Uit de kast

by Déjà Vu

 

Anouk Bosch

Nu ik overal waar ik loop aanmoedigingen zie om ‘mezelf te zijn’ en uit de kast te komen, heb ik ook iets wat ik even kwijt moet. Ik ben er al wel eerder voor uitgekomen, maar toch vaak met een lichte schroom. Mijn voorliefde wordt namelijk vaak geassocieerd met kleine kinderen. Of met sletterige outfits. Met ordinaire feestjes. En in het minst erge geval met de ernstig gehypete ‘pumpkin spice’ producten die op dit moment bij Starbucks aanwezig zijn.

pumpkin2

Ik houd van Halloween. Ik houd van de herfst, van horror, maar vooral ook van de mysterieuze ambiance en het spannende onderbuikgevoel. Helaas voor mij is Halloween voor veel mensen meer het feest dat we zien in Amerikaanse tienerfilms. Dronken mensen die groene shotjes drinken en zich als geile griezel hebben verkleed. Ook wordt het vaak geassocieerd met kinderen met morbide obesitas, gewurmd in pompoenkostuumpjes, die willekeurige mensen in de straat van zoetigheid komen beroven. Een nogal lomp feest, dat net als veel feestdagen zijn charme compleet dreigt te verliezen omdat het onderdeel is geworden van de commercie. Snoepgoed in toch al te dikke kinderen stoppen en jolige volwassenen die zich op straat begeven als hitsige heksen en wulpse vampiers. De enigen die daar uiteindelijk echt heel erg van genieten, zijn de winkeliers.

Ik snap de weerstand ergens wel, zeker omdat er tegenwoordig geen week voorbij gaat waarbij er niet iets te vieren, te prijzen of te herdenken valt. Er is tegenwoordig voor ieder wat wils, de nationale bijzondere dagen en gelegenheden schieten als paddenstoelen uit de grond. Heb je net broersenzussendag gevierd (een feestdag sinds 2008, om de emotionele verbintenis tussen jou en de andere reproducties te vieren), is het 11 oktober alweer Coming-Out dag, geïntroduceerd in 2009. En eenmaal fris en fruitig uit de kast gekomen mag je dan op 15 oktober alweer los gaan op de Dag van het Handen Wassen, gevolgd door Wereld Stotterdag op de 22e en als kers op de taart Schoonmoederdag op 25 oktober, want al die arme schoonmoeders voelen zich anders ook maar het hele jaar zo vergeten.

pumpkin1

Maar in tegenstelling tot dingen als Schoonmoederdag is Halloween geen resultaat van een dolgedraaide consumptiemaatschappij. Het is misschien inmiddels tot in den treuren uitgemolken en daarmee wel onderdeel geworden van een zuip- en vreetcultuur, maar het is niet in deze tijd ontstaan. Het is ook niet geïntroduceerd om feestjes te kunnen geven of winst te maken. Halloween is een traditie die ver terug gaat en oorspronkelijk zelfs vrij weinig met feestelijkheden te maken had. Voor de Kelten in Groot-Brittannië waren de rituelen op Samhain, het Keltisch Nieuwjaar, namelijk pure noodzaak. 31 Oktober was voor de Kelten de laatste dag van het jaar. De oogst was binnengehaald en het zaaigoed voor het komende jaar klaargezet. Vandaag de dag zouden we zo’n oudejaarsdag misschien associëren met feestelijkheden, maar de Kelten hadden daar zo hun eigen grimmige ideeën over.

Op 31 oktober, zo geloofden de Kelten, hadden de overledenen van het afgelopen jaar de kans terug te keren. Hun geesten zouden zich op die dag in de lichamen van de levenden proberen te wringen. Om de geesten tevreden te stellen werd voedsel voor de deuren van de huizen gelegd. Ter bescherming droegen de Kelten enge maskers, om de geesten af te schrikken en daarmee hun lichamen te beschermen tegen eventuele indringing. Nadat het Verenigd Koninkrijk christelijk werd, is de Keltische traditie vermengd het de christelijke traditie van Allerheiligen en Allerzielen. Omdat de Keltische Samhain op 31 oktober valt en Allerheiligen op 1 november, kreeg de Keltische traditie de naam All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. De naam Halloween (Allhalloween) is daarvan afgeleid.

In het vervolg kan iedereen die heimelijk mijn liefde deelt voor Halloween, maar daarvoor altijd direct veroordeeld werd vanwege zogenaamde wansmaak, nu vol passie aankaarten dat hij of zij een prachtige eeuwenoude traditie in stand houdt door dit feest te vieren. Een feestdag die is ontstaan uit menselijke angst en bijgeloof over eeuwenoude universele thema’s als de dood. Genoeg inspiratie om van Halloween een historisch en filosofisch verantwoord feestje te maken. Dat kan je doen door bij kaarslicht enge verhalen voor te lezen of intellectuele gesprekken te voeren over het hiernamaals. Ook zou je een avond – lekker crea bea – Keltische griezelmaskers kunnen maken met bijvoorbeeld papier-maché. Of je trekt gewoon je beste morbide kostuum uit de kast om de hele avond heel hard te dansen met een Bloody Mary in de hand.

You may also like

Leave a Comment