Lang leve de studie!

by Déjà Vu

student

Mike van de Gender

Feesten, college en nog meer feesten. Dat is hoe veel leerlingen van de middelbare school naar het studentenleven kijken. Alles zou veel gemakkelijker zijn, gezien je iets studeert dat je interessant vindt of waar je veel geld mee zou kunnen verdienen. Elke avond hang je gezellig met vrienden achter de tap terwijl er op de achtergrond hippe muziek gedraaid wordt. Lang leve de lol… of toch niet?

Terwijl ik mijn samenvatting van het laatste hoorcollege Vaderlandse Geschiedenis nog eens doorkijk, denk ik terug aan die goede oude tijd op de middelbare school. De tijd dat je na school nog met vrienden kon afspreken, kon gaan gamen en bovenal je huiswerk kon laten voor wat het was. Hoe anders is het leven nu. In september kreeg ik een ware ‘cultuurshock’ toen ik voor het eerst de collegezaal betrad. Geen tijd meer voor vermaak, maar lezen en schrijven! En wanneer ik net aan de werkwijze van de universiteit gewend ben, staat de eerste tentamenweek al voor de deur. Mezelf vervloekende dat ik bij de hoorcolleges beter had moeten opletten, jaag ik vervolgens als een bezetene mijn spaarzame aantekeningen door. En het ergste is dat de uni het hier niet bij laat: nee, vervolgens komt alweer het eerste themacollege-project. En daarna begint de tweede tentamenronde alweer. Stress, stress en nog eens stress!

Het leven is sinds september dus een stuk drukker geworden, maar dat betekent gelukkig niet dat het ondragelijk is. Ver weg van mijn geliefde Brabant heb ik inmiddels tal van nieuwe kennissen en vrienden in deze prachtige stad opgedaan. In de tussenuren ga ik gezellig met wat mensen een hapje eten en ’s avonds breng ik regelmatig een bezoek aan mijn studentenvereniging. Het is ’s ochtends nog wel vroeg opstaan daar ik nog niet in Leiden woon, maar je kunt nu eenmaal niet alles hebben. Hoewel mijn leven als eerstejaarsstudent drukker is dan ooit tevoren, ben ik blij dat ik voor Leiden gekozen heb. Maar genoeg getypt! Mijn pauze zit er inmiddels op, het is tijd om weer aan de slag te gaan. Het zou immers een slecht begin zijn als ik mijn eerste tentamenweek verknalde. Hoewel er toch nog vele zullen volgen…

 

 

You may also like

Leave a Comment