O Brother, What Are Thou Sources?

by Déjà Vu

Jimmy Diekman

Een wijs man zei ooit ‘The secret to creativity is knowing how to hide your sources’. Hoewel dat natuurlijk een mooie zin is, vraag ik mij wel af of dat het geval is.

 Een aantal dagen geleden heb ik de film O Brother Where Art Thou? van de meesterlijke gebroeders Coen gezien. Tot mijn grote verbazing begint de film met een titelkaart waarop staat dat de film gebaseerd is op de Odyssee van Homerus. Deze film heb ik al twee keer eerder gezien maar dit was de eerste keer dat mij dit was opgevallen. Tja de film gaat over een reis, of het ook echt over een Odyssee gaat is te betwijfelen. In de film ontsnappen drie gevangenen tijdens de depressie in de jaren ’30 om een schat aan de andere kant van de staat op te graven voordat deze voor altijd verdwijnt. Een van die drie gevangenen heeft Ulysses als voornaam, wat de Latijnse benaming voor Odysseus is. Ulysses is in de film naast het opgraven van de schat ook nog op een andere missie, het terugwinnen van zijn vrouw. Het winnen van de liefde is ook een thema in de Odyssee, echter is het ook het thema van vrijwel alle films, theaterstukken, liederen en opera’s die sinds jaar en dag zijn geschreven.

Om het nou daarom te koppelen aan de Odyssee is wel een grote denkstap. Wel zien we dat in de film de hulp van god en de duivel grote thema’s zijn zoals de hulp van de goden en strijd tegen de goden ook een thema is in de Odyssee. De gebroeders Coen zullen vast en zeker de Odyssee hebben gelezen tijdens het schrijven van hun film, maar om het zo prominent in beeld te brengen was naar mijn mening een misstap.

 Zelf ben ik het volledig eens met het citaat ‘The secret to creativity is knowing how to hide your sources’, dan is er tenminste voor de kijker nog wat te ontcijferen. In het geval van O Brother, Where Art Thou? is het publiek gedwongen om de vergelijking aan te gaan met de Odyssee wat ervoor zorgt dat in de analyse van de film niet verder wordt gekeken dan naar de Odyssee. Dit terwijl er ook nog vele andere verwijzingen in de film zitten, zoals bijvoorbeeld naar het nummer The devil went down to Georgia en vele andere country nummers. Ik raad alle lezers aan de film te kijken en zelf op zoek te gaan naar de vele allegorieën, niet alleen omdat de film bomvol zit met verwijzingen maar ook omdat het gewoon een hele goede film is.

You may also like

Leave a Comment