Ontmoet het negenentwintigste: abactis Noortje van Dongen

by Déjà Vu

10-9 Interview Noortje (Tommy)

Wie zijn de mensen die de studievereniging dit jaar gaan besturen? De komende weken voelt de redactie van Déjà Vu het pas ingehamerde negentwintigste bestuur van de HSVL aan de tand. Deze week interviewt Tommy de nieuwe abactis Noortje van Dongen.

Tommy van Thienen

Op woensdag  4 oktober kom ik, brak en een kwartier later dan we hadden afgesproken, het HSVL-hok binnen tuimelen. De vorige dag een goed feestje gebouwd en natuurlijk voor deze ochtend niets voorbereid. Zo onbeholpen als ik aan kom zetten, zo professioneel zit Noortje daar op mij te wachten. Haar rust en geduld typeert haar. Ongetwijfeld heeft het kersverse bestuurslid ook haar momenten meegepakt rond het Leids ontzet, maar deze woensdag is ze gewoon weer de abactis van de vereniging.

Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de rol van abactis haar op het lijf is geschreven. Toen vorig jaar de namen bekend werden had iedereen zijn eigen ideeën over de formatie van het bestuur. Frenk als vice-praeses? Pepijn als intern? Het hele bestuur was een raadsel. Behalve Noortje, de abactis. Dat wist iedereen zeker. Het ligt aan haar karakter, legt ze uit. Een schrijver van nature en iemand die alles tot in de puntjes uit kan stippelen. Eigenlijk is het karakter van Noortje de taakomschrijving van haar functie. Daarbij komt dat ze vorig jaar al ervaring op heeft gedaan als abactis van de symposiumcommissie. Noortje is het enige bestuurslid dat doorwerkt op een functie die ze vorig jaar ook uitoefende.

Maar de Brabantse was niet vanaf het begin van haar studie al een bestuurskandidaat. Sterker nog, in de eerste drie jaar van haar studie was ze niet of nauwelijks actief bij de HSVL. Pas in haar vierde jaar deed Noortje een commissie en een jaar later plakte ze daar een bestuursjaar aan vast. Noortje is als vijfdejaars gelukkig wel een ervaren studente. Na ‘Duitslandstudies’ aan de UvA is ze zelfs bezig met haar tweede master, ‘Political Culture and National Identities’, hier in Leiden.

Noortje woont al vier jaar in Leiden. De laatste twee daarvan samen met onze nieuwe assessor intern, Dana van Vliet. Een bekend duo dus. Verder kun je altijd bij haar terecht voor een lekkere kop koffie of thee, maar ook voor een goede oude rookworst. Als Noortje namelijk niet op het hok of in de collegebanken zit, werkt ze bij de HEMA op het centraal station.

Noortjes rust en professionaliteit lijken ook goede eigenschappen om later iets in het onderwijs te doen, maar daar ziet ze zichzelf niet eindigen. “Ik snap niet dat mensen iets niet snappen, dat zou mij een slechte docent maken.” Wat dan wel haar droombaan zou zijn? “Een historische roman schrijven.” Ze is gek op onderzoek doen, maar soms is het fijn om feit en fictie te mengen. Over de vraag waar haar roman over zou gaan hoeft ze niet lang na te denken. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sisi, is haar favoriete historische figuur. Thuis in Breda heeft ze de hele dvd-set nog liggen.

Over Breda gesproken wil Noortje nog even kwijt dat ze het fijn vindt dat Brabant zo goed vertegenwoordigd is binnen de HSVL. “Dat valt eigenlijk wel mee, maar ze schreeuwen gewoon het hardst,” grapt ze. Met haar hoofd in Leiden en haar hart in Brabant is haar antwoord op de vraag wat ze dit jaar als bestuurslid wil toevoegen aan de HSVL niet verrassend: “Brabantse gezelligheid.”

Op de vraag wat ze volgend jaar wil gaan doen is het antwoord echter schuw. Misschien houdt ze het na dit jaar wel voor gezien, misschien zien we haar volgend jaar terug bij een van de commissies. In ieder geval wil ze ruimte vrijhouden voor een nieuwe generatie HSVL’ers om de kans te krijgen actief te worden bij de mooiste studievereniging van Leiden. Maar eerst gaat ze dit jaar een feestje bouwen.

Volgende week praat Amber met quaestor Frenk Poldervaart.

You may also like