Leuker zonder Oranje

by Déjà Vu

nederlandtsjechie4

Friso van Nimwegen

Het Europees kampioenschap voetbal van 2016 zit er al weer bijna op. Vandaag en morgen worden de halve finales gespeeld, zondag wordt in de finale bepaald wie zich het beste voetballand van Europa mag noemen voor de aankomende vier jaar. Mijn verwachting? Duitsland. Maar stiekem hoop ik dat Wales blijft verrassen en vanavond tegen Portugal keihard dat ticket voor de finale pakt. In een finale is alles mogelijk, ook dat Wales er met de winst vandoor gaat. Dat zou een mooie klapper zijn aan het einde van een EK dat voor de rest niet heel boeiend is geweest. Geen Oranje, weinig doelpunten, saaie wedstrijden, waarom kijken we er überhaupt nog naar?

Voor veel mensen is het antwoord op die vraag dat ze helemaal niet kijken. ‘Ik heb niets met dat voetbal, zeker niet nu Nederland niet meedoet,’ is een veelgehoorde verklaring. Prima, natuurlijk. Ik ga ook niet naar een EK tafeltennis of korfbal zitten kijken, en al helemaal niet als Nederland niet meedoet. Maar voor voetbal maak ik graag een uitzondering. Tijdens toernooien als deze wordt zelfs mijn geduld en toewijding  echter op de proef gesteld. Het aantal landen dat mee mag doen is uitgebreid van zestien naar vierentwintig (en dan nog niet gekwalificeerd? Ouch.) Dat heeft als gevolg dat er landjes als Noord-Ierland, Albanië en IJsland mee mogen doen en dat er veel meer wedstrijden zijn dan gebruikelijk: twee extra poules en een achtste finale erbij. Uit vier van de zes poules ging de nummer drie ook nog door, wat voor veel van die kleine voetballandjes een reden was om vooral te spelen voor een gelijkspel in plaats van voor de winst te gaan. Geheel terecht, wel een beetje saai.

Terugkijkend op het toernooi (aangezien er nog maar drie wedstrijden in het verschiet liggen) kunnen we echter concluderen dat die voetbaldwergen en EK-debutanten het nog niet eens zo slecht gedaan hebben. Albanië werd derde in poule A en hoopte even als een van de beste nummers drie door te gaan. Beide Ierlanden bereikten de achtste finale,  IJsland de kwartfinale en Wales wist zelfs het geroemde Belgische elftal weg te spelen met drie goals tegen één. Daarmee plaatste het zich voor de halve finale en is Wales de best presterende ploeg van het nu-nog-Verenigd Koninkrijk geworden (grote broer Engeland strandde in de achtste finale tegen IJsland. Ouch.) Het is het toernooi geworden van de kleine ploegen. Behalve Frankrijk en Duitsland zijn de voetbalreuzen en titelfavorieten zoals Italië en Spanje allemaal al uitgeschakeld. Wales verdedigt de trots van de underdogs, terwijl Portugal, dat nog geen enkele keer na negentig minuten op voorsprong stond dit EK, als vergeten outsider ook nog evenveel kans maakt op de titel als de andere drie halve finalisten.

Hoe zou Oranje het gedaan hebben op dit toernooi? Zouden we de finale hebben gehaald? Zouden we hopeloos ten onder zijn gegaan in de groepsfase, zoals op het vorige EK? Misschien wachtte ons wel het lot van België of Engeland en zouden we in de knock-outfase worden uitgeschakeld door Noord-Ierland of dergelijke. Nee, eigenlijk ben ik wel tevreden met de afwezigheid van Nederland. Die vernederingen worden ons dan tenminste bespaard. Beter om helemaal niet mee te doen dan om in de kwartfinale te verliezen van Wales. De beste stuurlui komen al vier eeuwen lang uit Nederland, nu staan ze even aan wal.

You may also like

Leave a Comment