Vasthouden aan je waarden of aan je kruis?

by Déjà Vu

David van Benthem

Vriend en vijand kunnen het niet ontkennen: als één politicus effectief de aandacht weet te trekken is het Thierry Baudet wel. Of het nu om een actie met legeroutfit in de kamer gaat of om een discutabel interview in Quote, de media schrijven over hem. Zo ook tijdens het zomerreces. Waar de Tweede Kamer op vakantie is, staat hij in de spotlights. Op Instagram. Aan het zwembad. Naakt.

Of het wenselijk is dat een lijsttrekker zich zo gedraagt is de vraag. Ton F. van Dijk weet in HP/De Tijd in ieder geval terecht vast te stellen het ‘een slimme commercial’ is. De stunt is een succes en daarom zou Machiavelli inderdaad gezegd hebben dat het er voor Baudet helemaal niet toe doet of zijn actie wel netjes is.

Dit soort acties creëert voor mensen tegelijkertijd temeer een polariserende splitsing. Óf je vindt Baudet nog meer een lul dan voorheen, óf je juicht zijn daad toe omdat hij zich hiermee op een ludieke manier afzet tegen het establishment. Waar het misschien niet de vraag is of het wenselijk is dat Baudet dit doet, is het mogelijk interessanter om de vraag te stellen wat dergelijke acties teweeg brengen. In een politiek klimaat waar je al snel een fascistische islamofoob bent bij het bekritiseren van nieuwkomers of een oikofobe deugmens bij het steunen van de herverdeling van vluchtelingen is voortschrijdende polarisatie misschien ongewenst.

Wat Van Dijk tevens aankaart is dat het in de politiek steeds meer om dit soort handige acties gaat dan om het inhoudelijke debat. Wat Baudet doet met zijn lijf, Kuzu met een nep-PVV poster en Pechtold met een penthouse werkt daarentegen uiteindelijk wel en zal met het belang van internet en snelle kliks blijven werken. De meesten zullen immers zeggen dat het debat boven aandacht en sensatie zou moeten staan. Tegelijkertijd zullen we toch na een lange dag scrollen over onze tijdlijn dat leuke filmpje of sappige verhaal eerder aanklikken dan dat debat over de thuiszorg tussen Klaver en Van der Staaij. Daarom is het als jonge student onverstandig om je nu al te gaan beklagen over dit soort nieuwe politieke ontwikkelingen en juist na te denken hoe in dit veld het inhoudelijke debat van belang kan blijven.

Release & reload! #summer

A post shared by Thierry Baudet | FVD (@thierry_baudet) on

You may also like