Tussen boeken en geweren

by Vice-Praeses

als medewerker van het Collectie Informatie Centrum in het Legermuseum Delft

Wietse In het legermuseum.

Bijna vijf jaar ben ik nu werkzaam in het Legermuseum te Delft. Dit Koninklijk Militair Historisch Wapenmuseum, zoals het officieel heet, is gehuisvest in het monumentale Armamentarium uit 1602 dat naast wapenopslagplaats tevens heeft gefungeerd als VOC-pakhuis. Voordat het museum in 1986 werd geopend in Delft, was het Legermuseum gehuisvest in het Pesthuis in Leiden, waar momenteel Museum Naturalis zit. Het werk is afwisselend met verschillende diensten; zo zit je de ene keer bij de informatiebalie en de andere keer speel je en historische figuur, bijvoorbeeld een Romeinse soldaat of een Middeleeuwse ridder.

Daarnaast geven wij rondleidingen aan kinderen die hun verjaardagsfeestje komen vieren in het museum. Tevens ben ik werkzaam als assistent van de bibliothecaris in de museumbibliotheek, het Collectie Informatie Centrum (CIC), het nationaal kenniscentrum voor militaire geschiedenis. Dit is de meest uitgebreide militair-historische bibliotheek van Nederland en behoort tot één van de grootste van Europa. Het omvat de voormalige bibliotheek van het ministerie van Oorlog, de militaire boeken van het Koninklijk Huis en de Hogere krijgsschool. Het CIC is in het bezit van een indrukwekkende collectie van ongeveer 500.000 tweedimensionale objecten, voornamelijk boeken, maar ook foto’s, prenten, schilderijen, films en geluidsopname. Bovendien zijn van de driedimensionale collectie ongeveer 200.000 voorwerpen, van kogels of vuurwapens tot militaire voertuigen, foto’s en beschrijvingen aanwezig.Het CIC maakt al deze informatie toegankelijk voor geïnteresseerden en studenten die onderzoek doen naar een militair-historisch onderwerp. Er is een studieruimte beschikbaar gesteld waar je al het materiaal rustig kunt bestuderen. Het CIC beschikt daarnaast over een digitale catalogus die je online kunt  raadplegen.  Hierin zijn alle literatuur en afbeeldingen opgenomen en deze kunnen  worden  gereserveerd ter inzage. Je kunt bovendien online  alle soorten vragen  stellen  die  beantwoord worden door één van de conservatoren van het museum.

Mijn overige  werkzaamheden richten zich op het in behandeling nemen van deze  vragen en door te  verwijzen naar de juiste conservator. Daarnaast sturen wij de opgevraagde afbeeldingen en documenten door naar de aanvrager en assisteren we  de bezoekers die onderzoek  komen doen. In dit computertijdperk  is het digitaliseren van zoveel mogelijk  archief gegevens een van de belangrijkste en tijdrovende klussen. Allerlei informatie moet worden gecontroleerd en ingevoerd in de computer. Dit varieert van kenmerken van  uniformen op afbeeldingen tot  registers over de militaire Willemsorde. Deze gegevens  zullen de basis vormen van  een programma dat een nog grotere digitale toegankelijkheid van de collectie zal  moeten verschaffen.

Het Legermuseum zal in januari 2013 uit Delft  verhuizen naar de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg, het op  één na oudste vliegveld ter wereld, waar het zal worden samengebracht met  het Militaire Luchtvaart Museum. Deze twee  musea zullen samen  opgaan in een volledig nieuw  ‘Defensiemuseum’. Naar verwachting zal begin 2015 dit Nationaal Militair Museum, zoals het  waarschijnlijk zal gaan heten, haar deuren openen voor bezoekers. Dat  betekent dat ook de nieuwe  bibliotheek verplaatst zal moeten worden naar Soesterberg. Momenteel zijn we druk bezig met de voorbereidingen hiervoor. Maar tot het zo ver is zal de geschiedenisstudent warm worden ontvangen in Delft.

Wietse Stam

Facebook Collectie Informatie Centrum

Website Collectie Informatie Centrum

You may also like

Leave a Comment