‘Thank you for pot smoking’: wiet in de middle of nowhere

by Déjà Vu

NNSW0009   Nimbin Museum Nimbin  _DSC0197In het hoge noorden van de Australische provincie New South Wales ligt, ietwat afgelegen, een van de toeristische trekpleisters van het land. Er wonen maar 352 mensen (in 2008) en het is toch wereldberoemd. Ik heb het over Nimbin, de drugs-hoofdstad van Australië. Hoe kan een klein dorpje als Nimbin bestaan in een land waar drugs verboden zijn?

door Anne Brehler Nimbin is maar één straat. Overal zie je gekleurde huizen en het dorp is één en al hippie (en rook, heel veel rook). Hoe is dit bijzondere dorpje geworden tot wat het nu is? Nimbin was vroeger een heel normaal dorpje, totdat er in 1973 het Aquarius Festival werd gehouden, een festival georganiseerd door de studentenunie van Australië. Het festival was een afkeer tegen de commercialisering van de muziek en de maatschappij, op Aquarius was er geen vast programma; ‘YOU are the festival’. Dit was het startsein voor hippies en alternatievelingen om zich te vestigen in Nimbin. Sindsdien is het dorp door hen overgenomen. Het festival wordt vandaag de dag overigens nog steeds gehouden.

Drugs worden in Nimbin gedoogd, als enige plek in Australië. Hoe komt dit? Als toerist wordt je op die ene straat om de twee stappen benaderd door een verkoper van wiet, magic cookies, space cake of een andere ‘gedoogde’ versnapering. Vaak zijn deze verkopers oude mensen waaraan je kan zien dat ze al nét iets te lang in Nimbin wonen en genieten van het gedoogbeleid. Er is zelfs een heus museum waar je als toerist de sfeer van Nimbin kunt proeven. Je kunt er je ogen uitkijken tussen de vele volkswagenbusjes, peace-tekens en zelfs een blowende Mona Lisa. Er staan kreten op de muren in de trant van: ‘See God in everything’, ‘Thank you for pot smoking’ en ‘One love’.

Nimbin is een fenomeen geworden dat de omgeving naamsbekendheid en winst geeft. De mensen die er wonen doen niemand kwaad en het drugsgebruik leidt niet tot gewelddadige conflicten. Het is ook een grote inkomstenbron voor de mensen die er leven, want het is volledig gericht op toeristen. Als de overheid drugs zou verbieden, zouden ze een hele cultuur om zeep helpen en de daarbij behorende inkomstenbron. Nimbin is op de kaart gezet door een festival wat tegen commercialisering van de muziekindustrie en de maatschappij was, maar is vandaag de dag een dorp wat leeft van een cultuur die op commercie gericht is. Het is waarschijnlijk de enige mogelijkheid voor het dorp om te kunnen overleven in een land waar drugs illegaal zijn.

Anne Brehler

You may also like

Leave a Comment