Reisverslag Ljubljana

by Vice-Praeses

Vrijdag:

Voor de meeste van ons gaat de wekker al om een uur of drie ‘s nachts. Met samengeknepen oogjes, wallen van hier tot Tokyo maar wel een goed humeur nemen we de trein richting Schiphol. Na de gebruikelijke stops bij de douane, het toilet en een veel te duur eetkraampje stappen we bij de opkomst van de zon het vliegtuig naar Slovenië in. Bij aankomst wacht ons een Ljubljana dat bedekt is met een mooie witte deken van dikke sneeuw. Nadat onze persoonlijke shuttle ons naar het hostel heeft gebracht en iedereen een welverdiende lunch achter de kiezen heeft begint het middagprogramma. De ene helft gaat wat cultuur opsnuiven in het Museum van Contemporaine Kunst, de andere helft begint een mooie wandeltocht door het Tivoli Park naar de dierentuin. Na flink wat sneeuwbalgevechten en bevroren handjes komt de groep weer samen om de Sint- Nicolaaskathedraal te bezoeken. Alhoewel de grootte ietwat tegenviel werd dat gecompenseerd door de imposante schilderijen en de twee mooie gigantische bronzen voordeuren. De rest van de avond ging ieder zo zijn eigen weg. Er werd gegeten, gelachen en flink wat cocktails naar binnen gewerkt door sommigen, waarna een select groepje al dansend op Enrique Iglesias de dag afsloot in club Top Six.

Zaterdag:

Rond een uur of negen staat (vrijwel) iedereen weer fris en fruitig op voor de eerste volle dag in onze favoriete Sloveense stad. Na een ochtendpraatje van praeses Mark lopen we naar het Etnografisch Museum. Aldaar maken wij kennis met de vele kanten van de Sloveense cultuur en gebruiken. Na een lunch rondom de bruisende markt van het stadje nemen we de kabellift naar het monumentale hoogtepunt van Ljubljana, het imposante kasteel. Gelegen op de top van de centraal liggende heuvel midden in de stad krijgen wij daar een magisch mooi uitzicht. Tijdens de “Behind Bars” tour zien we via interactieve voorstellingen hoe het kasteel vroeger met criminaliteit omging en waar bijvoorbeeld de gevangenen werden opgesloten. Na wat vrije tijd waarin iedereen zich even opfrist bewegen we ons naar het dichtbij gelegen restaurant Allegria. Daar verorberen we onder het genot van speeches en drankjes een drie gangen menu, waarvan de kwaliteit discutabel was. Nadien wordt de vrije avond besteed in onze vaste cocktailbar Captain’s Cabin en een vrij vage techno club.

Zondag:

Lichtelijk moe beginnen we de dag in het Nationale Museum. Waar sommige daar het hele museum doorlopen maken anderen gebruik van de stoeltjes om proberen nog wat slaap in te halen. Daarna volgt de vrije middag. Het overgrote deel van de groep vertrekt na een snelle hap bij de McDonalds met de bus naar het meer van Bled, een van de mooiste plekken van Europa volgens vele gidsen. Onder het genot van een heerlijk winters zonnetje gaat ieder zo zijn eigen weg. Waar sommige diehards een rondje rondom het meer lopen, bezoeken anderen het kasteel van Bled. Uiteindelijk verzamelt iedereen moe maar voldaan bij de bushalte. Na wat gedoe met de buschaffeur blijken we de bus niet in te kunnen. Gestrand in Bled gaat iedereen dan ook een hapje eten om de tijd te doden. Uiteindelijk komt iedereen, verdeeld over twee bussen, weer veilig aan in het hostel, alwaar de rest van de avond rustig besteed wordt.

Maandag:

De wekker gaat immers alweer om half 6 op deze maandagochtend. De tassen worden gepakt, iedereen neemt nog snel een douche in de doorweekte douchecabines en we begeven ons met een shuttle naar het vliegveld. Na een wederom veel te duur ontbijt (want ja, vliegveldprijzen) zeggen we het prachtige Ljubljana vaarwel en vliegen we weer richting het grauwe en koude Nederland.

You may also like

Leave a Comment