Ontmoet de Raad van Advies

by Déjà Vu

 

De Raad van Advies 2017-2018. V.l.n.r.: Evi Sonnemans, Sandrine Thelosen, Jeroen van Veldhoven, Just Korsten, Esmée Vogelsang, Esther Hanekroot, Petra Pluut.

Friso van Nimwegen

Afgelopen weken heeft de redactie van Déjà Vu een voor een kennis gemaakt met de leden van het nieuwe, negenentwintigste bestuur van de HSVL. Een studievereniging besturen is geen makkelijke opgave, maar gelukkig staan de nieuwe bestuursleden er niet alleen voor. Ik praat met Sandrine Thelosen, voorzitter van de Raad van Advies.

“De Raad van Advies bestaat uit mensen die gekozen zijn door het bestuur om hen gevraagd en ongevraagd advies te geven,” vertelt Sandrine. Dat kan over van alles gaan: de vereniging, de leden, de financiën, maar ook persoonlijke kwesties. Vóór elke ALV vergadert het bestuur met de RvA, maar die is er juist ook voor informeel contact, bijvoorbeeld via een snel appje. Het overgrote deel van de Raad van Advies van dit jaar heeft zelf ook bestuur gedaan en alle bestuursfuncties zijn erin vertegenwoordigd, zodat elk bestuurslid iemand heeft om op terug te vallen als hij of zij er even niet uitkomt. “Het gaat erom dat het bestuur ons vertrouwt en met ons kan praten. Als bestuur doe je alles helemaal voor het eerst, dus is het fijn om een aantal mensen te hebben die je sowieso kan appen.”

Daarnaast kan de RvA aan de bel trekken als het bestuur iets doet wat volgens hen niet door de beugel kan, maar volgens Sandrine is de RvA beslist geen ‘Raad van Toezicht’. “Uiteindelijk beslist het bestuur, de RvA adviseert. Leden kunnen ook aankloppen bij de RvA, maar alleen als ze er met het bestuur echt niet uitkomen. Zij zijn de mensen met wie je uiteindelijk dingen moet oplossen.” Om bereikbaarder te zijn heeft de RvA dit jaar wel een eigen e-mailadres: hsvl.rva@gmail.com.

Als voorzitter heeft Sandrine de taak om deze mailbox te beheren en het overzicht te bewaren. “Formeel ben ik ook het toegangspunt van de RvA voor het bestuur en de leden, maar in feite kan je alle leden gewoon aanspreken.” Ze werd door het bestuur zelf gevraagd om voorzitter te worden en is zelf wel gelukkig met die aanstelling. Sandrine draait al lang mee bij de HSVL. Op haar cv prijkt de bestuursfunctie van abactis afgelopen jaar, daarvoor maakte ze een paar jaar deel uit van, jawel, de redactie van Déjà Vu. Dit jaar is ze assessor in de symposiumcommissie. “Ik ken redelijk wat mensen binnen de vereniging, net als andere leden van de RvA overigens. Ook is het handig als je als voorzitter van de RvA nog af en toe bij activiteiten bent.”

Met de steun van de RvA beschikt het nieuwe bestuur dus niet alleen over hun eigen ervaring, maar ook die van hun voorgangers. De redactie van Déjà Vu wenst het negenentwintigste een succesvol, leerzaam maar vooral ook heel gezellig bestuursjaar toe.

You may also like