Stages & Projecten

by Vice-Praeses

Geschiedenis is een brede studie waar je veel kanten mee op kan. Binnen de HSVL kan je via verschillende commissies en het bestuur extra ervaring opdoen naast je studie, maar ook hierbuiten zijn vaak veel mogelijkheden. Waar vind je deze mogelijkheden? Wat voor stages en bestuursfuncties zijn er te vinden? Dat kan je hier vinden! Deze webpagina wordt regelmatig aangevuld met stages, onderzoeksprojecten en bestuursfuncties.

Huidige aanbod:

Rondleiders voor tentoonstelling ‘George Maduro, Verzetsheld van Curaçao’ 
Graag brengen wij u op de hoogte van een bijzondere
tentoonstelling ‘George Maduro, Verzetsheld van Curaçao’ die in het kader van 75-jaar Vrijheid
te zien zal zijn in Villa Dorrepaal van 19 maart tot en met 24 oktober 2020.
Voor dit project zijn wij op zoek naar betrokken rondleiders.
Werkzaamheden bestaan uit het rondleiden door de tentoonstelling
van de verschillende doelgroepen die naar de tentoonstelling zullen komen. Wij
zullen de rondleider daarvoor opleiden maar enige zelfstudie wordt ook
verwacht. Er is een vergoeding (25 Euro) voor iedere rondleiding beschikbaar. Onze
voorkeur gaat uit naar mensen die minimaal een dag per week beschikbaar zijn.
Als u interesse heeft om rondleider te worden kunt u zich
aanmelden voor een informatiebijeenkomst voor de functie van rondleider op maandag
2 maart van 14.00-15.30 in Villa Dorrepaal te Leidschendam via yvonnewillemsen@outlook.com.
Studentenpanel Lipsius
Op woensdag 4 maart van 11:00 tot 13:00 uur zal er in het Lipsius in lokaal 130 een studentenpanel plaats vinden. Deze is georganiseerd door de studentleden van de opleidingscommissie. Met deze bijeenkomst willen we pijlen wat de student vindt van het gebruik van primaire bronnen op de bachelor geschiedenis.
*Aanmelden via: *olc-geschiedenis@hum.leidenuniv.nl
Jonge Historici en de media
Jonge Historici organiseert in samenwerking met de opleiding Publieksgeschiedenis deze maand een interessant evenement; Jonge Historici en de media.
Tijdens dit evenement kunnen deelnemers workshops volgen van o.a. Eline van Rijswijk over jonge historici in de media en over hoe je nu een eigen pitch kan schrijven en manieren waarop je als jonge historicus je onderzoek zichtbaar kan maken voor een groot publiek. Hierom ben ik van mening dat dit evenement zeer nuttig is voor studenten. Zij leren op een interessante manier hoe zij de media kunnen gebruiken in hun toekomstige werkveld. De dag eindigt met een borrel waar studenten kunnen netwerken met mensen van verschillende programma’s en zelfs hun ideeën kunnen pitchen!
Het evenement vindt plaats op 28 februari 15:00-17:30 op de Binnengasthuisstraat 9 Amsterdam
Meer informatie: http://www.jhsg.nl/jonge-historici-de-media/
Onderzoeksstage KNHG: de geschiedenis van liefdadigheid in Nederland
Ben jij student Geschiedenis, zit je in je masterfase en ben je op zoek naar een
onderzoeksstage die je ook in kunt zetten als afstudeeropdracht? Wil jij je verdiepen in de
geschiedenis van liefdadigheid in Nederland, en dat doen bij dé beroepsvereniging van
historici in Nederland? Dan ben jij degene die we zoeken.
Tijdens deze onderzoeksstage
– onderzoek je de geschiedenis van liefdadigheid in Nederland vanaf de middeleeuwen
tot nu;
– schrijf je inhoudelijke maar wervende website-artikelen over liefdadigheid door de tijd
heen, die ook gebundeld kunnen worden in een boekje;
– ben je verantwoordelijk voor het zoeken, aanvragen en eventueel bewerken van
(rechtenvrij) beeldmateriaal om de door jou geschreven teksten te ondersteunen.
Jij:
– bent een (research-)masterstudent Geschiedenis met een vlotte pen;
– maakt gemakkelijk contact en hebt een uitstekende beheersing van het Nederlands en
Engels;
– beschikt over een goede dosis enthousiasme en initiatief
Heb je belangstelling?
Stuur dan vóór 1 maart 2020 een motivatiebrief vergezeld van een cv én een artikeltje voor
een breed publiek van jouw hand naar Antia Wiersma, directeur van het KNHG: antia.wiersma@huygens.knaw.nl
Marchantlezing 2020: Uprooting Capitalism (gereduceerd tarief)
Deze lezing vindt op 25 maart plaats in Tivoli Vredenburg en wordt georganiseerd door de Mr. Hans van Mierlostichting, het wetenschappelijk bureau van D66. In deze lezing bepleitGlen Weyl radicale hervorming van de vrije markt voor een eerlijke welvaartsverdeling en een meer representatieve democratie. De centrale vraag van de avond: zou het mogelijk zijn moderne technologie te benutten om onze economie ten positieve te veranderen?
Weyl is politiek econoom en sociale technoloog bij Microsoft en schreef met Eric Posner het boek* Radical Markets – Uprooting Capitalism and Democracy for a Just society* (Princeton University Press 2018). Technologie-denker Marleen Stikker, oprichter van de Waag en bekend van Zomergasten, zal het co-referaat verzorgen. Ze publiceerde recent *Het internet is stuk – maar we kunnen het repareren *en gaf de Privacyrede 2020.
Voor studenten is er een gereduceerd tarief van €12,50 per ticket. We sturen u deze mail omdat we denken dat studenten van uw vakgebied een interessante avond zal zijn. Wij zouden het zeer waarderen dat u deze uitnodiging verder verspreidt onder studenten.
Wanneer:  25 maart, 19:30
Waar:         TivoliVredenburg, Utrecht
Link: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/uprooting-capitalism-25-03-2020/
Stage Nederlands Instituut in Turkije (Engels)
The NIT offers 4 to 5 fellowships in 2020 to graduate students (MA, rMA, PhD) enrolled in universities in the Netherlands for a short research stay at the Netherlands Institute in Turkey (Istanbul). The institute offers up to one month of free accommodation in the institute, a travel grant up to 200 euros, a workplace and an inspiring research environment.
Who can apply? Advanced MA students and PhD students currently enrolled in a university in the Netherlands. Recent graduates that plan to continue their studies/research can also apply
September-December 2020 –Deadline application: 21 June 2019
*Meer informatie: *http://www.nit-istanbul.org/fellowships
Twee stageplaatsen bij het wetenschappelijk bureau van GroenLinks:
Wil jij werkervaring opdoen bij de grootste progressieve partij van Nederland? Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en de Programmacommissie Tweede Kamerverkiezingen van GroenLinks zoeken een stagiair om hen te ondersteunen bij het opstellen van het verkiezingsprogramma voor 2021.
Of mail naar: hrodenburg@groenlinks.nl
Daarnaast zoekt het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks ook een stagiair die wil meewerken aan een belangrijk onderzoeksproject: groene industriepolitiek.
Of mail naar: enieuwenhuis@groenlinks.nl

Begeleiders/gastdocenten voor jongerenprojecten (ProDemos)

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen. De Dienst Op Locatie doet dit door gastlessen te verzorgen bij bijvoorbeeld gemeentehuizen en rechtbanken en hiervoor zoeken wij begeleiders.

De vacature is via deze link te raadplegen: https://prodemos.nl/over-prodemos/vacatures/vacature-begeleiders-gastdocenten-voor-jongerenprojecten/

Behalve dat je betaald krijgt en vaardigheden buiten de opleiding om op doet, is het ook de ideale kans om een relevant netwerk op te bouwen.

Stageplaats Hague Corporate Affairs

Hague Corporate Affairs is een jong communicatie- en public affairs bureau in Den Haag, Amsterdam en Brussel dat niet gelooft in grenzen tussen communicatie, public relations en public affairs. Wij zoeken voor onze opdrachtgevers naar de juiste mix van media- en communicatiestrategie en politieke lobby. Dat bevalt onze opdrachtgevers, nationaal én internationaal.

Voor ons kantoor in Den Haag en Amsterdam zijn wij vanaf januari/februari op zoek naar twee stagiaires die weten hoe de media werkt en en passant verslag doen van een debat in de Tweede Kamer. Iemand die altijd up-to-date is van de ontwikkelingen in binnen- en buitenland en het leuk vindt om kennis te vergaren in de wereld van Public Affairs.

Meer info: https://hague.company/vacatures/stagiair-corporate-affairs/
Of mail naar vandoorn@hague.company

Vrijwilligerswerk bij de European Social Science History Conference (ESSHC) 2020

Opportunity for students: Volunteer at the European Social Science History Conference (ESSHC) 2020, 18-21 March, Leiden, the Netherlands

The ESSHC is looking for volunteers during the conference.
The ESSHC is the largest and most important gathering economic and social historians in Europe (with 1600 speakers).

As a student volunteer you will get free access to the conference (plus a t-shirt, gift coupon, free lunch). You have to help participants find their way around our campus (WSD complex), help them upload their presentations, provide water. You will be able to attend talks by important researchers.
https://esshc.socialhistory.org/conference/programme
You can volunteer for the whole conference or parts of it.
Please contact: els.kuperus@iisg.nl

Stageplaats op de ambassade te Canberra

De Nederlandse ambassade in Canberra zoekt een stagiair/stagiaire voor de periode van februari tot en met juli 2020.

Werkomgeving

De ambassade te Canberra – in het politieke hart van Australië – is een relatief kleine post met een hecht team. Een stage op de ambassade in Canberra geeft je de mogelijkheid van dichtbij mee te maken wat diplomatie inhoudt. Op de ambassade werken 11 medewerkers aan het vertegenwoordigen van de Nederlandse belangen in Australië, Vanuatu, Nauru, Papua Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.

Als stagiair/stagiaire word je ingezet over de volle breedte van de ambassade. Dat houdt in dat je je bezighoudt met politiek en economie, maar ook cultuur en sociale media.

In het cluster Politiek en Veiligheid werken de afdelingen Politiek, Defensie en Nationale Politie gezamenlijk aan de bilaterale veiligheidspolitieke- en politiesamenwerking met Australië. Dit werkterrein bestrijkt een breed palet aan internationaal politieke en operationele kwesties die besproken worden in een strategische dialoog tussen beide landen. Het cluster levert daaraan een actieve bijdrage, waarbij de stagiair(e) betrokken wordt.

De economische afdeling van de ambassade in Canberra is onderdeel van het Nederlands Economische Cluster Australië onder leiding van de Consul-Generaal in Sydney en richt zich in samenwerking met het Consulaat-Generaal vooral op handelsbevordering tussen Nederland en Australië, rapportage over economische ontwikkelingen en het identificeren van kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast spant de afdeling zich in voor het wegnemen van handelsbelemmeringen en rapporteert over voor Nederland relevante ontwikkelingen op het gebied van handelspolitiek.

De afdeling Culturele Zaken en Publieksdiplomatie (PCZ) zet publieksdiplomatie in om belangrijke Nederlandse beleidsthema’s onder de aandacht te brengen in Australië. Verder voert PCZ een actief beleid op het gebied van Nederlands-Australisch Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE). Meer informatie over Australisch- Nederlands Cultureel Erfgoed vind je op onze website . De afdeling PCZ onderhoudt tevens de landenpagina’s over Australië incl. ressort op de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en beheert één Facebook-pagina en één Twitter-account waarop dagelijks berichten gepubliceerd worden.

Stageomschrijving

De ambassade zoekt een stagiair(e) die breed inzetbaar is en die betrokken wordt bij een breed palet aan werkzaamheden, waaronder:

 • Onderzoek doen naar politieke en veiligheidszaken, analyseren van beleidsdocumenten, verslagen opstellen van bijeenkomsten en een bijdrage leveren aan de rapportage naar Nederland;
 • Rapporteren over relevante (macro)economische en (handels)politieke ontwikkelingen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken, de RVO en andere relevante ministeries;
 • Assisteren bij praktische werkzaamheden als handelsaanvragen, inhoudelijke en organisatorische voorbereidingen voor beurzen, bezoeken en missies, marktonderzoek en identificatie van specifieke kansen en projecten om het Nederlandse bedrijfsleven te informeren in aangemerkte economische sectoren;
 • Meewerken aan de dagelijkse, externe communicatie via de mediakanalen van de ambassade;
 • Assisteren bij het beheren en ordenen van databestanden, voorlichtingstaken zoals de beantwoording van binnenkomende publieksvragen, het schrijven van persberichten en speeches, en het monitoren van Australische media.

Wij zijn op zoek naar een organisatietalent dat goed schrijft en beschikt over goede analytische kwaliteiten. Verder kun je zelfstandig werken, ben je bereid de handen uit de mouwen te steken en heb je geen moeite met deadlines. De voorkeur gaat uit naar een kandidaat in de eindfase van een relevante universitaire opleiding.

Functievereisten

 • Uitstekende beheersing in woord en geschrift van de Nederlandse taal en Engelse taal (Taalniveau C1 of C2);
 • Ervaren in het gebruik van Facebook en Twitter, in zowel het Nederlands als Engels;
 • ‘Hands-on’ mentaliteit, teamspeler, initiatiefrijk en enthousiast;
 • Kan integer omgaan met vertrouwelijke informatie;
 • Kan het overzicht bewaren en verbanden leggen;
 • Zelfstandig, analytisch, flexibel en representatief;
 • Praktijkervaring met het organiseren van (publieke) evenementen;
 • Volgen van een relevante universitaire studie, bij voorkeur in de eindfase;
 • Affiniteit met Australië;
 • Affiniteit met werken in een internationale omgeving, interculturele sensitiviteit.

Begeleiding

De plaatsvervangend Chef de Poste is stagebegeleider. In de praktijk zal de stagiair(e) tevens nauw samenwerken met de Beleidsmedewerker Economie en Handel en de Beleidsmedewerker Culturele Zaken en Publieksdiplomatie.

Algemene voorwaarden

 1. Kandidaten dienen de Nederlandse nationaliteit te hebben en/of een opleiding aan een Nederlandse onderwijsinstelling (erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) te volgen;
 2. Kandidaten met de Nederlandse nationaliteit mogen ook een studie volgen aan een erkende universiteit in het buitenland;
 3. De voorkeur gaat uit naar stagiair/stagiaire die beschikbaar is gedurende de hele periode van zes maanden;
 4. Conform het stagereglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt als voorwaarde gesteld dat de stagiair/stagiaire gedurende de gehele stageperiode als

student ingeschreven staat aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling, bij voorkeur WO.

 1. Voor aanvang van de stage moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen.
 2. Reeds afgestudeerden komen niet in aanmerking
 3. Het is slechts éénmaal mogelijk stage te lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 4. Voor meer informatie over de voorwaarden, klik hier.

Je wordt verzocht alleen te reageren als je aan alle voorwaarden voldoet.

Vergoeding

Gedurende de stageperiode kom je in aanmerking voor een stagevergoeding en een vergoeding van je pensionkosten. Voor meer informatie over vergoedingen, klik hier.

Meer weten en/of solliciteren

Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 10 november een motivatiebrief en CV (beide in het Engels), met daarbij gevoegd de contactgegevens van twee referenten en (indien mogelijk) een kopie van een Engels taalcertificaat, sturen aan can@minbuza.nl, t.a.v. Erik de Feijter. Vermeldt hierbij ‘stageplek post Canberra’ in het onderwerp. Sollicitatiegesprekken vinden plaats via Skype in November.

International Leiden Leadership Programme (ILLP) for ambitious master’s students
The ILLP is an honours programme in English, worth 5 extracurricular credits, that gives you an opportunity to learn about leadership and develop your personal leadership style. The programme is taught from late January through June.

There is an assessment to help you map your strengths and weaknesses, followed by several training sessions to improve your skills and seminars about leadership. You will be taught in a small interdisciplinary class of international students and you will receive feedback and guidance from an experienced coach. At the end of the programme, you will create a Personal Leadership Roadmap, a five-year plan to an effective leadership style.

For whom?
We are looking for a group of students from diverse backgrounds and fields of interest who meet the following criteria:

·         Enrolled in a master’s course or an advanced master’s course from February to June 2020 at Leiden University, Delft University of Technology or Erasmus University Rotterdam;

·         Motivated to attend an intensive extracurricular course alongside their master’s course and with the opportunity to do so;

·         Highly motivated to reflect on self-development;

·         Interested in learning about leadership and their personal leadership style;

·         Enthusiastic to experiment with different skills, approaches and leadership techniques.

ILLP information evening Monday 4 November
During the information evening you can get a taste of the programme. Teachers and former ILLP students will give short presentations about the programme and you will be able to take part in try-out classes. It will be held in the Old Observatory in Leiden.

More information about this evening can be found in this registration form.

Deadline for application

The deadline for submitting your complete application for the ILLP is 15 November.
The selection interviews will take 
place on 9, 10 and 11 December.

More information can be found on illp.leiden.edu.

If you have any questions regarding this e-mail or the ILLP, please contact us via leadership@ha.leidenuniv.nl, or 071-527 1999.

Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) zoekt nieuwe docenten! (€ 145/dag)
Geplaatst op 29 september

Ben je op zoek naar een uitdagende bijbaan? Vind je het leuk om anderen iets te leren? En heb
je zin om met een super gemotiveerd team aan de slag te gaan? Word dan assistent-docent bij
SSL! Samen met je collega’s help je leerlingen uit 5 havo en 6 vwo met een grondige
voorbereiding op het centraal eindexamen. Je begeleidt de leerlingen individueel tijdens het
oefenen met examenopgaven. Door het volgen van een examentraining vergroten de
leerlingen hun zelfvertrouwen en daarmee de kans op een mooi cijfer!

Het lesgeven bij SSL is niet alleen leerzaam voor de leerlingen. We vinden namelijk ook de
ontwikkeling van onze docenten erg belangrijk. Je volgt een uitgebreid opleidingstraject waarin
je met ervaren trainers oefent met onder andere didactische technieken en het geven van
feedback. Daarnaast zijn er binnen SSL vele mogelijkheden om je op persoonlijk en
professioneel vlak verder te ontwikkelen. Zo kun je doorstromen naar een functie als
hoofddocent (waarbij je voor de klas staat en verantwoordelijk bent voor een docententeam),
meewerken aan het verbeteren van het lesmateriaal of meer doen op organisatorisch niveau.
Ook zijn er jaarlijks verschillende activiteiten om je collega’s beter te leren kennen, zo ontmoet
je studenten uit heel Nederland.

De examentrainingen vinden plaats van half februari t/m mei in 15 periodes. Je kunt zelf
aangeven wanneer je beschikbaar bent. De meeste cursussen vallen in het weekend en de
vakanties, waardoor het lesgeven goed te combineren is met studeren. De verdiensten zijn per
periode € 290,- (twee dagen) of € 435,- (drie dagen). Daarbij worden al je reiskosten vergoed,
verzorgen we maaltijden en snacks gedurende de lesdagen en kun je in Leiden overnachten als
je van ver komt.

Lijkt dit je wat? Kijk dan vooral even op https://sslleiden.nl/solliciteren voor meer informatie en
de selectiecriteria of stuur direct je motivatie, cv en cijferlijst van de middelbare school naar
sollicitaties@sslleiden.nl.

Stage bij de Nederlandse Ambassade in Litouwen
Geplaatst op 27 september

De Nederlandse Ambassade in Litouwen is op zoek naar een enthousiaste stagiair(e) met een brede interesse in onderwerpen die voorbij komen op een diplomatieke missie.

De beoogde stageperiode is zes maanden vanaf maandag 2 maart en voor 40 uur per week.

Stageomschrijving

De ambassade in Vilnius kent een open en platte organisatie. Ondanks de beperkte bezetting is het takenpakket van de ambassade veelzijdig en breed. Naast Europese thema’s staan veiligheidsbeleid, publieksdiplomatie en economische diplomatie hoog op de agenda. Als stagiair(e) draag je bij aan het behalen van resultaten op deze gebieden door medewerkers in hun werkzaamheden te ondersteunen, maar ook door zelfstandig activiteiten te ondernemen. Een stageplek op de ambassade wordt dan ook gekenmerkt door de verscheidenheid aan taken die je verricht. Om een aantal voorbeelden te noemen:

·         Het zichtbaar maken van Nederlandse activiteiten in Litouwen; o.a. door het het ontwikkelen van communicatiemateriaal en het bijhouden van socialemediakanalen.

·         onderhouden van een relevant netwerk (o.a. bijwonen van bijeenkomsten en verslaglegging daarvan) en het beheren van de contactendatabase;

·         meedenken en –schrijven aan conceptrapportages over relevante ontwikkelingen in Litouwen aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag;

·         organiseren van publieksdiplomatieke bijeenkomsten en andere evenementen ter ondersteuning van de prioriteiten;

·         ondersteunen van inkomende bezoeken, soms ook door zelf voorlichting te geven aan Nederlandse groepen die de ambassade bezoeken;

·         beantwoorden van publieksvragen.

Profiel

De Nederlandse Ambassade in Vilnius zoekt een gemotiveerde, internationaal georiënteerde student. Sleutelwoorden zijn een flexibele samenwerking en pro-activiteit. Van de stagiair(e) wordt tevens een grote mate van zelfstandigheid en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid verwacht. De kandidaat dient te beschikken over de volgende kennis en vaardigheden:

 • representativiteit, enthousiasme, resultaatgerichtheid en een ondernemende instelling;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
 • Affiniteit met communicatie-gerelateerde vaardigheden strekt tot de aanbeveling.
 • Kennis van standaard officeprogramma’s en sociale media, evt. grafische programma’s;

·         uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift;

 • kennis van talen & culturen in de regio (bv. Russisch, Oost-Europa) is een pré.

Daarnaast dient de kandidaat te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Beschikkend over de Nederlandse nationaliteit;
 • Ingeschreven staan bij een erkende Nederlandse onderwijsinstelling gedurende de hele stageperiode.

Wat bieden wij?

De ambassade biedt een leerzame en stimulerende werkomgeving met enthousiaste, betrokken collega’s en zeer afwisselende werkzaamheden. Litouwen is een land met een fascinerende geschiedenis waar geopolitiek nooit ver weg is. Niet voor niets stuurt Nederland troepen naar Litouwen in NAVO-kader (eFP). De politieke en veiligheids-gerelateerde ontwikkelingen in de regio staan dan ook centraal in de werkzaamheden van deze post. Tegelijkertijd heeft Litouwen twee grenzen die tevens EU-buitengrenzen zijn. Het zal dan ook niet verbazen dat de nadruk van het ambassadewerk op Europese dossiers en defensie- & veiligheidsbeleid ligt.

De ambassade kent een open werksfeer met ruimte voor eigen initiatieven. Wij bieden je een stageplek waar je niet alleen een kijkje in de diplomatieke keuken krijgt, maar als volwaardig lid meedraait in ons team.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen kun je vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Stuur dan tot uiterlijk zondag 20 oktober een Engelstalige motivatiebrief met je CV (in het Engels of Nederlands) en eventuele referenties naar VIL@minbuza.nl

Geschikte kandidaten zullen worden uitgenodigd voor een Skypegesprek in de week van 28  oktober.

Voor nadere vragen kun je terecht bij de plaatsvervangend Ambassadeur Peter Zwart, pgj.zwart@minbuza.nl

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door de verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij de aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.

Stageplaats Politiek en Economie, Ambassade te Canberra

De Nederlandse Ambassade in Canberra zoekt een stagiair(e) voor de periode van 15 juli 2019 tot en met 20 december 2019 voor ondersteuning van het cluster Politiek en Veiligheid en de afdeling Economie, Handel en Milieu.

Werkomgeving

De ambassade te Canberra – in het politieke hart van Australië – is een relatief kleine post met een hecht team van professionals. Op de Ambassade werken 11 personen, zowel uitgezonden als lokale medewerkers. Een stage op de Ambassade in Canberra biedt een uitgelezen kans om van dichtbij mee te maken wat diplomatie inhoudt.
De Ambassade in Canberra richt zich op het versterken en onderhouden van de politieke, economische en culturele aspecten van de relatie tussen Nederland en Australië. Daarnaast worden Nederlandse belangen behartigd in Vanuatu, Papoea-Nieuw-Guinea, Nauru en de Salomonseilanden.

In het cluster Politiek en Veiligheid werken de afdelingen Politiek, Defensie en Nationale Politie gezamenlijk aan de bilaterale veiligheidspolitieke- en politiesamenwerking met Australië. Dit werkterrein bestrijkt een breed palet aan internationaal politieke en operationele kwesties die besproken worden in een strategische dialoog tussen beide landen. Het cluster levert daaraan een actieve bijdrage, waarbij de stagiair(e) betrokken zal worden.

De economische afdeling van de Ambassade in Canberra is onderdeel van het Nederlands Economische Cluster Australië onder leiding van de Consul-Generaal in Sydney en richt zich in samenwerking met het Consulaat-Generaal vooral op handelsbevordering tussen Nederland en Australië, rapportage over economische ontwikkelingen en het identificeren van kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast spant de afdeling zich in voor het wegnemen van handelsbelemmeringen en rapporteert over voor Nederland relevante ontwikkelingen op het gebied van handelspolitiek.

Stage omschrijving

De ambassade zoekt een stagiair(e) die breed inzetbaar is en die betrokken zal worden bij een breed palet aan werkzaamheden, waaronder:

 • Onderzoek doen naar politieke en veiligheidszaken, analyseren van beleidsdocumenten, verslagen opstellen van bijeenkomsten en een bijdrage leveren aan de rapportage naar Nederland.
 • Rapporteren over relevante (macro)economische en (handels)politieke ontwikkelingen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken, de RVO en andere relevante ministeries.
 • Assisteren bij praktische werkzaamheden als handelsaanvragen, inhoudelijke en organisatorische voorbereidingen voor beurzen, bezoeken en missies, marktonderzoek en identificatie van specifieke kansen en projecten om het Nederlandse bedrijfsleven te informeren in aangemerkte economische sectoren;
 • Tenslotte kan de stagiair(e) worden gevraagd om andere afdelingen bij te staan in hun werkzaamheden.

Wij zijn op zoek naar een organisatietalent dat goed schrijft en beschikt over goede analytische kwaliteiten. Verder kun je zelfstandig werken en ben je bereid de handen uit de mouwen te steken. De voorkeur gaat uit naar een kandidaat in de eindfase van een relevante universitaire opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van internationale betrekkingen of economie.

Functievereisten

 • Uitstekende beheersing in woord/geschrift van de Nederlandse en Engelse taal (C1, C2);
 • Affiniteit met werken in een internationale omgeving, interculturele sensitiviteit;
 • Aantoonbare ervaring en affiniteit met actuele internationaal-politieke en economische thema’s;
 • Analytisch denkvermogen;
 • ‘Hands-on’ mentaliteit, teamspeler, initiatiefrijk en enthousiast;
 • Gaat integer om met vertrouwelijke informatie;
 • Kan het overzicht bewaren, prioriteiten stellen en legt verbanden;
 • Zelfstandig, flexibel en representatief;
 • Praktijkervaring met het organiseren van (publieke) bijeenkomsten en/of evenementen;
 • Volgen van een relevante universitaire studie, bij voorkeur in de eindfase;
 • Affiniteit met Australië;

Begeleiding

De plaatsvervangend Chef de Poste is stagebegeleider. In de praktijk zal de stagiair(e) tevens nauw samenwerken met de Beleidsmedewerker Economie en Handel en de Politie- en Defensieattaché.

Algemene voorwaarden

 1. De stagiair(e)s dienen de Nederlandse nationaliteit te hebben of de stagiair(e)s dienen een opleiding aan een Nederlandse onderwijsinstelling (erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) te volgen;
 2. Studenten met de Nederlandse nationaliteit kunnen ook een studie volgen aan een erkende universiteit in het buitenland;
 3. Kandidaten zonder Nederlandse nationaliteit komen alleen in aanmerking voor een stage bij het ministerie in Den Haag. Je moet dan wel studeren aan een onderwijsinstelling in Nederland;
 4. De voorkeur gaat uit naar stagiair(e)s die beschikbaar zijn gedurende de hele periode van 5 maanden;
 5. Conform het stage reglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt als voorwaarde gesteld dat stagiair(e)s gedurende de gehele stageperiode als student ingeschreven staan aan een Nederlandse hogere onderwijsinstelling, bij voorkeur WO;
 6. Voor aanvang van de stage moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen;
 7. Het is slechts eenmaal mogelijk stage te lopen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken;
 8. Voor meer informatie over de voorwaarden, klik hier.

Je wordt verzocht alleen te reageren als je aan alle voorwaarden voldoet.

Vergoeding

Gedurende de stageperiode kom je in aanmerking voor een stagevergoeding en een vergoeding van je pensionkosten. Voor meer informatie over vergoedingen, klik hier.

Sollicitatieprocedure

Geïnteresseerden kunnen tot en met 3 mei 2019, een motivatiebrief en CV, met daarbij gevoegd twee referentiebrieven, t.a.v. dhr. Erik de Feijter (Plaatsvervangend Chef de Poste), sturen aan can-pa@minbuza.nl. Vermeldt hierbij ‘stageplek post Canberra’ in het onderwerp. Sollicitatiegesprekken vinden begin mei plaats via Skype.

3 stagevacatures bij Directie Sub-Sahara Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Beste student,

De Directie Sub-Sahara Afrika (DAF) van het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt 3 fulltime stageplekken aan voor een periode van zes maanden. De startdatum is 1 augustus 2019.

Afrika staat volop in de belangstelling van politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Naast een enorm groeipotentieel en toenemende interesse van het Nederlandse bedrijfsleven, blijven ook mensenrechtenschendingen, conflicten en instabiliteit zich voordoen. Nederland blijft daarnaast een belangrijke speler op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Deze dynamiek maakt dat je als stagiair een sterk afwisselend takenpakket hebt en voortdurend voor uitdagingen komt te staan.

Als stagiair(e) werk je samen met de landenmedewerkers en Nederlandse ambassades in Afrika aan hun dagelijkse taken. Hierbij kun je denken aan het voorbereiden van bezoeken van ministers en presidenten, handelsmissies, stakeholdersessies, dossiers voor Minister Kaag of Minister Blok en het organiseren van evenementen. Als stagiair(e) ben je dus bezig waar de focus ligt van het Nederlandse beleid in Sub-Sahara Afrika. Daarnaast neem je deel aan vergaderingen met andere directies of externe partijen – zoals ambassadeurs, ngo’s, politieke actoren of vertegenwoordigers van internationale organisaties.

Wegens de diversiteit van onderwerpen zijn we op zoek naar studenten met diverse achtergronden! Verschillende perspectieven, achtergronden, studierichtingen en inzichten kunnen namelijk de denkkracht van de Directie Sub-Sahara Afrika vergroten.

Dus ben je op zoek naar een uitdagende stage? Zoek dan de vacatures op via deze link. Reageren kan tot en met 26 april!

Met vriendelijke groet,

Directie Sub-Sahara Afrika

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen

Als student Geesteswetenschappen of pas afgestudeerde kun je bij de Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen terecht voor advies en begeleiding bij het vinden van (internationale) stages en werk en voor cursussen/workshops over arbeidsmarktoriëntatie en solliciteren. Het stage-aanbod van de Studenten Loopbaan Service wordt continu aangevuld en het aanbod is zeer divers. Op dit moment zijn er stages binnen onder andere de overheid en non-profitorganisaties beschikbaar. Ook zijn ook stageplekken in het buitenland, bijvoorbeeld op de ambassade in Peru of Australië.

Je kan ook langslopen bij de Studenten Loopbaan Service voor al je vragen over stages en je verdere loopbaan als (afgestudeerde) geschiedenisstudent. Ze zijn te vinden in het Lipsiusgebouw, op de begane grond.


Ken jij nog stages voor geschiedenisstudenten? Mail dan de Vice-Praeses via vicepraeses@dehsvl.nl en we plaatsen de vacature op de site.