Statiegeld

by Déjà Vu

Merle van Lier

Het is een eeuwenoud studentenprobleem: het eind van de maand. Leenstelsel of niet: het eind van de maand weet menig student toch weer een ongezond grote portie lichte paniek te bezorgen. Als ik ook weer mijn drastisch lege portemonnee nog één keer hoopvol en tegen beter weten in binnenstebuiten keer, is er nog één plek die me kan redden van een week lang spaghetti ketchup eten of schoorvoetend terug te moeten keren naar mijn ouders in de hoop dat ze het smoesje geloven dat ik écht langs kom voor de gezelligheid en niet om hun hele voorraadkast te plunderen.

Tegen het eind van elke maand zwerf ik de gang over naar de fusie, op zoek naar mijn buit. Een rondje door de gemiddelde studentenfusie levert namelijk niet alleen een hoop nare ontdekkingen op zoals een met maden krioelende vergeten vuilniszak die je huisgenoot beloofd had écht weg te gooien, maar, nadat je je door de wolk van fruitvliegjes en ander rondvliegend ongedierte hebt geworsteld, stuit je op een klein goudmijntje: bierkratjes. Met een beetje mazzel sprokkel je met wat zoeken onder de bank precies een of twee hele kratjes vol zodat je je opgelucht maar trots naar de dichtstbijzijnde supermarkt kan begeven om met dit pas gevonden fortuin in de vorm van statiegeld die pijnlijk lege koelkast te vullen. Klopt, het is statiegeld dus het is geld dat ik al eerder heb uitgegeven, maar het voelt toch weer als een klein cadeautje als ik mijn mooie bonnetje trots op de band leg en maar een paar luttele eurootjes hoef bij te pinnen.

Los van de eeuwig ‘skere’ student gelukkig te maken, heeft het statiegeld nog een andere, veel betere, functie. Als échte Nederlanders zorgen we er namelijk voor dat we onze lege flessen terugbrengen naar de supermarkt om die schamele maar zuurverdiende €0,25 of €0,10 terug te krijgen. De flessen kunnen hierdoor netjes hergebruikt worden en dat is natuurlijk goed voor het milieu. Jammer genoeg gaat dit alleen op voor PET-flessen en bierkratjes waardoor kleine flesjes, blikjes en ook steeds meer speciaal bierflesjes de dans der recycling ontspringen. Ze worden bij het gewone afval weggegooid of komen zelfs terecht in de natuur of op straat wat niet alleen erg slecht is voor het milieu, maar ook veel extra schoonmaakkosten met zich meebrengt. Dit terwijl deze drinkverpakkingen ook prima voor hergebruik vatbaar zijn. Bij onze Oosterburen bijvoorbeeld staat er ook geld op kleine flessen en blikjes. Waarom volgen wij dit voorbeeld niet?Uiteraard, als het huidige systeem uitgebreid moet worden zullen daar kosten van een flink aantal miljoenen aan vast zitten, maar netto zal het ook geld opleveren. De ingeleverde flesjes en blikjes zijn namelijk minder vervuild en dus beter te hergebruiken dan wanneer ze samen met andere plastics worden ingezameld en niet ingeleverde verpakkingen zorgen ook voor inkomsten (en dat op de rekening van de vervuiler). Goed voor het milieu, want zo komen deze minder snel terecht in de natuur, én goed voor mij want dat betekent dat ik ook al die verdwaalde blikjes en speciaal bierflesjes in de fusie in kan leveren. In Den Haag is men er alleen nog niet van overtuigd om dit plan door te zetten en heeft de regering besloten het bedrijfsleven tot 2021 te geven om het aantal flesjes in het zwerfafval met 70%-90% te verminderen voor het overgaat op statiegeld. Niet alleen erg jammer maar ook erg zonde omdat dit extra beetje statiegeld de straten en natuur een stuk schoner zou houden (en mij een aantal extra kwartjes zou bezorgen om de maanden mee aan elkaar te breien). In een tijd van stikstofproblemen, discussies over de maximumsnelheid en gedoe om de kleur van een karakter uit een kinderfeest, lijkt dit me toch het aangewezen probleem om meteen te tackelen en niet op de lopende rekening te schuiven zodat we iets goeds voor de wereld kunnen doen. Dan zou ik niet alleen deze blog, maar ook mijn maand op een stuk positievere noot kunnen eindigen. Dus waar wachten we nog op?

You may also like

Leave a Comment