is nu het bel initiatief in het leven geroepen. Door een paar keer per week een belletje te plegen naar deze mensen worden zij uit hun sociale isolement getrokken, en wie weet levert het wel vriendschappen voor het leven op! 

Het is hartverwarmend om te zien hoe groot de respons is op dergelijke initiatieven. Het aantal mensen dat bereid is om aan dergelijke initiatieven blijkt zo groot,dat het aanbod de vraag zelfs overschrijdt! Dit betekent echter niet dat u als, wellicht enigszins verveelde, lezer voldaan op de bank kan ploffen met de gedachte dat we dat als Nederland mooi voor elkaar hebben. Er zijn altijd nieuwe initiatieven waarbij je een steentje aan kan bijdragen. Schroom dan ook niet om even het internet af te speuren om te ontdekken wat jij kan doen voor je omgeving!

Nu hoor ik alle cynische mensen denken: “Dat kan deze student hier nu wel verkondigen, toch was al mijn wc-papier op en kon ik een week lang niet mijn overheerlijke pasta carbonara maken omdat de schappen leeg waren in de supermarkt, mensen zijn allemaal egoïsten!” Als typische student,wiens weekmenu voor ongeveer tachtig procent uit pasta en rijst bestaat, was ik ook wel even van mijn stuk gebracht door de hamstermania. Maar als je ziet hoe groot de collectieve verontwaardiging was op social media over dergelijke praktijken en als je nadenkt hoe weinig mensen er eigenlijk voor nodig zijn om die schappen leeg te kopen,dan valt die hamstermania ook wel weer te relativeren. Er zullen altijd mensen zijn die zichzelf voor het algemeen belang stellen. Het aandeel van deze groep in de maatschappij wordt altijd zo uitvergroot door sensationalistische media,dat je soms haast zou denken dat er haast geen fatsoenlijk mens meer over is. Je krijgt als medium nou eenmaal meer aandacht als je een supermarkt met lege schappen toont dan met volle. 

Een laatste lichtpuntje wat ik genoemd wil hebben,is de inzet van mensen in vitale beroepen. Beroepen die in normale omstandigheden nogal eens over het hoofd worden gezien zoals schoonmakers, voedseldistributeurs, vuilnismannen en niet op de laatste plaats de zorg, zetten in deze lastige situatie hun beste beentje voor. Door hun inzet kan de maatschappij, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijven functioneren. Zij verdienen alle spandoeken en elk applaus die we ze kunnen geven, maar alleen onze waardering tonen is niet genoeg. Mocht je thuis zitten en op enigerlei een bijdrage willen leveren aan een goed doel, bekijk dan de onderstaande links en misschien kan jij iemand in de nabije toekomst wel heel gelukkig maken!

https://www.koetjes-kalfjes.info/

https://www.nlvoorelkaar.nl/vrijwilligers/boodschappen-hulp

https://www.nlvoorelkaar.nl/coronahulp/

Wil je liever via onze enige echte HSVL-opbeuractie een kaartje naar een oudere sturen? Schrijf dan snel een mail naar extern@dehsvl.nl en onze lieftallige Extern Daniëlle zorgt ervoor dat jullie berichten goed terechtkomen!

You may also like

Leave a Comment