Tussen Kunst en Kitsch

by Déjà Vu

Twee weken geleden vertrok een delegatie van de HSVL met de Kleine Reisco richting Parijs. Het programma was een combinatie van historische aangelegenheden met toeristische attracties. Zoals het een goede geschiedenisstudent betaamt, werd door de meeste studenten zelfs de vrije tijd besteed aan geschiedkundige meesterwerken, zoals een bezoek aan Musée d’Orsay. Voor mij was dit echter de uitgelezen kans om een minder voor de hand liggende tentoonstelling te gaan bekijken. Namelijk die van Jeff Koons.

Sandrine Thelosen

Zijn tentoonstelling is te zien op de vijfde verdieping van het Centre Pompidou, het museum voor moderne kunst van Parijs. De Parijzenaars vinden dit een van de meest lelijke gebouwen van hun stad. Toch zou ik alleen al voor de vijf roltrappen en het daarop volgende uitzicht een kijkje gaan nemen. Juist de tegenstelling van zo’n vreemd gebouw met stalen constructies en enorme luchtpijpen in de oude wijk Marais is fascinerend. Jeff Koons, ook al zo’n complex fenomeen. Voor wie hem niet kent: denk aan grote objecten die op het eerste gezicht opblaasbaar lijken, maar gemaakt blijken te zijn van staal. Verder veel kitsch, porselein en overeenkomsten met popart.

Het eerste wat je ziet als je de expositieruimte binnenkomt, zijn ogenschijnlijk opblaasbare konijnen en onverklaarbare, glazen bakken voor de helft gevuld met water en een drijvende basketbal. Het werk van Koons is te duiden met clichés; hoe langer je ernaar kijkt, hoe fascinerender het wordt. Als je de tentoonstelling overziet, is het aan de ene kant een bij elkaar geraapt zooitje en aan de andere kant een bijzonder geheel. En je blijft er nog dagen over nadenken.
Uiteraard, zoals vaker bij moderne kunst, bestaat er discussie over zijn werk. Het zou kinderachtig zijn en te veel kitsch bevatten. Toch etaleerde Koons zijn werken over de hele wereld, waarbij het Metropolitan Museum of Art in New York en Versailles bij Parijs wel het meest bijzonder waren. Ook het zogenaamd lelijke gebouw waar zijn collectie nu staat, vormt een passend nieuw decor. De objecten staan ruim opgesteld in zalen met ramen van vloer tot plafond. De kitscherige Balloon Dog met de klassieke Parijse straten op de achtergrond, wederom een pakkende tegenstelling.

Jeff Koons brengt je in verwarring. Kitsch is zijn werk zeker, maar door de overweldiging van de totale collectie accepteer je dat. Neem de tijd om alles te bekijken en loop het liefst twee rondjes. Uiteraard om alles goed in je op te nemen, maar ook zodat je niets vergeet. De kleinste ruimte van de expositie zit namelijk een beetje verscholen en ik was er bijna langsgelopen. Toch is het aan te raden deze ruimte, waar een bordje boven hangt met daarop ‘verboden voor personen onder de achttien’, niet over te slaan.

De tentoonstelling in het Centre Pompidou is t/m 27 april 2015 te zien. Niet in Parijs? O.a. het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft werken van Jeff Koons in de collectie.

You may also like

Leave a Comment