‘To dividend or not to dividend? That’s the question’

by Déjà Vu

Bob Joosten

Een zoveelste hoofdstuk in het eindeloze, tragikomische verhaal van kabinet Rutte III en de dividendbelasting. Vanaf de allereerste dag was het geplande afschaffen van de dividendbelasting een gedoemd hoofdpijndossier voor het kersverse kabinet. Waar stond immers het voornemen van een dergelijke afschaffing in de verkiezingsprogramma’s? Waarom ineens 1,4 miljard euro opofferen aan (buitenlandse) investeerders?

Toen vervolgens geruchten rondgingen over lobby’s van Shell en Unilever, die gezellig bij premier Rutte op de koffie kwamen in het torentje, was de controverse compleet. Voor de oppositie was dit natuurlijk smullen, want zij konden hun beeld van Mark Rutte als ‘marionet van multinationals’ natuurlijk eens flink propaganderen. Toch bleek de chaos toch groter te kunnen toen niet-bestaande memo’s plotseling boven kwamen drijven. Het nieuwe kabinet kon zich meteen gaan verdedigen voor de kamer en wist met veel excuses en politiek gedraai er met een motie van afkeuring van af te komen. Eindelijk was het dan vakantie en konden de Haagse politici uitpuffen aan het Scheveningse strand. Lekker uitgerust waren de ministers fris en fruitig voor een nieuw parlementair jaar (behalve dan minister Blok, die een nogal nare vakantie in Suriname achter de rug had…). Het nieuwe jaar begon helaas minder goed dan verwacht, want enkele dagen geleden werd bekend dat het plan om de dividendbelasting af te schaffen geen 1,4 miljard euro zou kosten, maar 600 miljoen euro meer!

De komende dagen zal moeten blijken hoe het kabinet zich hier uit weet te redden, want hoe wordt dit financiële gat in de begroting nu gedicht? Waarschijnlijk krabben de coalitieleiders zichzelf nog eens achter het hoofd, nu het verdedigen van deze belastingafschaffing een steeds hachelijker onderneming lijkt te worden. Het plan en de intentie om Nederland aantrekkelijk te houden voor buitenlandse ondernemingen is op zich geen verkeerd idee, maar de huidige gang van zaken lijkt een blijvende smet te geven op het kabinet. In de meest recente peilingen van Maurice de Hond is gebleken dat nog maar 16% van de kiezers de afschaffing van de dividendbelasting steunt.

Het is misschien beter dit plan te laten varen en het weinige vertrouwen van de burgers in de politiek enigszins te herstellen. Laten we die belasting lekker houden en het verdiende geld gebruiken om te investeren in onderwijs en innovatie, want ook dat moet op de lange termijn niet alleen Nederland, maar ook buitenlandse investeerders aantrekken!

You may also like