Lang leve het einde

by Déjà Vu

Jimmy Diekman

Op dit moment zit iedereen thuis naar lege straten te kijken vanwege de coronacrisis. Als reactie op deze onzichtbare biologische vijand gaat men toiletpapier hamsteren en snel nog even door de drive-through. Dit alles omdat men bang is voor voor het einde. Het einde van volle supermarktschappen, het einde van onze economische groei en in het uiterste geval het einde van het leven. Hoewel ik mij natuurlijk ook niet verheug op het einde vind ik wel rust in de gedachte dat alles op een bepaald moment een keertje eindigt. Dat gevoel van acceptatie is het best te omschrijven in, je raad het niet, liedvorm.

Een bijzonder thema in de muziek is het vieren van het einde. Onder de duidelijkste voorbeelden hiervan valt Alles Gaat Voorbijvan Doe Maar dat feestelijk verkondigt ‘Je knippert met je ogen, en alles is vervlogen.’ en hiermee de prachtige nutteloosheid van het leven probeert te laten zien. In dezelfde categorie vallen de twee nummers van Klein Orkest, Over 100 Jaaren 26 000 Dagen. In Over 100 Jaar, wat de mooie bijtitel (Zijn Jullie Allemaal Dood)draagt, wordt gezongen dat het niet uitmaakt hoe vaak het tegenzit in het leven omdat iedereen die je kent toch over honderd jaar dood is. Je kan dus beter niet te lang stil blijven staan bij fouten die jij hebt gemaakt of bij moeilijkheden die het leven naar je hoofd slingert want ‘Het leven is tijdelijk, en de dood is onvermijdelijk’. 26 000 Dagensluit hier naadloos op aan. Klein Orkest geeft mee aan de luisteraar dat hij zo’n 26.000 dagen heeft ‘Tussen niets en eeuwigheid’ dus dat je maar beter kunt genieten van elk moment. In het Engels zijn er naar mijn weten minder liedjes over de pracht van het einde. Wellicht zijn wij in Nederland een stuk nuchterder over het enige fenomeen dat de rijkste zakenmannen, de armste sloebers en iedereen daartussen gelijk trekt, de dood.

Zoals elk goed geschreven werk een conclusie dient te hebben om compleet te zijn, moet ook elk gebeurtenis en elk menselijk leven een einde kennen om echt voltooid te zijn. Zoals Klein Orkest in Over 100 Jaarbenadrukt ‘Stel dat je niet dood kon gaan, dan had je stomweg niet bestaan!’. Wanneer we ten alle tijden in ons achterhoofd houden dat het leven van ons en iedereen die we kennen op een bepaald moment ophoud hebben we een reden om van elk moment te genieten. Dus lang leve de dood, lang leve het einde.

You may also like

Leave a Comment