Hoeveel valt er nog uit te melken?

by Déjà Vu

Vera Furth

‘Pasen voor beginners’, ‘5 ergernissen bij het paasontbijt die iedereen herkent’ en ‘Niels uit De Lutte eet 40 eieren met Pasen’. Het is weer zo ver; de blog van deze week zal door mij geschreven moeten worden en ik voel een impliciete druk om iets over Pasen te schrijven. Een stoomcursus voor hen die Jezus’ wederkering niet meer vers in het geheugen hebben staan, een historische invalshoek of een recept voor een zo’n cultureel religieus omvangrijk paasontbijt als haalbaar is. De mogelijkheden zijn eindeloos en kennelijk ben ik niet de enige die deze druk voelt. 

Ondertussen blikken de online nieuwspagina’s terug op een roerige week; verscheidene beelden tonen de vuurzee rondom het dak van de Notre-Dame met de toeschouwers in Parijs die geëmotioneerd toekijken en op het blog van de NOS is de situatie rondom de aanslagen op de kerken en hotels in Sri Lanka nog live te volgen. Een opiniestuk in de Trouw, getiteld; ‘Er is niets verzonnen, Yvon Jaspers. Trouw is geen roddelblad’ wordt volgens mij terecht ingeleid door de vraag of het verantwoord is in een roerige week als deze het nog te hebben over zo’n relatief onbenullige kwestie. Hoewel de auteur na deze korte inbedding alsnog terugvuurt op de Boer-zoekt-Vrouw presentatrice, zet de inleiding me desalniettemin aan tot denken; hoe zit dat met de auteurs die de pen oppakken om over de symbolische betekenis van chocoladepaashazen te schrijven? 

Misschien is er gewoon veel vraag naar paasgerelateerde onderwerpen. Zou het te maken hebben met de volgens de Telegraaf 850.000 buitenlandse bezoekers, die de komende dagen ongeveer 250 miljoen euro zullen uitgeven? Vormt het een onderdeel van een slimme marketingstunt, die de opbrengst van autodealers en woonboulevards veel goeds zal doen? Wellicht voelen mensen zich daadwerkelijk verbonden wanneer zij op Instagram merken dat iedereen aan eenzelfde soort paasontbijt zit en is het gedeelde geluk van drie of vier vrije dagen gewoon een prettiger onderwerp om bij stil te staan. 

Het blijft me een raadsel; hoeveel er over Pasen geschreven kan worden en inmiddels is gedaan. Ondertussen ben ik me bewust van de bijdrage van deze blogpost aan dat raadsel, maar voel ik me ook niet in bezit van de juiste hoeveelheid kennis om over de aanslagen in Sri Lanka te schrijven. Wellicht dacht de auteur van ‘Niels uit De Lutte eet 40 eieren met Pasen’ daar hetzelfde over en geven paasgerelateerde onderwerpen een soort kracht. De kracht van het veilige. 

You may also like