Ontmoet het negenentwintigste: assessor extern Pepijn Boumans

by Déjà Vu

Wie zijn de mensen die de studievereniging dit jaar gaan besturen? Deze week voelt Bruno al weer het laatste lid van het pas ingehamerde negentwintigste bestuur van de HSVL aan de tand. Hij praat met de nieuwe assessor extern Pepijn Boumans.

Bruno le Griep

Op een grauwe vrijdagmorgen wandel ik de koffiekamer binnen. In de hoek, met een frisse blik en een uitgestoken hand, ontvangt de assesor extern mij. Pepijn Boumans, 22 jaar en vierdejaars geschiedenisstudent, is het visitekaartje van de vereniging. Hij onderhoudt contact met verschillende partijen op de faculteit, ontfermt zich over (inter)facultaire feesten en gaat over het contact met actoren buiten onze vereniging over het algemeen. Maar wie gaat er nou schuil achter deze multi-taskende koppelaar?

De in Schiedam geboren en getogen Pepijn kiest na het behalen van zijn vwo-diploma voor een opleiding Geschiedenis in Leiden. “Leiden leek mij een leuke stad en de afstand was te overbruggen.” Tevens waren reeds een aantal vrienden neergestreken in de studentenstad, wat een extra pull-factor vormde – waaronder de vice-praeses Melle Havermans, die in Schiedam slechts op één straat afstand woonde. Het eerste jaar werd er nog enigszins afgetast bij de HSVL, maar na de Grote Reis werd het Pepijn duidelijk: de studievereniging had veel te bieden. De Activiteitencommissie mocht de Schiedammer een paar maanden later verwelkomen als nieuw commissielid.

Nu kijkt hij mij, verweven in een web van commissies en universitaire projecten, aan met een blik van tevredenheid. Naast het opklimmen in de “HSVL-hiërarchie” is hij dit jaar voorzitter van de SGN (Studenten Geschiedenis Nederland) geworden; de bedrijvigheid spat er simpelweg van af. Toch zijn de werkzaamheden volgens Pepijn niet zó verschillend van wat er bij de studie al van de historici in spe gevraagd wordt: “Bij geschiedenis is de primaire bezigheid het analyseren van informatie: je analyseert een probleem en komt met een oplossing. Dit is in veel opzichten hetzelfde.”

Wanneer ik hem vraag naar zijn toekomstplannen, verschijnt er een glimlach op zijn gelaat. “Die vraag stel ik mijzelf ook nog regelmatig. De politiek, waarvan de internationale instituten in het bijzonder, lijkt mij erg interessant, maar de deur naar het bedrijfsleven is ook nog niet definitief gesloten. De dingen die ik als bestuurstaken doe vind ik oprecht heel erg leuk om uit te voeren, iets wat daarop aansluit zou ik zeker verwelkomen.” Die bestuurstaken zijn natuurlijk zo leuk om uit te voeren door de meegaande HSVL-leden, maar dat kunnen voortzetten is gewoon een kwestie van een leuke arbeidsplaats vinden.

Is het studeren dan één lang voorbereidingstraject voor de latere arbeidsmarkt? Onze assesor extern verzekert mij dat hij er niet zo over denkt: “Je studietijd is het moment waarop je losser van je oude wereld komt te staan. Je geniet een heleboel vrijheid en daar zou je gebruik van moeten maken.” Verder geeft hij de tip mee om ook in Leiden een boel vrienden te maken en daar wat hobby’s mee te ontwikkelen. De studententijd is dus een periode om van te genieten: “Een keertje uitslapen na een lange nacht is geen ramp.” Hij heeft helemaal gelijk; na het gesprek ging ik weer richting bed, hij richting het hok – “even Melle een knuffel geven.”

Volgende week praat Friso met Sandrine Thelosen, de nieuwe voorzitter van de Raad van Advies.

You may also like