Protserige pakjes

by Déjà Vu

9780754823407

Sandrine Thelosen

Vandaag is het 97 jaar geleden dat een wapenstilstand een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waar we in Nederland betrekkelijk weinig van weten, maar waarbij toch zo’n twintig miljoen doden vielen. Het is de oorlog van de overgang, de verandering en de vooruitgang.

Er is een wereld van verschil tussen de kaart van Europa in 1914 en die in 1919: maar liefst vier rijken verdwenen totaal. En zoals Peter Vandermeersch het eens heeft verwoord: “De oorlog in 1914 is er één van paarden, stoom en kolen en de oorlog van 1918 is er één van tanks, auto’s, onderzeeërs en vliegtuigen.” Er vond ook een grote verandering in de kledij van de moedige heren plaats. Waar men eerst in kleurrijke, stijlvolle kostuums ten tonele kwam, werd nu gestreden in camouflagekleuren en werd de kleding meer beschermend.

In de achttiende eeuw stonden de slachtvelden onder de rook en waren de wapens zeer onnauwkeurig. Een camouflerend uniform was dus nergens voor nodig. Je moest elkaar alleen kunnen herkennen, waardoor een fel kleurtje juist gewenst was. Gedurende de negentiende eeuw bleef dit in stand, behalve tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Daar was de bewapening flink verbeterd en zo was een onopvallend pak noodzakelijk geworden. In 1908 werd tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika de kleur kaki geïntroduceerd door de Britten. Ze deden dit op aanraden van officieren die hadden gevochten in India. Vanaf die tijd gingen steeds meer landen over op bruin, donkergroen of een combinatie daarvan.

Wil je nu alles weten over uniformen, helmen en laarzen? Er bestaat een encyclopedie van uniformen, waar werkelijk alles in te vinden is. De cavalerie van Oostenrijk-Hongarije met hun protserige helmen, de Portugese infanteristen in hun babyblauwe uniform en alle koloniale troepen met pofbroeken. De meeste landen die meededen in de Eerste Wereldoorlog komen aan bod. Het is fascinerend om alle soorten rangen bij elkaar te zien. Naast een deel over deze oorlog kan je je aan nog meer pakjes vergapen: de Napoleontische oorlogen, de Amerikaanse Burgeroorlog, de 19de eeuw en in januari 2016 komt het deel van de Tweede Wereldoorlog uit.

An Illustrated Encyclopedia of Uniforms of World War I en An Illustrated Encyclopedia of Uniforms of World War II zijn beiden te bestellen bij bol.com voor 22,99 euro.

You may also like

Leave a Comment