Origineel en verrassend: nóg een corona-blog!

by Déjà Vu

Vivian Weijland

Ja hoor, we horen er veel over. Té veel? Maar anders dan de vele andere artikelen hierover is het niet mijn intentie om iedereen nog banger te maken. Het coronavirus is gevaarlijk; we get it. We hadden het ook al door de eerste 254 keer dat we het hoorden. Ik zeg niet dat we niet moeten oppassen, en misschien is een beetje angst ook wel gezond. Het is alleen nogal deprimerend. Bovendien is te veel angst ook niet goed: bange mensen doen domme dingen.

De angst voor het virus verspreidt sneller en is uiteindelijk misschien zelfs gevaarlijker dan de daadwerkelijke ziekte. En dan wil ik het hier nog niet eens hebben over alle discriminatie, racisme en smakeloze grappen (wat overigens ook een groot probleem is). Misschien dat de angst nog niet zo erg lijkt, misschien heeft het nog niet zo veel invloed gehad op je alledaagse leven, houdt het in dat geval zo. Bange mensen doen domme dingen. Voor je het weet wordt er geroepen om anarchie met een guillotine aan de hand. Grote stap, beetje overdreven, ik weet het. Maar de geschiedenis vertelt dat angst ervoor zorgt dat het reële denken van de mens wordt uitgesloten. Bange mensen zoeken grote groepen, grote groepen zoeken een extreme leider en een extreme leider zoekt een makkelijke vijand. Ook lijkt de samenleving steeds harder en kouder te worden. Als blijkt dat er weer nieuwe slachtoffers zijn lijkt niemand het uit te maken hoe het met ze gaat en of ze veel pijn hebben. Wat ze wel uit maakt is hoever de afstand van de patiënt tot hun huis is en hoe groot de kans is dat ze het verspreid hebben. Een logische reactie, maar als je ziek bent zou je liever zorg en medeleven krijgen in plaats van een samenleving die zijn rug naar je toe draait en juicht dat je gelukkig niet bij hen in de buurt woont. Eigen schuld, toch? Hoe durf je op vakantie naar Italië te gaan.

De vele nieuwsbronnen met updates elke vijf minuten helpen ook niet. Begrijp me niet verkeerd, het is belangrijk om te weten wat er gaande is, essentieel zelfs, maar we horen alleen maar over de infecties en sterfgevallen. Elke dag vijf keer te horen krijgen dat er wéér honderd mensen zijn geïnfecteerd, is voor niemand fijn. Waarom horen we niet over de duizenden mensen die ziek werden en nu weer beter zijn? Een iets positievere instelling zou niemand kwaad doen. Mijn punt is: wees niet té bang; wees precies bang genoeg. 

You may also like

Leave a Comment