Lustrumopening

by Vice-Praeses

Vol trots kondigt de Lustrumcommissie van de HSVL haar eerste activiteit aan. Op vrijdag 1 februari opent het Leids Volkshuis haar deuren voor mooie lezingen binnen het thema Odyssee; een reis en ontwikkeling.

Na een opening van Rector Magnificus Carel Stolker, volgen er lezingen van emeritus professor Universiteitsgeschiedenis Willem Otterspeer en bekend historicus en presentator van Andere Tijden, Hans Goedkoop. Beide zullen met een eigen visie over een reis binnen de Geschiedenis vertellen.

Inloop van de avond is om 20:00 en het event start om stipt 20:30.
Meer weten? Meld je aan via lustrum@dehsvl.nl met naam en aantal personen.

De sprekers

Carel Stolker

Carel Stolker (Leiden, 23 juni 1954) is sinds 8 februari 2013 Rector Magnificus en Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. In juni 2016 werd hij door de Raad van Toezicht van de universiteit benoemd voor een tweede termijn, van 2017 tot 2021. Stolker is ook hoogleraar privaatrecht. Hij is tevens rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

Henk Otterspeer

Willem Otterspeer (Ouderkerk aan den IJssel, 15 november 1950) is een Nederlandse historicus en schrijver. Hij is hoogleraar universiteitsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Otterspeer studeerde geschiedenis en filosofie aan de Universiteit Utrecht (1970-1977) en was daarna werkzaam in de museumwereld. Vanaf 1979 werkt hij aan de Leidse universiteit, eerst als conservator van het Academisch Historisch Museum. Sinds 1997 is hij hoogleraar universiteitsgeschiedenis, eerst als bijzonder en vanaf 2002 als gewoon hoogleraar. Tussen 1979 en 1990 werkte hij als criticus intensief mee aan het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad, later in die hoedanigheid vooral bij de Volkskrant. Ook was hij van 2005 tot 2011 redacteur van De Gids.

Hans Goedkoop

Hans Goedkoop (Ermelo, 23 augustus 1963) is een Nederlands historicus en literatuurcriticus. Hij is vooral bekend als presentator van Andere Tijden, een geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO. Van 1988 tot 1990 werkte hij voor de Haagse Post en van 1991 tot 1995 voor diverse televisieprogramma’s van de VPRO. Sinds 1995 schrijft hij voor NRC Handelsblad over Nederlandse literatuur. Hij promoveerde cum laude in 1996 op de biografie van Herman Heijermans, Geluk. Hij kreeg hiervoor ook de Henriëtte de Beaufort-prijs en de Dordtprijs voor de biografie. Goedkoop was initiatiefnemer en presentator van de dertiendelige televisieserie De Gouden Eeuw, die van december 2012 tot maart 2013 bij de NTR/VPRO werd uitgezonden. Tegelijkertijd ging in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld van start; samen met de samensteller daarvan, Kees Zandvliet, schreef hij het gelijknamige boek. In april 2015 ging de VPRO-serie De ijzeren eeuw over Nederland in de negentiende eeuw van start, die hij eveneens presenteerde.