Verdeeld door geschiedenis

by Déjà Vu

Jimmy Diekman

Zojuist kwam ik op het internet een plaatje tegen van een Ottomaanse vlag, die na het gevecht om Wenen in 1683 achter was gelaten buiten de stadsmuren. Voor degenen die het nog niet weten, de slag om Wenen in 1683 was een keerpunt in de geschiedenis. Tot 1683 had het Ottomaanse Rijk stukje bij beetje delen van Europa overgenomen; het gehele gebied tussen Anatolië en de stadmuren van Wenen was in handen van het Ottomaanse Rijk. Indien het nog niet duidelijk was, bij de slag om Wenen verloren de Ottomanen. De slag was het begin van het einde voor de Europese aspiraties van de Ottomanen. Deze slag wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste overwinningen van het westen op de Islamitische wereld. De reden dat dit plaatje van een stoffig stuk doek in een museum ver weg van mij, zo’n indruk op mij maakte was de plek waar ik deze afbeelding tegen kwam. Deze afbeelding stond op een website die Europese trots propageert. Meestal wordt op deze website nieuws gedeeld van het Europees parlement of worden er verhalen gedeeld over de pracht van de Europese eenheid en de freude die deze eenheid met zich meebrengt. Deze enkele afbeelding van een vlag bracht mij echter geen freude maar niets minder dan een kleine identiteitscrisis.

Hoe kan het nou dat op een plek waar eenheid en broederschap wordt verkondigd een historisch conflict wordt aangehaald welk een duidelijke scheiding van mensen aangeeft? Hoe kan het nou dat de mensen die met heel hun hart in die eenheid en broederschap geloven, trots zijn op het verslaan van een groep die ze dus toen, maar waarschijnlijk ook nog nu, als de ander zien? Hoe kan er überhaupt een ander zijn waar eenheid wordt bepleit? Toen ik er langer over na begon te denken begon ik mij zelfs het nut van geschiedenis af te vragen, want waarom zouden wij nu nog onze gedachten laten beïnvloeden door dit stuk doek van 350 jaar geleden? Hoewel ik op geen van deze vragen een definitief antwoord heb kunnen formuleren heb ik wel een suggestie. Er bestaat geen identiteit zonder tegenhangers. Wat ik hiermee wil zeggen is dat wanneer je een Nederland bent, je dus geen Vlaming of Schot bent. Het zijn van één ding betekent dus eigenlijk dat je een hele boel andere dingen nietbent. Alles wat jij niet bent is automatisch slecht. Jij bent immers de beste versie van jezelf. Daarbij komt ook nog de angst van het onbekende. Op deze vlag staan Arabische symbolen, een schrift wat de gemiddelde Europeaan niet kan ontcijferen. Het gebruiken van een ander alfabet is nog een stap verder dan alleen een andere taal schrijven. Alleen het zien van deze letters zorgt al voor groepsvorming. Wij kunnen dat immers niet lezen en zij kunnen ons schrift niet lezen.

Kortom heb ik maar een vraag. Is geschiedenis een blok aan het been dat verschil tussen mensen benadrukt of is geschiedenis een manier om je horizon te verbreden? Ik weet het allemaal niet meer.

Het is nog steeds mogelijk om mee te doen met de HSVL-opbeuractie! Je kan nu een berichtje sturen naar een oudere om een hart onder de riem te steken. Schrijf dan nu je berichtje naar extern@dehsvl.nl en onze extern Daniëlle zal ervoor zorgen dat je berichtje goed terechtkomt!

You may also like

Leave a Comment