Stages & Projecten

by Vice-Praeses

Geschiedenis is een brede studie waar je veel kanten mee op kan. Binnen de HSVL kan je via verschillende commissies en het bestuur extra ervaring opdoen naast je studie, maar ook hierbuiten zijn vaak veel mogelijkheden. Waar vind je deze mogelijkheden? Wat voor stages en bestuursfuncties zijn er te vinden? Dat kan je hier vinden! Deze webpagina wordt regelmatig aangevuld met stages, onderzoeksprojecten en bestuursfuncties.

Huidige aanbod:


Stageplaats Politiek en Economie, Ambassade te Canberra

De Nederlandse Ambassade in Canberra zoekt een stagiair(e) voor de periode van 15 juli 2019 tot en met 20 december 2019 voor ondersteuning van het cluster Politiek en Veiligheid en de afdeling Economie, Handel en Milieu.

Werkomgeving

De ambassade te Canberra – in het politieke hart van Australië – is een relatief kleine post met een hecht team van professionals. Op de Ambassade werken 11 personen, zowel uitgezonden als lokale medewerkers. Een stage op de Ambassade in Canberra biedt een uitgelezen kans om van dichtbij mee te maken wat diplomatie inhoudt.
De Ambassade in Canberra richt zich op het versterken en onderhouden van de politieke, economische en culturele aspecten van de relatie tussen Nederland en Australië. Daarnaast worden Nederlandse belangen behartigd in Vanuatu, Papoea-Nieuw-Guinea, Nauru en de Salomonseilanden.

In het cluster Politiek en Veiligheid werken de afdelingen Politiek, Defensie en Nationale Politie gezamenlijk aan de bilaterale veiligheidspolitieke- en politiesamenwerking met Australië. Dit werkterrein bestrijkt een breed palet aan internationaal politieke en operationele kwesties die besproken worden in een strategische dialoog tussen beide landen. Het cluster levert daaraan een actieve bijdrage, waarbij de stagiair(e) betrokken zal worden.

De economische afdeling van de Ambassade in Canberra is onderdeel van het Nederlands Economische Cluster Australië onder leiding van de Consul-Generaal in Sydney en richt zich in samenwerking met het Consulaat-Generaal vooral op handelsbevordering tussen Nederland en Australië, rapportage over economische ontwikkelingen en het identificeren van kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast spant de afdeling zich in voor het wegnemen van handelsbelemmeringen en rapporteert over voor Nederland relevante ontwikkelingen op het gebied van handelspolitiek.

Stage omschrijving

De ambassade zoekt een stagiair(e) die breed inzetbaar is en die betrokken zal worden bij een breed palet aan werkzaamheden, waaronder:

 • Onderzoek doen naar politieke en veiligheidszaken, analyseren van beleidsdocumenten, verslagen opstellen van bijeenkomsten en een bijdrage leveren aan de rapportage naar Nederland.
 • Rapporteren over relevante (macro)economische en (handels)politieke ontwikkelingen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken, de RVO en andere relevante ministeries.
 • Assisteren bij praktische werkzaamheden als handelsaanvragen, inhoudelijke en organisatorische voorbereidingen voor beurzen, bezoeken en missies, marktonderzoek en identificatie van specifieke kansen en projecten om het Nederlandse bedrijfsleven te informeren in aangemerkte economische sectoren;
 • Tenslotte kan de stagiair(e) worden gevraagd om andere afdelingen bij te staan in hun werkzaamheden.

Wij zijn op zoek naar een organisatietalent dat goed schrijft en beschikt over goede analytische kwaliteiten. Verder kun je zelfstandig werken en ben je bereid de handen uit de mouwen te steken. De voorkeur gaat uit naar een kandidaat in de eindfase van een relevante universitaire opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van internationale betrekkingen of economie.

Functievereisten

 • Uitstekende beheersing in woord/geschrift van de Nederlandse en Engelse taal (C1, C2);
 • Affiniteit met werken in een internationale omgeving, interculturele sensitiviteit;
 • Aantoonbare ervaring en affiniteit met actuele internationaal-politieke en economische thema’s;
 • Analytisch denkvermogen;
 • ‘Hands-on’ mentaliteit, teamspeler, initiatiefrijk en enthousiast;
 • Gaat integer om met vertrouwelijke informatie;
 • Kan het overzicht bewaren, prioriteiten stellen en legt verbanden;
 • Zelfstandig, flexibel en representatief;
 • Praktijkervaring met het organiseren van (publieke) bijeenkomsten en/of evenementen;
 • Volgen van een relevante universitaire studie, bij voorkeur in de eindfase;
 • Affiniteit met Australië;

Begeleiding

De plaatsvervangend Chef de Poste is stagebegeleider. In de praktijk zal de stagiair(e) tevens nauw samenwerken met de Beleidsmedewerker Economie en Handel en de Politie- en Defensieattaché.

Algemene voorwaarden

 1. De stagiair(e)s dienen de Nederlandse nationaliteit te hebben of de stagiair(e)s dienen een opleiding aan een Nederlandse onderwijsinstelling (erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) te volgen;
 2. Studenten met de Nederlandse nationaliteit kunnen ook een studie volgen aan een erkende universiteit in het buitenland;
 3. Kandidaten zonder Nederlandse nationaliteit komen alleen in aanmerking voor een stage bij het ministerie in Den Haag. Je moet dan wel studeren aan een onderwijsinstelling in Nederland;
 4. De voorkeur gaat uit naar stagiair(e)s die beschikbaar zijn gedurende de hele periode van 5 maanden;
 5. Conform het stage reglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt als voorwaarde gesteld dat stagiair(e)s gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven staan aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling, bij voorkeur WO;
 6. Voor aanvang van de stage moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen;
 7. Het is slechts eenmaal mogelijk stage te lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken;
 8. Voor meer informatie over de voorwaarden, klik hier.

Je wordt verzocht alleen te reageren als je aan alle voorwaarden voldoet.

Vergoeding

Gedurende de stageperiode kom je in aanmerking voor een stagevergoeding en een vergoeding van je pensionkosten. Voor meer informatie over vergoedingen, klik hier.

Sollicitatieprocedure

Geïnteresseerden kunnen tot en met 3 mei 2019, een motivatiebrief en CV, met daarbij gevoegd twee referentiebrieven, t.a.v. dhr. Erik de Feijter (Plaatsvervangend Chef de Poste), sturen aan can-pa@minbuza.nl. Vermeldt hierbij ‘stageplek post Canberra’ in het onderwerp. Sollicitatiegesprekken vinden begin mei plaats via Skype.

3 stagevacatures bij Directie Sub-Sahara Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Beste student,

De Directie Sub-Sahara Afrika (DAF) van het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt 3 fulltime stageplekken aan voor een periode van zes maanden. De startdatum is 1 augustus 2019.

Afrika staat volop in de belangstelling van politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Naast een enorm groeipotentieel en toenemende interesse van het Nederlandse bedrijfsleven, blijven ook mensenrechtenschendingen, conflicten en instabiliteit zich voordoen. Nederland blijft daarnaast een belangrijke speler op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Deze dynamiek maakt dat je als stagiair een sterk afwisselend takenpakket hebt en voortdurend voor uitdagingen komt te staan.

Als stagiair(e) werk je samen met de landenmedewerkers en Nederlandse ambassades in Afrika aan hun dagelijkse taken. Hierbij kun je denken aan het voorbereiden van bezoeken van ministers en presidenten, handelsmissies, stakeholdersessies, dossiers voor Minister Kaag of Minister Blok en het organiseren van evenementen. Als stagiair(e) ben je dus bezig waar de focus ligt van het Nederlandse beleid in Sub-Sahara Afrika. Daarnaast neem je deel aan vergaderingen met andere directies of externe partijen – zoals ambassadeurs, ngo’s, politieke actoren of vertegenwoordigers van internationale organisaties.

Wegens de diversiteit van onderwerpen zijn we op zoek naar studenten met diverse achtergronden! Verschillende perspectieven, achtergronden, studierichtingen en inzichten kunnen namelijk de denkkracht van de Directie Sub-Sahara Afrika vergroten.

Dus ben je op zoek naar een uitdagende stage? Zoek dan de vacatures op via deze link. Reageren kan tot en met 26 april!

Met vriendelijke groet,

Directie Sub-Sahara Afrika

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen

Als student Geesteswetenschappen of pas afgestudeerde kun je bij de Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen terecht voor advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk en voor cursussen/workshops over arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren. Het stage-aanbod van de Studenten Loopbaan Service wordt continu aangevuld en het aanbod is zeer divers. Op dit moment zijn er stages binnen onder andere de overheid en non-profitorganisaties beschikbaar. Ook zijn ook stageplekken in het buitenland, bijvoorbeeld op de ambassade in Peru of Australië.

Je kan ook langslopen bij de Studenten Loopbaan Service voor al je vragen over stages en je verdere loopbaan als (afgestudeerde) geschiedenisstudent. Ze zijn te vinden in het Lipsiusgebouw, op de begane grond.


Ken jij nog stages voor geschiedenisstudenten? Mail dan de Vice-Praeses via vicepraeses@dehsvl.nl en we plaatsen de vacature op de site.