Ondergang van de Titanic voorspeld?

by Vice-Praeses

Vlak voor dat de klok middernacht zou slaan zonk de Titanic in de nacht van 14 op 15 april 1912 in de koude wateren van de Atlantische oceaan. Komend weekend herdenken wij dat deze ramp honderd jaar geleden plaats vond. Hoewel wij nu herdenken, en dus terugkijken, was er al een schrijver in 1898 die (indirect) zou hebben voorzien dat de Titanic ten onder zou gaan. Wie was deze man en hoe precies was zijn ‘voorspelling’?

Morgan Robertson was een Amerikaanse schrijver die vooral mindere avonturen en actieverhalen schreef. In 1898 publiceerde hij het boek Futility, or The Wreck of the Titan, een boek over een enorm passagiersschip dat zinkt in de Atlantische oceaan. Echter houdt de vergelijking hier niet op. Wat als eerste opvalt, is het uiterlijk van beide schepen en hoe zij in elkaar zaten. Zowel de Titanic als de Titan werden als onzinkbaar beschouwd, waren ongeveer even groot, hadden evenveel masten en propellers en konden beide maximaal 3000 mensen accommoderen. Beide boten werden beschreven als de grootste luxe schepen van die tijd en als één van de grootste werken die de mens ooit had gebouwd. Daarnaast is er nog de vergelijking van de reddingsboten. Beide schepen hadden een minimum aantal reddingsboten aan boord, bij de Titan waren dit er 29 en de Titanic had er 25. Zij hadden het minimum omdat men ze toch als onzinkbaar beschouwden. Echter is dit nog niet alles, het wordt nog veel vreemder.

Zoals iedereen weet botste de Titanic met stuurboord rond middernacht op een ijsberg. Dit vond plaats op 400 mijl van Newfoundland met een snelheid van 22,5 knopen. De Titan knalde met 25 knopen ook tegen een ijsberg op, ook 400 mijl van Newfoundland. Natuurlijk gebeurde dit in beide gevallen rond middernacht en werden de schepen allebei aan stuurboord geraakt. Neem dan in gedachte dat de Atlantische oceaan ongeveer 41,1 miljoen vierkante mijl groot is. Dit is dan wel een bijzonder nauwkeurige gok van Robertson.

Robertson leefde nog toen de Titanic zonk en ook hijzelf was op de hoogte van het bizarre aantal overeenkomsten. In 1912 gaf hij zijn boek opnieuw uit, met enkele aanpassingen, om de wereld te laten zien dat hij het allemaal al had geschreven. Hoewel het natuurlijk belachelijk is om van toekomstvoorspelling te spreken blijven de overeenkomsten tussen de twee schepen beangstigend toevallig. Je weet dus maar nooit wanneer fictie werkelijkheid wordt. Laten we alleen hopen dat dit niet met Twilight gebeurd.

Tim Hartman

You may also like

Leave a Comment