Stages & Projecten

by Vice-Praeses

Geschiedenis is een brede studie waar je veel kanten mee op kan. Binnen de HSVL kan je via verschillende commissies en het bestuur extra ervaring opdoen naast je studie, maar ook hierbuiten zijn vaak veel mogelijkheden. Waar vind je deze mogelijkheden? Wat voor stages en bestuursfuncties zijn er te vinden? Dat kan je hier vinden! Deze webpagina wordt regelmatig aangevuld met stages, onderzoeksprojecten en bestuursfuncties.

Huidige aanbod:


Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) zoekt nieuwe docenten! (€ 145/dag)
Geplaatst op 29 september

Ben je op zoek naar een uitdagende bijbaan? Vind je het leuk om anderen iets te leren? En heb
je zin om met een super gemotiveerd team aan de slag te gaan? Word dan assistent-docent bij
SSL! Samen met je collega’s help je leerlingen uit 5 havo en 6 vwo met een grondige
voorbereiding op het centraal eindexamen. Je begeleidt de leerlingen individueel tijdens het
oefenen met examenopgaven. Door het volgen van een examentraining vergroten de
leerlingen hun zelfvertrouwen en daarmee de kans op een mooi cijfer!

Het lesgeven bij SSL is niet alleen leerzaam voor de leerlingen. We vinden namelijk ook de
ontwikkeling van onze docenten erg belangrijk. Je volgt een uitgebreid opleidingstraject waarin
je met ervaren trainers oefent met onder andere didactische technieken en het geven van
feedback. Daarnaast zijn er binnen SSL vele mogelijkheden om je op persoonlijk en
professioneel vlak verder te ontwikkelen. Zo kun je doorstromen naar een functie als
hoofddocent (waarbij je voor de klas staat en verantwoordelijk bent voor een docententeam),
meewerken aan het verbeteren van het lesmateriaal of meer doen op organisatorisch niveau.
Ook zijn er jaarlijks verschillende activiteiten om je collega’s beter te leren kennen, zo ontmoet
je studenten uit heel Nederland.

De examentrainingen vinden plaats van half februari t/m mei in 15 periodes. Je kunt zelf
aangeven wanneer je beschikbaar bent. De meeste cursussen vallen in het weekend en de
vakanties, waardoor het lesgeven goed te combineren is met studeren. De verdiensten zijn per
periode € 290,- (twee dagen) of € 435,- (drie dagen). Daarbij worden al je reiskosten vergoed,
verzorgen we maaltijden en snacks gedurende de lesdagen en kun je in Leiden overnachten als
je van ver komt.

Lijkt dit je wat? Kijk dan vooral even op https://sslleiden.nl/solliciteren voor meer informatie en
de selectiecriteria of stuur direct je motivatie, cv en cijferlijst van de middelbare school naar
sollicitaties@sslleiden.nl.

Stage bij de Nederlandse Ambassade in Litouwen
Geplaatst op 27 september

De Nederlandse Ambassade in Litouwen is op zoek naar een enthousiaste stagiair(e) met een brede interesse in onderwerpen die voorbij komen op een diplomatieke missie.

De beoogde stageperiode is zes maanden vanaf maandag 2 maart en voor 40 uur per week.

Stageomschrijving

De ambassade in Vilnius kent een open en platte organisatie. Ondanks de beperkte bezetting is het takenpakket van de ambassade veelzijdig en breed. Naast Europese thema’s staan veiligheidsbeleid, publieksdiplomatie en economische diplomatie hoog op de agenda. Als stagiair(e) draag je bij aan het behalen van resultaten op deze gebieden door medewerkers in hun werkzaamheden te ondersteunen, maar ook door zelfstandig activiteiten te ondernemen. Een stageplek op de ambassade wordt dan ook gekenmerkt door de verscheidenheid aan taken die je verricht. Om een aantal voorbeelden te noemen:

·         Het zichtbaar maken van Nederlandse activiteiten in Litouwen; o.a. door het het ontwikkelen van communicatiemateriaal en het bijhouden van socialemediakanalen.

·         onderhouden van een relevant netwerk (o.a. bijwonen van bijeenkomsten en verslaglegging daarvan) en het beheren van de contactendatabase;

·         meedenken en –schrijven aan conceptrapportages over relevante ontwikkelingen in Litouwen aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag;

·         organiseren van publieksdiplomatieke bijeenkomsten en andere evenementen ter ondersteuning van de prioriteiten;

·         ondersteunen van inkomende bezoeken, soms ook door zelf voorlichting te geven aan Nederlandse groepen die de ambassade bezoeken;

·         beantwoorden van publieksvragen.

Profiel

De Nederlandse Ambassade in Vilnius zoekt een gemotiveerde, internationaal georiënteerde student. Sleutelwoorden zijn een flexibele samenwerking en pro-activiteit. Van de stagiair(e) wordt tevens een grote mate van zelfstandigheid en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid verwacht. De kandidaat dient te beschikken over de volgende kennis en vaardigheden:

 • representativiteit, enthousiasme, resultaatgerichtheid en een ondernemende instelling;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • Affiniteit met communicatie-gerelateerde vaardigheden strekt tot de aanbeveling.
 • Kennis van standaard officeprogramma’s en sociale media, evt. grafische programma’s;

·         uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift;

 • kennis van talen & culturen in de regio (bv. Russisch, Oost-Europa) is een pré.

Daarnaast dient de kandidaat te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Beschikkend over de Nederlandse nationaliteit;
 • Ingeschreven staan bij een erkende Nederlandse onderwijsinstelling gedurende de hele stageperiode.

Wat bieden wij?

De ambassade biedt een leerzame en stimulerende werkomgeving met enthousiaste, betrokken collega’s en zeer afwisselende werkzaamheden. Litouwen is een land met een fascinerende geschiedenis waar geopolitiek nooit ver weg is. Niet voor niets stuurt Nederland troepen naar Litouwen in NAVO-kader (eFP). De politieke en veiligheids-gerelateerde ontwikkelingen in de regio staan dan ook centraal in de werkzaamheden van deze post. Tegelijkertijd heeft Litouwen twee grenzen die tevens EU-buitengrenzen zijn. Het zal dan ook niet verbazen dat de nadruk van het ambassadewerk op Europese dossiers en defensie- & veiligheidsbeleid ligt.

De ambassade kent een open werksfeer met ruimte voor eigen initiatieven. Wij bieden je een stageplek waar je niet alleen een kijkje in de diplomatieke keuken krijgt, maar als volwaardig lid meedraait in ons team.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan tot uiterlijk zondag 20 oktober een Engelstalige motivatiebrief met je CV (in het Engels of Nederlands) en eventuele referenties naar VIL@minbuza.nl

Geschikte kandidaten zullen worden uitgenodigd voor een Skypegesprek in de week van 28  oktober.

Voor nadere vragen kun je terecht bij de plaatsvervangend Ambassadeur Peter Zwart, pgj.zwart@minbuza.nl

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.

Stageplaats Politiek en Economie, Ambassade te Canberra

De Nederlandse Ambassade in Canberra zoekt een stagiair(e) voor de periode van 15 juli 2019 tot en met 20 december 2019 voor ondersteuning van het cluster Politiek en Veiligheid en de afdeling Economie, Handel en Milieu.

Werkomgeving

De ambassade te Canberra – in het politieke hart van Australië – is een relatief kleine post met een hecht team van professionals. Op de Ambassade werken 11 personen, zowel uitgezonden als lokale medewerkers. Een stage op de Ambassade in Canberra biedt een uitgelezen kans om van dichtbij mee te maken wat diplomatie inhoudt.
De Ambassade in Canberra richt zich op het versterken en onderhouden van de politieke, economische en culturele aspecten van de relatie tussen Nederland en Australië. Daarnaast worden Nederlandse belangen behartigd in Vanuatu, Papoea-Nieuw-Guinea, Nauru en de Salomonseilanden.

In het cluster Politiek en Veiligheid werken de afdelingen Politiek, Defensie en Nationale Politie gezamenlijk aan de bilaterale veiligheidspolitieke- en politiesamenwerking met Australië. Dit werkterrein bestrijkt een breed palet aan internationaal politieke en operationele kwesties die besproken worden in een strategische dialoog tussen beide landen. Het cluster levert daaraan een actieve bijdrage, waarbij de stagiair(e) betrokken zal worden.

De economische afdeling van de Ambassade in Canberra is onderdeel van het Nederlands Economische Cluster Australië onder leiding van de Consul-Generaal in Sydney en richt zich in samenwerking met het Consulaat-Generaal vooral op handelsbevordering tussen Nederland en Australië, rapportage over economische ontwikkelingen en het identificeren van kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast spant de afdeling zich in voor het wegnemen van handelsbelemmeringen en rapporteert over voor Nederland relevante ontwikkelingen op het gebied van handelspolitiek.

Stage omschrijving

De ambassade zoekt een stagiair(e) die breed inzetbaar is en die betrokken zal worden bij een breed palet aan werkzaamheden, waaronder:

 • Onderzoek doen naar politieke en veiligheidszaken, analyseren van beleidsdocumenten, verslagen opstellen van bijeenkomsten en een bijdrage leveren aan de rapportage naar Nederland.
 • Rapporteren over relevante (macro)economische en (handels)politieke ontwikkelingen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken, de RVO en andere relevante ministeries.
 • Assisteren bij praktische werkzaamheden als handelsaanvragen, inhoudelijke en organisatorische voorbereidingen voor beurzen, bezoeken en missies, marktonderzoek en identificatie van specifieke kansen en projecten om het Nederlandse bedrijfsleven te informeren in aangemerkte economische sectoren;
 • Tenslotte kan de stagiair(e) worden gevraagd om andere afdelingen bij te staan in hun werkzaamheden.

Wij zijn op zoek naar een organisatietalent dat goed schrijft en beschikt over goede analytische kwaliteiten. Verder kun je zelfstandig werken en ben je bereid de handen uit de mouwen te steken. De voorkeur gaat uit naar een kandidaat in de eindfase van een relevante universitaire opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van internationale betrekkingen of economie.

Functievereisten

 • Uitstekende beheersing in woord/geschrift van de Nederlandse en Engelse taal (C1, C2);
 • Affiniteit met werken in een internationale omgeving, interculturele sensitiviteit;
 • Aantoonbare ervaring en affiniteit met actuele internationaal-politieke en economische thema’s;
 • Analytisch denkvermogen;
 • ‘Hands-on’ mentaliteit, teamspeler, initiatiefrijk en enthousiast;
 • Gaat integer om met vertrouwelijke informatie;
 • Kan het overzicht bewaren, prioriteiten stellen en legt verbanden;
 • Zelfstandig, flexibel en representatief;
 • Praktijkervaring met het organiseren van (publieke) bijeenkomsten en/of evenementen;
 • Volgen van een relevante universitaire studie, bij voorkeur in de eindfase;
 • Affiniteit met Australië;

Begeleiding

De plaatsvervangend Chef de Poste is stagebegeleider. In de praktijk zal de stagiair(e) tevens nauw samenwerken met de Beleidsmedewerker Economie en Handel en de Politie- en Defensieattaché.

Algemene voorwaarden

 1. De stagiair(e)s dienen de Nederlandse nationaliteit te hebben of de stagiair(e)s dienen een opleiding aan een Nederlandse onderwijsinstelling (erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) te volgen;
 2. Studenten met de Nederlandse nationaliteit kunnen ook een studie volgen aan een erkende universiteit in het buitenland;
 3. Kandidaten zonder Nederlandse nationaliteit komen alleen in aanmerking voor een stage bij het ministerie in Den Haag. Je moet dan wel studeren aan een onderwijsinstelling in Nederland;
 4. De voorkeur gaat uit naar stagiair(e)s die beschikbaar zijn gedurende de hele periode van 5 maanden;
 5. Conform het stage reglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt als voorwaarde gesteld dat stagiair(e)s gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven staan aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling, bij voorkeur WO;
 6. Voor aanvang van de stage moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen;
 7. Het is slechts eenmaal mogelijk stage te lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken;
 8. Voor meer informatie over de voorwaarden, klik hier.

Je wordt verzocht alleen te reageren als je aan alle voorwaarden voldoet.

Vergoeding

Gedurende de stageperiode kom je in aanmerking voor een stagevergoeding en een vergoeding van je pensionkosten. Voor meer informatie over vergoedingen, klik hier.

Sollicitatieprocedure

Geïnteresseerden kunnen tot en met 3 mei 2019, een motivatiebrief en CV, met daarbij gevoegd twee referentiebrieven, t.a.v. dhr. Erik de Feijter (Plaatsvervangend Chef de Poste), sturen aan can-pa@minbuza.nl. Vermeldt hierbij ‘stageplek post Canberra’ in het onderwerp. Sollicitatiegesprekken vinden begin mei plaats via Skype.

3 stagevacatures bij Directie Sub-Sahara Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Beste student,

De Directie Sub-Sahara Afrika (DAF) van het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt 3 fulltime stageplekken aan voor een periode van zes maanden. De startdatum is 1 augustus 2019.

Afrika staat volop in de belangstelling van politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Naast een enorm groeipotentieel en toenemende interesse van het Nederlandse bedrijfsleven, blijven ook mensenrechtenschendingen, conflicten en instabiliteit zich voordoen. Nederland blijft daarnaast een belangrijke speler op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Deze dynamiek maakt dat je als stagiair een sterk afwisselend takenpakket hebt en voortdurend voor uitdagingen komt te staan.

Als stagiair(e) werk je samen met de landenmedewerkers en Nederlandse ambassades in Afrika aan hun dagelijkse taken. Hierbij kun je denken aan het voorbereiden van bezoeken van ministers en presidenten, handelsmissies, stakeholdersessies, dossiers voor Minister Kaag of Minister Blok en het organiseren van evenementen. Als stagiair(e) ben je dus bezig waar de focus ligt van het Nederlandse beleid in Sub-Sahara Afrika. Daarnaast neem je deel aan vergaderingen met andere directies of externe partijen – zoals ambassadeurs, ngo’s, politieke actoren of vertegenwoordigers van internationale organisaties.

Wegens de diversiteit van onderwerpen zijn we op zoek naar studenten met diverse achtergronden! Verschillende perspectieven, achtergronden, studierichtingen en inzichten kunnen namelijk de denkkracht van de Directie Sub-Sahara Afrika vergroten.

Dus ben je op zoek naar een uitdagende stage? Zoek dan de vacatures op via deze link. Reageren kan tot en met 26 april!

Met vriendelijke groet,

Directie Sub-Sahara Afrika

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen

Als student Geesteswetenschappen of pas afgestudeerde kun je bij de Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen terecht voor advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk en voor cursussen/workshops over arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren. Het stage-aanbod van de Studenten Loopbaan Service wordt continu aangevuld en het aanbod is zeer divers. Op dit moment zijn er stages binnen onder andere de overheid en non-profitorganisaties beschikbaar. Ook zijn ook stageplekken in het buitenland, bijvoorbeeld op de ambassade in Peru of Australië.

Je kan ook langslopen bij de Studenten Loopbaan Service voor al je vragen over stages en je verdere loopbaan als (afgestudeerde) geschiedenisstudent. Ze zijn te vinden in het Lipsiusgebouw, op de begane grond.


Ken jij nog stages voor geschiedenisstudenten? Mail dan de Vice-Praeses via vicepraeses@dehsvl.nl en we plaatsen de vacature op de site.