Pop-up Lecture Night

by Vice-Praeses

Het thema Odyssee, een breder thema dan je misschien zou denken. Op dinsdag 5 februari worden drie cafés in Leiden het platform voor lezingen en muzikale intermezzo’s vanuit verschillende invalshoeken van het thema, van geschiedenis tot antropologie in samenwerking met studievereniging Itiwana!

Het evenement vindt in 3 rondes plaats, van 19:30 tot 22:15 en eindigt met een borrel in Einstein. Kosten zijn een luttele 5 euro (gratis voor Passe Partout-houders).

Meld je aan via lustrum@dehsvl.nl (ook voor Passe Partout-houders). Hierna ontvang je betaalinformatie en een formulier om je aan te melden voor de verschillende lezingen. Deze worden nog gepost.

Sprekers

Ruurd Halbertsma: “Ithaka gaf je de mooie reis…”

Met de Ilias en de Odyssee van de Griekse dichter Homerus begint de westerse literatuur. En meteen al met twee literaire hoogtepunten. De Ilias heeft de wrok van Achilles tot onderwerp en de fatale consequenties ervan voor de oorlog tegen Troje. De Odyssee vertelt over de terugreis van Odysseus naar zijn eiland Ithaka, een tocht met veel avonturen en hindernissen. Het verhaal van Odysseus is nog steeds zeer actueel, zoals blijkt uit de recente roman van Daniel Mendelsohn ‘An Odyssey – a father, a son, and an epic’ (2018), waarin een hoogleraar Griekse literatuur met zijn bejaarde vader in de voetsporen treedt van Odysseus. In de Pop-up Lecture “Ithaka gaf je de mooie reis…” maken we kennis met het complexe karakter van Odysseus, enkele van zijn avonturen en de impact van het werk op de latere westerse literatuur.

Ruurd Binnert Halbertsma is als conservator Griekenland en Rome verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tot 2019 was hij bijzonder hoogleraar bij de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.

Andrew Littlejohn: “Changing Perspectives: Anthropological Journeys and Other Natures

“In this talk I discuss one of my favorite goals of the anthropological project: transforming the concepts we use to make sense of the world through imbibing the thought of others. The concept I have in mind is, in Western thought, foundational: the idea of a separate sphere of “nature” that we transcend and rule. Through discussing my own encounter with other “natures,” I ask how journeying—both abroad and within—can shift us, hopefully, towards more sustainable ways of thinking and being in a world where many natures are under assault.”

Andrew Littlejohn is een assistent-professor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie gespecialiseerd in duurzaamheid in een veranderende wereld met groeiende dreigingen en technologieën.