Reisverslag Leuven

by Vice-Praeses

Vrijdag: Het is negen uur ‘s ochtends en we staan in de ijskoude hal van Leiden centraal. Nog snel gooien een paar mensen een karig studentenontbijtje in hun mik of wordt er nog wat contant geld uit de automaten gehaald, want in België is de pinautomaat een bedreigde diersoort. Tot ieders vreugde is de treincoupé vrijwel leeg en kan iedereen gezellig bij elkaar zitten. Hier en daar worden de eerste drankjes al geopend en snapchats gemaakt die later als chantagemateriaal gebruikt kunnen worden. Eenmaal aangekomen in het idyllische Leuven droppen wij onze bagage in het hostel (op twee minuten loopafstand van het station!!) en verplaatsen wij ons naar het centrum. Na een kort praatje bij het studenten-standbeeld Fonske verspreidt de groep zich over de stad om een lekker Vlaamse lunch te verorberen. Croque monsieurs, worsten, frieten en soepjes, iedereen komt aan zijn trekken. Wat volgt is een geweldig informatieve rondleiding door het pittoreske stadhuis van Leuven, met als hoogtepunt de grote Gotische vergaderzaal waar tegenwoordig wordt vergaderd door de gemeenteraad. Daar kunnen wij als HSVL met onze Lipsius-zalen toch alleen maar stikjaloers op zijn. Na een korte stop in het hostel vertrekken we naar de Stella Artois brouwerij, een gigantisch complex op loopafstand. Aldaar krijgen wij een uitermate interactieve rondleiding van onze favoriete Vlaming van het weekend. Sommigen hebben het lef een stukje puur hop te proeven, met weinig succes (doe dit niet thuis). Hierna volgt een van de hoogtepunten van de reis, een echte tapcursus waarna iedereen met een schitterend tap-certificaat en een maag vol gratis bier naar buiten loopt. Van dat laatste heeft menigeen, waaronder ondergetekende, gretig gebruik gemaakt. Na een diner, dan wel bij de McDonalds dan wel een chique restaurantje, verspreidt de groep zich over de stad om het nachtleven op te snuiven. Kortom, een volle maar uitermate geslaagde eerste dag!

IMG_20171202_154922955

Zaterdag: De wekker gaat alweer vroeg waarna mensen één voor één de ontbijtzaal in lopen om wat krachtvoer te bikken. De één lekker is uitgeslapen, de ander doodmoe door het gesnurk van anderen die nacht (sorry daarvoor). Uiteindelijk vertrekt iedereen na een praatje van praeses Mark naar de stad voor de eerste stop van de dag: het M-Museum. Na een interessant bezoek, inclusief muziek-sessies en zelfgemaakte kunstcollecties, volgt een lunch. Een select groepje komt hierbij in aanraking met een culinair hoogtepunt van België, de zogenaamde Bicky-burger. Deze hap haute cuisine achtervolgt de groep tot aan het einde van de reis en spookt zelfs nu nog steeds door menig hoofd heen (“hadden we dit maar in Leiden”). Daarna vertrekken we naar de Universiteitsbibliotheek van Leuven, alwaar een gids ons verlicht over de geschiedenis van het schitterende gebouw dat twee keer door de Duitsers is afgebrand. Vooral de historische leeszaal maakt op velen indruk. In vergelijking daarmee verbleekt onze UB toch wel. We klimmen zelfs nog met onze sportieve beentjes de trappen op van de Beiaardstoren waar ons een mistig maar schitterend uitzicht te wachten staat. Het wordt daarna al langzaam donker en de groep verplaatst zich na een kort intermezzo richting de Domus brouwerij waar wij gezamenlijk genieten van burgers, lasagnes, drankjes, harde wafels en speeches. De rest van de avond stond zoals het hoort in het teken van goedkope jenever, gekke dansmoves en bovenal gezelligheid.

IMG_leuven

Zondag: Het is alweer de laatste dag en de meeste mensen zijn nog doodop van nachtelijke avonturen van de avond ervoor (denk aan kussengevechten, meer Bicky- burgers en jenever). Na een laatste ontbijt en een emotioneel afscheid van onze hostelkamers brengen wij een bezoek aan de Sint-Pieterskerk. Met een audiogids op zakslentert de groep door de schatkamer van de prachtige kerk waar elk schilderij of kunstwerk wel een mooi verhaal heeft. Hierna volgt de vrije middag, die door de meeste deelnemers chillend besteden wordt. Sommigen doen zich te goed aan de Vlaamse keuken, anderen nemen nog een Belgisch biertje of spenderen de tijd in de warme fusie van het hostel. Wanneer de avond nadert zeggen wij uiteindelijk gedag tegen Leuven. Het was een schitterende reis vol avonturen, cultuur en gezelligheid! Salut Leuven!

Leander den Boer

Abactis Kleine Reiscommissie 2017/2018

“Totaal van de Kaart”

You may also like

Leave a Comment