Ontmoet het negenentwintigste: praeses Sanne Kleijn

by Déjà Vu

10-2 Interview Sanne (Caroline)

Wie zijn de mensen die de studievereniging dit jaar gaan besturen? De komende weken voelt de redactie van Déjà Vu het pas ingehamerde negentwintigste bestuur van de HSVL aan de tand. Deze week interviewt Caroline de nieuwe praeses Sanne Kleijn.

Caroline Schep

Sinds afgelopen donderdagavond is Sanne Kleijn de kersverse praeses (burgerterm: voorzitster) van de HSVL. Dat klinkt als heel wat, en dat is het ook. Maar wat houdt het nu in de praktijk in? En wie is deze nieuwe praeses? Sanne geeft ons een kijkje achter de schermen van bestuur Kleijn.

“Praeses zijn betekent voornamelijk dat je eindverantwoordelijke bent. Bestuur zijn doe je samen, maar mocht er iets fout gaan dan is het aan de praeses om ervoor te zorgen dat alles weer zo snel mogelijk op zijn pootjes terecht komt. Je bent eigenlijk als een moeder binnen het bestuur.” Zo zorgt de praeses vanuit een controlerende functie dat iedereen zijn taken kan vervullen en dat de bestuursleden goed samenwerken. Heel praktisch betekent het vooral dat de praeses de ALV’s en de bestuursvergaderingen voorzit. Daarnaast onderhoudt ze de contacten met de universiteit middels verschillende overlegorganen. Tenslotte heeft de praeses een minder vaste functie en daardoor ook ruimte om losse taken aan te pakken. En wat is daar nu zo leuk aan? “Het is spannend!”, is het eerste antwoord. “Je hebt veel vrijheid en leert die zelf invullen. Bovendien leer je voor publiek te spreken en leiding te geven, wat ook voor later handig is.” Besturen in het algemeen is eveneens leerzaam: van het bestuur wordt nu eenmaal veel verwacht. Strakke deadlines en altijd correct zijn, dat kan een flinke opgave zijn.

Gelukkig staat ze er niet alleen voor. Bestuur Kleijn heeft elkaar de afgelopen tijd intensief en snel leren kennen. Al snel bleek dat het leuke aan dit bestuur de enorme diversiteit is. Iedereen is anders en heeft een andere achtergrond en studiefase, maar juist dat maakt een sterk (en gezellig!) team. Zakelijke en leuke dingen lopen als vanzelf in elkaar over. “Het voelt gewoon goed met deze mensen.”

Met zo’n groep het bestuursjaar ingaan geeft dan ook reden tot vertrouwen. Er komt ontzettend veel bij kijken. Naast het bestuur werkt Sanne nog een à twee dagen per week bij Klaverblad Verzekeringen in Zoetermeer en bovendien maakt ze onderdeel uit van een gezellig dispuut bij SSR en een actief studentenhuis. Hoe ze dat allemaal volhoudt? “Studie heeft bij mij altijd op de eerste plek gestaan. Daar heb ik zeker geen spijt van, maar nu is het ook goed om te kijken naar andere dingen. Door het bestuursjaar kan ik juist de HSVL op de eerste plek zetten en hoef ik me niet primair te focussen op de studie”.

Toch kan ze haar enthousiasme niet bedwingen als ik vraag waarom ze Geschiedenis is gaan studeren. Aanvankelijk twijfelde ze vanwege alle vooroordelen, “maar wie houd ik nou voor de gek?”. Geschiedenis is heel duidelijk haar passie en dat straalt ze onmiskenbaar uit: een belangrijke eigenschap voor de praeses! Als belangrijkste advies geeft ze dan ook overtuigd mee: “Volg je hart en kies voor hetgeen waar dat ligt. Uiteindelijk zal je het beste zijn in dat wat je leuk vindt!”

Volgende week praat Tommy met ab actis Noortje van Dongen.

You may also like