Van historicus tot diplomaat in spé

by Vice-Praeses

Ik realiseer me maar al te goed als ik iedere ochtend van Notting Hill naar Hyde Park Gate wandel dat ik een geluksvogel ben. Welke historicus droomt er niet van om op weg naar zijn werk langs het paleis van William and Mary te lopen, maar later ook dat van prinses Victoria? Of ‘s avonds naar de bioscoop te gaan waar Hugh Grant met zijn duikbril naar Anna Scott zat te kijken in de film Notting Hill?

Dit alles is toch wel een stukje meer glamorous dan menigeen denkt wat in het verschiet ligt van een geschiedenisstudent. Toen ik er voor koos om geschiedenis te gaan studeren, hoorde ik veel: “Ach, wil je geschiedenisleraar worden?” Echter, ik kan na twee en een halve maand werken bij de Nederlandse Ambassade in Londen zeggen, dat je heel veel meer kan met geschiedenis dan lesgeven.

Voor mij was het een jongensdroom om in Londen stage te mogen lopen op de Politieke Afdeling van de Ambassade. Ik ben per slot een self-confessed Anglofiel. Maar naast het feit dat ik een voorliefde heb voor dat mistige eiland ten noorden van Calais, heb ik ook een grote voorliefde gehad voor internationale betrekkingen. Als scholier had ik een dromerig beeld van de aristocraten die rond de kaart van Europa dansten tijdens het Congres van Wenen. Of het beeld (iets meer recent) dat bij veel mensen uit de film Argo is bijgebleven: we geven constant (al dan niet geheime) stukken door aan onze thuislanden. Nu mag ik het zowaar zelf meemaken hoe beleid wordt gemaakt en wat er allemaal bij komt kijken.

En dat is een hoop. De werkelijkheid is een stuk minder rooskleurig dan ik had verzonnen in de schoolbanken, maar de kansen die ik krijg en de leerschool die de Ambassade is, zijn er niet minder om. Er zijn maar weinig mensen die kunnen zeggen dat ze in één kamer met ambassadeurs, experts en mensenrechtenactivisten hebben gezeten en met hen van gedachten kan wisselen over onderwerpen waarvan de meeste mensen slechts op het nieuws kennis nemen of in de krant (de veelal beperkte berichtgeving) lezen. Londen is op gebied van denktanks en politieke bijeenkomsten een walhalla en ik mag me dagelijks tegoed doen aan bezoeken bij de Houses of Parliament, Chatham House en noem het maar op.

Een van de inzichten die ik hier in London heb opgedaan, is dat de studie geschiedenis mij in elk geval geleerd heeft om informatie goed en snel te verwerken. Ik kan denk ik door mijn studie in Leiden en in Exeter snel iets uit een verhaal halen en het op papier zetten. Ik ga hier niet bepleiten dat ik alles kan door mijn studie. Zeer zeker niet. Maar ik denk dat veel mensen, waaronder historici, zelf vaak uit het oog verliezen hoe knap het is dat wij historici uit meters bronnen materiaal de juiste informatie kunnen vinden. Dat is iets wat ik de komende maanden nog ga doen. En daarnaast natuurlijk ook ontzettend van deze waanzinnige stad genieten.

Guus Schaepman

You may also like

Leave a Comment