Ontmoet het negenentwintigste: vice-praeses Melle Havermans

by Déjà Vu

Wie zijn de mensen die de studievereniging dit jaar gaan besturen? De komende weken voelt de redactie van Déjà Vu het pas ingehamerde negentwintigste bestuur van de HSVL aan de tand. Deze week interviewt Karianne de nieuwe vice-praeses Melle Havermans.

Karianne Ooijevaar

Melle Havermans heeft dit jaar de rol van vice-praeses op zich genomen. Na eerst de Bachelor Politicologie te hebben afgerond, is hij door zijn master, ‘Political culture and National Identities’, in de wereld van de geschiedenis en de HSVL terechtgekomen. Hij werd al gelijk actief binnen de vereniging door mee te doen aan meerdere activiteiten (zoals de maandelijkse borrels en de Grote Reis) en zo leerde hij ook snel de mensen, waaronder de huidige bestuursleden, kennen. Het begon bij hem te kriebelen om een van de bestuursfuncties binnen de HSVL op zich te nemen en toen hij ook door anderen benaderd werd, was zijn keuze om te gaan solliciteren snel gemaakt. Dat heeft goed uitgepakt.

Als vice-praeses heeft hij verschillende taken. Het ondersteunen van de praeses heeft hij als voornaamste taak maar ook regelt hij de social media, de website van de HSVL, de boekverkoop en helpt hij waar nodig. “De vrijheid die je hebt binnen de taken die je moet uitvoeren en een van de gezichten van het bestuur en hiermee ook een aanspreekpunt zijn, zijn twee voorbeelden van de leuke dingen aan de taak van vice-praeses.”

Het informele is iets wat hem trekt in de vereniging, maar tijdens het praten over de formele zaken verschijnt er een lach op zijn gezicht. Na meer uitleg kwam ik erachter dat zijn penning, het teken dat je de vereniging vertegenwoordigt, door zijn voorganger op een aantal rare plaatsen is bewaard. “Dit soort kleine dingen horen erbij en dat maakt het ook superleuk.”

In zijn vrije tijd maakt Melle graag muziek, hij heeft in meerdere bandjes gezeten. Hoewel hij veel gewerkt heeft in de jaren hiervoor, kiest hij er nu voor om zich voornamelijk te richten op studie en bestuur. Ook geen studentenvereniging voor hem, want er was er niet een bij waar hij zich thuis voelde. Bij de HSVL daarentegen voelde hij zich als een vis in het water. Het leuke aan de vereniging, vindt hij, is dat er een goede mix van studiegerelateerde dingen en gezelligheid is en dat iedereen met iedereen omgaat. Ook zijn de leden breed geïnteresseerd en is het grotendeels informeel. “Nieuwe leden zie ik gewoon als vrienden waarmee je een biertje gaat drinken.”

Tegen het einde van het interview rest mij nog de vraag wat hij later zou willen doen. Als kleine jongen wilde hij graag ambulancemedewerker worden om mensen te helpen. Het mensen helpen zit nog steeds in hem en zo geeft hij ook nog wat advies over keuzes maken voor later: “Als je goed je best doet, heb je uiteindelijk wel iets wat langs komt waarvan je denkt: dit is het.” Zelf heeft hij nog niet echt een idee wat hij voor werk zou willen doen. Iets bij de overheid lijkt hem interessant. Maar alles op zijn tijd, want een deel van hem wil het studentenleven nog niet opgeven. Gelukkig is dat nu nog niet aan de orde en gaat hij er dit jaar als vice-praeses samen met de rest van het bestuur een fantastische tijd van maken.

Volgende week praat Bob met assessor intern Dana van Vliet.

You may also like