Taizé en het leven van een gelovige jongere

by Déjà Vu

door Erik Rovers Ieder jaar vindt tussen Kerst en Oud en Nieuw een bijzondere Taize en dingenontmoeting plaats. Tienduizenden jongeren verzamelen zich dan in een Europese stad om ”in de geest van Taizé” elkaar te ontmoeten, te zingen, te bidden en gesprekken te voeren. Hetzelfde gebeurt in het piepkleine dorpje Taizé, diep verscholen in de Franse Bourgogne. Ikzelf heb eenmaal een week doorgebracht in Taizé. Ook heb ik twee keer een Europese ontmoeting meegemaakt, in Berlijn en in Rome. Ik kreeg hierover geregeld vragen. Wat houdt het allemaal in, dat Taizé? Om welke redenen ga je erheen? En hoe is Taizé ontstaan?

De kloostergemeenschap ontstond in 1940. In september van dat jaar kocht de Zwitser Roger Schutz, tegenwoordig beter bekend als frère Roger, een huis in het kleine Franse dorp Taizé. Dit huis zou uiteindelijk het centrum worden van de kloostergemeenschap, maar diende aanvankelijk als opvangcentrum voor oorlogsvluchtelingen. Naast het opvangen en verzorgen van deze vluchtelingen verkondigde frère Roger zijn ideaalbeeld van een christelijke gemeenschap. Zijn boodschap sloeg aan. Na de oorlog sloten een aantal mannen zich bij frère Roger aan en zo ontstond de gemeenschap van Taizé. Deze eerste broeders committeerden zich aan het leven van Christus, door in een gemeenschap in eenvoud te leven en het celibaat te aanvaarden. Naast het gemeenschapsleven in Taizé trokken de broeders ook de wereld in om de zwakkeren in de samenleving steun te bieden. Op het oog dus niet anders dan een andere kloostergemeenschap.

Wat de gemeenschap van Taizé echter bijzonder maakt is dat zij zich richt op jongeren.  Die trokken in de jaren zestig voor het eerst naar Taizé. Vanaf dat moment besloot de gemeenschap zich op deze groep te focussen. Taizé werd een pelgrimsoord voor jonge christenen. De broeders stimuleren jongeren nog altijd de waarden van Taizé, zoals naastenliefde, vrede en verzoening, uit te dragen in hun eigen woonplaats en kerkgemeente. Een andere bijzonderheid aan Taizé is dat zij oecumenisch is. Dat betekent dat zowel katholieken als protestanten welkom zijn, en zowel broeders die willen toetreden als pelgrims die de gemeenschap bezoeken. Toch duurde het tot 1968 eer de eerste katholieke broeder werd gewijd.

In 1978 begon de gemeenschap van Taizé met het organiseren van Europese ontmoetingen. De achterliggende gedachte is om Taizé dichter bij de mensen te brengen, naar de plaatselijke parochies en kerken. Tijdens deze ontmoetingen slapen jongeren in gastgezinnen, hebben hun kerkdiensten in plaatselijke kerken en gemeenschappelijke ruimtes. Zo vonden de gemeenschappelijke diensten tijdens de ontmoeting in Rotterdam plaats in Ahoy. Deze diensten bestaan uit liederen die zich continu herhalen, lezingen en een lang moment van stilte. Tijdens de ontmoeting in Rome vond één van de gemeenschappelijke diensten plaats op het plein van de Sint Pieter:

 

Tijdens de Europese ontmoetingen is er ook ruimte voor gesprekken. Deze gesprekken hebben vaak geloof als thema, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat er veel meer onderwerpen en thema’s worden besproken. Tot slot kijkt niemand er vreemd van op wanneer je met een groepje Taizé-gangers op een vrije middag de stad bezoekt om vervolgens gezellig de kroeg in te duiken. We blijven immers jongeren, niet waar?

Naast de Europese ontmoetingen trekken iedere zomer ook duizenden jongeren naar de gemeenschap zelf. Dit programma verschilt niet veel van een Europese ontmoeting. Drie maal daags is er een viering, er zijn gespreksgroepen en daarnaast is er ook ruimte voor ontspanning. Wel vind ik dat je in Taizé zelf meer het ware Taizé-gevoel ervaart, omdat je niet de afleiding van een grote stad hebt.

In een tijd van toenemende secularisatie en een katholieke kerk die zwaar onder vuur ligt, is het prettig om als jongere te ervaren dat je niet alleen staat in je geloof. En dat het ook geen schande is hier voor uit te komen, ook al roei je hiermee volgens sommigen tegen de stroom in. Gesprekken met christenen uit heel Europa laten mij reflecteren op mijn eigen geloof. Daarnaast kunnen zulke gesprekken en ontmoetingen waardevolle vriendschappen opleveren. De gemeenschap van Taizé geeft jonge christenen tot op de dag van vandaag de kans hun geloof te uiten en te delen met anderen. Met dank aan frère Roger.

 Erik Rovers

Hieronder nog een promotiefilmpje over de Europese ontmoeting van Rotterdam in 2010. Het fimpje bevat ook informatie over de gemeenschap Taizé zelf:

You may also like

Leave a Comment